Agata Jakoncic (MSD): Σε κίνδυνο η σταθερότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Agata Jakoncic (MSD): Σε κίνδυνο η σταθερότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης
Την τελευταία πενταετία, 2017-2021, η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο το clawback σημείωσε αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να υπερσκελιστούν τα εμπόδια στη φαρμακευτική πολιτική εστίασε η Managing Director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic μιλώντας από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Όπως ανέφερε, την τελευταία πενταετία, 2017-2021, η φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο το clawback σημείωσε αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ, ετησίως. Παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατονομή της φαρμακευτικής δαπάνης, η κ. Jakoncic επισήμανε ότι τα τρέχοντα επίπεδα φαρμακευτικής δαπάνης είναι σαφές ότι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Το clawback έχει κάποιες διαστάσεις που προκαλούν ανησυχία, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο κίνδυνος που δημιουργείται από την κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο οικονομικός και επιχειρηματικός, τόνισε η κ. Jakoncic, αλλά και ηθικός.

Η συνεργασία όλων των φορέων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, τα οποία οφείλουν πάντα να θέτουν τον ασθενή στο επίκεντρο, συνέχισε. Στην κατεύθυνση προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αρχικά είναι απαραίτητη η ανάλυση των αναγκών, η λήψη γρήγορων αποφάσεων και η ευελιξία των συστημάτων υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών, και στη συνέχεια, απαιτείται ανατροφοδότηση του συστήματος με τα αποτελέσματα των εκάστοτε παρεμβάσεων και μέτρων και χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών για τη συνεχή βελτίωση των συστημάτων υγείας, συμπλήρωσε.

Η καταγραφή και ανάλυση των αναγκών, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα του συστήματος, η διασφάλιση βιώσιμης και αποδοτικής χρηματοδότησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, σημείωσε η κ. Jakoncic, και επιτρέπουν τη συνεργασία Πολιτείας και Βιομηχανίας σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνυπευθυνότητας που θα προσφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά στην καινοτομία, σύμφωνα με την Managing Director της MSD, ένα βασικό ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό την αντέχουν τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα, υπογράμμισε, υπάρχει ευκαιρία για επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία και η χώρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MSD (MERCK): Σύντομα στην Ελλάδα το χάπι για τον κορονοϊό

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με την MSD (Merck) και την Pfizer για τα χάπια κατά του κορονοϊού

gazzetta
gazzetta reader insider insider