Ρεύμα: Σχέδιο για νέα «ανάσα» στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις - Χαρίζουν τις χρεώσεις ΥΚΩ 5 μηνών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Σχέδιο για νέα «ανάσα» στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις - Χαρίζουν τις χρεώσεις ΥΚΩ 5 μηνών
Tην απαλλαγή των βιομηχανικών καταναλωτών από τις χρεώσεις ΥΚΩ για το διάστημα Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022 αξίας 63 εκατ. δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αρχικά είχε αναβληθεί η καταβολή τους. Παρέμβαση επιπλέον των 133 εκατ. για το ρεύμα των επιχειρήσεων που ήδη ισχύει για τον Ιανουάριο. Παράταση για όσο χρειαστεί για την ενεργειακή κρίση.

Νέα ελάφρυνση από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων σε μέση και χαμηλή τάση σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρομολογώντας την απαλλαγή τους από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εταιρείες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα αποφύγουν οριστικά την καταβολή ενός ποσού που ανέρχεται συνολικά σε 63 εκατ. ευρώ και το οποίο «μεταφράζεται» επομένως σε μία σημαντική «ανάσα», σε μία περίοδο όπου οι τιμές ηλεκτρικές ενέργειας έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί. Ενδεικτικό του μεγέθους της ελάφρυνσης είναι το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης τον Ιανουάριο όλων των εμπορικών τιμολογίων ρεύματος ανέρχονται σε 133 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ανακούφιση των εν λόγω επιχειρήσεων, η καταβολή των ΥΚΩ του 5μήνου έχει ήδη μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες ο αντίστοιχος Ειδικός Λογαριασμός (ΕΛΥΚΩ) έκλεισε το 2021 με ένα μικρό θετικό πλεόνασμα, γεγονός που δημιουργεί τον οικονομικό «χώρο» ώστε να προωθηθεί από το ΥΠΕΝ η οριστική απαλλαγή των εταιρειών από τις ΥΚΩ, αντί του «παγώματος» πληρωμής.

Πρώτα στις επιχειρήσεις το όφελος των νησιωτικών διασυνδέσεων

Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» των ΥΚΩ (και επομένως η προοπτική απαλλαγής) αφορά τις βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και τις λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, υψηλόβαθμοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από τον Νοέμβριο άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο για την απαλλαγή, στην περίπτωση που ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) «έκλεινε» το 2021 με το απαιτούμενο πλεόνασμα.

Μάλιστα, όπως σημείωναν, στην αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΛΥΚΩ θα είχαν προτεραιότητα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, έναντι των υπόλοιπων κατηγοριών καταναλωτών. Έτσι, στο ενδεχόμενο που ο Ειδικός Λογαριασμός είχε πλεόνασμα τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ, θα αίρονταν οριστικά οι χρεώσεις των εταιρειών για το 5μηνο, κάτι που φαίνεται πως συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, η η προοπτική ελάφρυνσης των επιχειρήσεων αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των ολοένα μικρότερων αναγκών του Ειδικού Λογαριασμού τα επόμενα χρόνια, και επομένως των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για όλους τους καταναλωτές, χάρις στις νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το προηγούμενο καλοκαίρι, κάθε μέρα εξοικονομείται ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 70 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχουν ολοκληρωθεί.

Στο «δίχτυ προστασίας» και οι εμπορικοί καταναλωτές

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εντάχθηκαν όλες οι επιχειρήσεις (δηλαδή και οι εμπορικοί καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης) στα μέτρα στήριξης από τις ανατιμήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, στις αρχές του 2022 θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση ορίζεται σε 65 €/MWh και αντιστοιχεί στο 50% του αυξημένου κόστους, ενώ αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, το «δίχτυ προστασίας» από τις αυξήσεις στο ρεύμα προβλέπει μέση μηνιαία ενίσχυση να ανέρχεται σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh, ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh, επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh.

Παράλληλα, για τους οικιακούς καταναλωτές, το ΥΠΕΝ έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών (όπως του κλιματιστικού ή του ψυγείου), με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» την άνοιξη, με την υποβολή των αιτήσεων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider