«Ωριμάζει» η κατασκευή της ηλ. διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ωριμάζει» η κατασκευή της ηλ. διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης
Μέχρι τον Ιούνιο οι υπογραφές του φορέα υλοποίησης του έργου, EuroAsia Interconnector, με τις ανάδοχες εταιρείες, που θα «ξεκλειδώσει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ύψους 657 εκατ. ευρώ), με την υπογραφή αμέσως μετά της σύμβασης με την Κομισιόν

Προχωρούν τα προπαρασκευαστικά βήματα για την έναρξη υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με την οποία θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου, αλλά και θα ενισχυθεί η προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενος «σταθμός» στην προετοιμασία αποτελούν οι υπογραφές των συμβάσεων ανάμεσα στον φορέα υλοποίησης της υποδομής, EuroAsia Interconnector, με τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του έργου. Οι υπογραφές των συμβάσεων αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να «ξεκλειδώσει» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ύψους 657 εκατ. ευρώ) της υποδομής. Κι αυτό γιατί αμέσως μετά θα υπογραφεί η σύμβαση χρηματοδότησης, ανάμεσα στην Κομισιόν και την EuroAsia Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι η άντληση των ευρωπαϊκών πόρων ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του Ιανουαρίου, με το έργο να λαμβάνει μάλιστα τη μερίδα του λέοντος από 1.037 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε να παρασχεθούν σε 5 διεθνείς ενεργειακές υποδομές μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF).

Συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ

Το πρότζεκτ προβλέπει ένα ακόμη σκέλος, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και με το Ισραήλ. Το σκέλος Κύπρος-Κρήτη θα έχει συνολικό μήκος 898 χλμ. και ισχύ 1000 MW σε πρώτη φάση. Το καλώδιο θα ποντισθεί σε βάθος έως 3.000 μέτρων, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση.

Ο EuroΑsia Interconnector συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ, για τη διαλειτουργικότητα του έργου με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει οριστικοποιηθεί πως η διασύνδεση θα συνδέεται στο δίκτυο της Κρήτης μέσω του ίδιου σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα που θα χρησιμοποιεί και η διασύνδεση Κρήτη-Αττική.

Για τον συντονισμό των δύο φορέων, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία, μεταξύ της υπουργού, Νατάσας Πηλείδου, ανώτατων διοικητικών στελεχών του ΑΔΜΗΕ και εκπροσώπων του Euroasia Interconnector.

Κατά τη σύσκεψη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν, ότι η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector για την υπογραφή των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες του έργου, είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου καθώς και για την ταχύτερη εξέλιξή του. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση ενός έργου στρατηγικής σημασίας που θα συνδέσει την Κύπρο, μέσω της Ελλάδας, με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

Προτεραιότητα η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρότζεκτ του EuroΑsia Interconnector πλαισιώνουν μία σειρά ακόμη από σχέδια για νέες διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίες δημιουργούν την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ των έργων αυτών, περιλαμβάνεται η προοπτική κατασκευής μίας «ηλεκτρικής λεωφόρου» ανάμεσα στην Ελλάδα και Αίγυπτος, για την οποία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με σκοπό την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς τους, ώστε να εισάγεται από την Αίγυπτο αποκλειστικά «πράσινη» ενέργεια.

Το έργο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του εγχειρήματος, την παρακολούθηση του οποίου θα αναλάβουν προσωπικά τα επιτελεία τους.

Οι κ. Μητσοτάκης και αλ-Σίσι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων, με τη συμμετοχή των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider