Πάνω από 100 εκατ. σε έξι ξενοδοχειακά deals μέσα σε δύο μήνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 100 εκατ. σε έξι ξενοδοχειακά deals μέσα σε δύο μήνες
Πόλος έλξης επενδυτών η εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά. Τα deal που πραγματοποιήθηκαν μέσα στους τελευταίους δύο μήνες και οι προβλέψεις για την συνέχεια.

Μπορεί η εγχώρια τεχνολογική σκηνή να έχει κερδίσει τις τελευταίες ημέρες τους πηχυαίους τίτλους της ενημέρωσης, εξαιτίας του ενδιαφέροντος της Meta για την ελληνική startup Accusonus, ωστόσο δεν είναι ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που παρατηρείται έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Πεδίον δόξης λαμπρό αποδεικνύεται και ο ξενοδοχειακός κλάδος, στον οποίο μέσα σε σχεδόν δύο μήνες ολοκληρώθηκαν έξι περίπου deal αξίας 100 και πλέον εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της GBR Consulting για τις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε πριν από μόλις λίγες ημέρες η εξαγορά του πεντάστερου Lindian Village στη Ρόδο της οικογένειας Σβυριάδη από τη βρετανική Zetland Capital Partners. To deal, το οποίο είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2021 κατόπιν ιδιωτικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 27 εκατ. ευρώ, τιμή ρεκόρ για το νησί των Ιπποτών. Πλέον η εταιρεία αναμένεται να ανακαινίσει την ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 188 δωματίων και την διαχείρισή της να αναλάβει η Swot Hospitality.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το ξενοδοχείο 3 αστέρων Oscar Hotel Athens πέρασε μέσω πλειστηριασμού από την Εθνική Τράπεζα στην ουγγρική εταιρεία ακινήτων Indotek Group έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο ακίνητο που εξαγοράζει η εν λόγω εταιρεία στη χώρα μας. Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται κοντά στο σταθμό Λαρίσης, είναι δυναμικότητας 124 δωματίων (207 κλινών) και λειτούργησε για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 όταν εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown λόγω κορονοϊού στη χώρα. Οι δανειακές του υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κρίση είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανοίξει ξανά. Ο Όμιλος Indotek ο οποίος μετρά σήμερα 20 χρόνια ζωής, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς διαχειριστές επενδύσεων ακινήτων στην ουγγρική αγορά, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό του από κτήρια γραφείων και ξενοδοχεία μέχρι βιομηχανικά κτήρια και logistics, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει εισέλθει και στην αγορά των εμπορικών κέντρων.

Στις αρχές του νέου έτους προχώρησε και η πώληση του τετράστερου Porto Paros στη Mediterranean Hospitality Venture (MHV), μια κοινοπραξία των Παπαλέκας Group, Prodea Investments και Invel Real Estate έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή της Νάουσας είναι δυναμικότητας 263 κλινών και βιλών κι αποτελεί ένα από τα πολλά τουρισιτκά assets του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι εντός του 2022 η Prodea αναμένεται να παραδώσει το Moxy Hotel στην Πλατεία Ομονοίας, ένα ξενοδοχείο 200 δωματίων στο Σαρόγλειο Μέγαρο της οδού Σταδίου επί της πλατείας Ομονοίας.

Άλλες τρεις αγοραπωλησίες ακινήτων ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Για την ακρίβεια η εταιρεία ακινήτων Everty ανακοίνωσε έναντι άγνωστου μέχρι στιγμής τιμήματος, την απόκτηση του boutique ξενοδοχείου Iconic Santorini, το οποίο βρίσκεται στο Ημεροβίγλι και είναι δυναμικότητας 19 σουιτών. Το Iconic Santorini αποτελεί την δεύτερη σχετική επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν η ανάπτυξη των Petrothalassa Villas, δύο πολυτελών εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες μέσα στο τρέχον έτος. Με πορτφόλιο που επεκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική η Everty σχεδιάζει να συνεχίσει τις επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους. Για την ακρίβεια έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στην εγχώρια αγορά ακινήτων τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εστιάζοντας στον κλάδο της φιλοξενίας, σε γραφεία αλλά και σε οικιστικά ακίνητα.

Τον ίδιο μήνα έναντι τιμήματος 6,3 εκατ. ευρώ πέρασε στα χέρια της Athenaeum Hotels Group και το Eridanus Luxury Hotel (Ηριδανός), στον Πειραιά μετά από σχετικό πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, στην οποία περιήλθε το ακίνητο μέσω της Probank Leasing. Η συμφωνία εξαγοράς για το τετράστερο δυναμικότητας 81 κλινών που στεγάζεται σε ένα πενταώροφο διατηρητέο επί της οδού Πειραιώς κι ένα τριώροφο συμβατικής κατασκευής επί της οδού Σαλαμίνας, αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Athenaeum Hotels Group που διαχειρίζεται ακόμη δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα λειτουργούσε ως μισθωτής το ξενοδοχείο από το 2019 υπό την επωνυμία (Athenaeum Eridanus Luxury Hotel).

Τέλος, στις αρχές του Δεκεμβρίου η Attica Blue Hospitality, 100% θυγατρική της Attica Group, εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νάξου, έναντι τιμήματος 6,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη την αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος το οποίο έχει ανεγερθεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 8.166,92 τ.μ., διαθέτει 88 δωμάτια με δυνατότητα ανέγερσης επιπλέον 1.300 τ.μ. καθώς και πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο, spa, και χώρο πάρκινγκ.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο εδράζεται εν μέρει και στις αναλογικά καλές τουριστικές επιδόσεις της χώρας εν καιρώ πανδημίας, αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με παράγοντες της ευρύτερης ξενοδοχειακής αγοράς. Να θυμίσουμε ότι προ μηνών στελέχη της Eurobank κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια, ανέφεραν ότι την επόμενη τριετία αναμένονται επενδύσεις ύψους 4 δισ. στον τουρισμό και 3 δισ. σε Real Estate.

Αντίστοιχα στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική για το 2021 και παρά τις όποιες αβεβαιότητες, η δυναμική, ειδικά σε τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα συνεχίζεται αμείωτη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, μετά και την σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και την περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η αγορά ακινήτων το 2022 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων θα καταγράψει ήδη από το 2021 θετικό ρυθμό, εν όψει της εφαρμογής των νέων αναπροσαρμοσμένων αντικειμενικών αξιών από το 2022 και της αναστολής υποχρέωσης υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο ελληνικός τουρισμός εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ασφάλειας

Σε διαφορετικές ταχύτητες συνεχίζει να κινείται ο τουρισμός - Κλειδί η μη οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων

Τουρισμός: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider