Καταρχήν «πράσινο φως» από την ΤτΕ στο deal Παγκρήτιας - HSBC

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρχήν «πράσινο φως» από την ΤτΕ στο deal Παγκρήτιας - HSBC
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο φάκελος για την εξαγορά της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί και προχωρήσει, η Παγκρήτια θα γίνει η 5η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Το καταρχήν «πράσινο φως» για να προχωρήσει η απορρόφηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φάκελος για την εξαγορά της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια Τράπεζα αναμένεται να κατατεθεί στην ΤτΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η πρόταση της Παγκρήτιας Τράπεζας για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC Ελλάδος είχε παρουσιαστεί στην ΤτΕ το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Όπως είχε γράψει το insider.gr, HSBC και Παγκρήτια είχαν δώσει τα χέρια για να προχωρήσει η συναλλαγή και ο φάκελος με τους επιμέρους όρους της συμφωνίας έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μελετήσει τη συναλλαγή και να δώσει ή όχι το πράσινο φως. Η ΤτΕ εμφανίστηκε να διατηρεί ενστάσεις για τη συναλλαγή, θέλοντας να διασφαλίσει ότι αυτή δεν θα επηρέαζε αρνητικά τα κεφάλαια της Παγκρήτιας και ότι αντιθέτως θα μπορούσε να προχωρήσει ομαλά η απορρόφηση και να είναι προς όφελός της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε ζητήσει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Παγκρήτιας προκειμένου να βελτιωθεί το ποσό που θα κατέβαλε η HSBC, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία.

Τα σχέδια των συμβάσεων για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια είχαν εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών και βρίσκονταν στα χέρια της ΤτΕ από τις 2 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία προέβλεπε την εξαγορά από την Παγκρήτια του δικτύου καταστημάτων της HSBC, των δανείων και των καταθέσεων, καθώς και του χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Παράλληλα, η HSBC επρόκειτο να καταβάλει στην Παγκρήτια το ποσό των 85 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού της HSBC, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα αγοράσει η Παγκρήτια.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε ότι η Παγκρήτια θα αγοράσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ (σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια με πολύ χαμηλό δείκτη επισφαλειών και πλήρως καλυμμένα από προβλέψεις), καθώς και αντίστοιχου ύψους χαρτοφυλάκιο ομολόγων, ενώ εκτός της συναλλαγής βρίσκονται τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC, ύψους 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατηρήσει η βρετανική τράπεζα.

Πέραν αυτού, η HSBC είχε συμφωνήσει ότι θα επωμιστεί και το κόστος της αποχώρησης περίπου 10 υψηλόβαθμων στελεχών της, ενώ όλο το υπόλοιπο προσωπικό θα μεταφερθεί στην Παγκρήτια και δεν θα γίνουν απολύσεις ούτε θα κλείσουν καταστήματα, αφού το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό σε αυτό της Παγκρήτιας.

Δεδομένου ότι η ΤτΕ άναψε καταρχήν το πράσινο φως για να προχωρήσει η συναλλαγή, συνάγεται ότι πιθανότατα έχουν βελτιωθεί και οι όροι της αρχικής συμφωνίας. Ο πλήρης φάκελος αναμένεται να υποβληθεί εντός των ημερών στην ΤτΕ. Εφόσον η συναλλαγή εγκριθεί, η Παγκρήτια θα αποκτήσει το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC, επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δις. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δις. και θα καταστεί υπολογίσιμη δύναμη στην Αττική όπου σήμερα έχει παρουσία με μόλις 5 καταστήματα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την εξαγορά της HSBC δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγελθεί, τα οποία θα προχωρήσουν κανονικά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ να υπερβεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί και να ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider