ΔΕΗ: Ξεκινά η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ξεκινά η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών
ΔΕΗ
Έγκριση στο χθεσινό Δ.Σ. των βασικών όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες - «Πράσινο φως» και στο πιλοτικό πρόγραμμα στο Περιστέρι

Στις ράγες μπαίνει η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών αξιοποιώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε τους βασικούς όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική χρηματοδότηση θα ανέρχεται σε ύψος 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Δ.Σ. έδωσε το «πράσινο φως» στην ανάθεση και την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος στο Περιστέρι.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να να δραστηριοποιηθεί στη χονδρεμπορική αγορά, μέσω της υποδομής παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων που θα αναπτύξει. Έτσι, το δίκτυο απευθύνεται σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε αξιοποιώντας το να παρέχουν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση ανά την επικράτεια.

Όπως αναφερόταν στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την ανάπτυξη του δικτύου θα ανέλθει σε 680 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2022-2026. Στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ο ηγέτης στο χονδρεμπορική αγορά παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, με την οικονομική και ταχεία ανάπτυξη της υποδομής της.

1 εκατ. πελάτες έως το 2030

Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2030 να έχει δημιουργήσει μία πελατειακή βάση περίπου 1 εκατ. καταναλωτών. Έτσι, έως το τέλος της 10ετίας, η εταιρεία εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών της από τις τηλεπικοινωνίες θα ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία σε 100 εκατ. περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα στο Περιστέρι, χωρίς τη συνεργασία με κάποιον από «παίκτη» του χώρου. Σκοπός είναι να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα και να αντιμετωπισθούν, πριν ξεκινήσει η γεωγραφική επέκταση του δικτύου.

Όσον αφορά τους υποψήφιους πελάτες, διαφαίνεται πως από τους πρώτους χρήστες του δικτύου της ΔΕΗ θα είναι η Nova, με δεδομένο ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο επικεφαλής της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, είχε δηλώσει πως η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τη ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Nova θα αξιοποιήσει ήδη το πιλοτικό δίκτυο που θα αναπτυχθεί στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης και οικονομικής εγκατάστασης. Επίσης, με δεδομένο ότι οι υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτουν όλη την επικράτεια, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή θα μπορεί να καλύψει την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων στο σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider