Premia Properties: Το ακίνητο στην Παιανία και το πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Το ακίνητο στην Παιανία και το πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell
Η εταιρεία ακινήτων απέκτησε την έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας ύψους 83 εκατ. ευρώ από τις Theracell - Orgenesis. Η σημασία του project.

Συμμετοχή, με έμμεσο βέβαια τρόπο, σε μια μεγάλη επένδυση ύψους 83 εκατ. ευρώ η οποία αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στην Αττική, έχει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Premia Properties.

Χτες, η εισηγμένη, που βρίσκεται σε καθεστώς μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ, ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας και έχει έκταση 23 στρεμμάτων εντός του οποίου υπάρχουν κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ. τα οποία θα ανακατασκευασθούν και επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν και νέα κτίρια συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πρόκειται για την έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί η επένδυση των εταιρειών Theracell και Orgenesis, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, που πρόσφατα ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή και αφορά τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας. Επί της ουσίας, η Premia Properties θα αγοράσει το ακίνητο και θα το εκμισθώσει για περίοδο 20 ετών στους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε στις 23 Νοεμβρίου το νέο επενδυτικό σχέδιο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» της Theracell Laboratories IKE, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος και συνολικά 512 μέχρι και το τελευταίο έτος αυτής, το 2040.

Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά και μεταφορά των υφιστάμενων τεχνολογιών στην Theracell και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στις υφιστάμενες θεραπείες, όσο και σε μελλοντικές. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση κεντρικής μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο, από την οποία θα πραγματοποιείται ο γενικός συντονισμός όλων των ΟΜPULs ανά την επικράτεια, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για παθήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς (εργαστήριο R&D). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το project μεταφέρθηκε στην Αττική και ειδικότερα στην Παιανία.

Όπως σημείωνε χτες η Premia, «μισθωτής του ακινήτου και φορέας λειτουργίας του πάρκου θα είναι κοινοπρακτικό σχήμα ελληνικής και αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας με εξειδίκευση στον τομέα των κυτταρικών θεραπειών, μετά του οποίου έχει υπογραφεί προσύμφωνο κλειστής μίσθωσης διάρκειας 20 ετών. Έτσι, η PREMIA PROPERTIES υλοποιώντας την στρατηγική της, με την συγκεκριμένη συμφωνία εγκαινιάζει τις επενδύσεις σε ακίνητα στον χώρο της Υγείας. Το πάρκο βιοτεχνολογίας που θα δημιουργηθεί εντός του ακινήτου, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση για την Ελληνική οικονομία, που ξεχωρίζει για την καινοτομία της και αφορά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή παθήσεων. Η επένδυση θα διαρκέσει περίπου 2 έτη».

Για την Premia, τα ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε 1,5 εκατ. ευρώ και σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης τέλος του 2023 θα διαμορφωθούν σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Theracell Advanced Biotechnology έχει έδρα την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας και συμμετέχει στη διάθεση μιας ποικιλίας προϊόντων Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (CGT). Το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εκτείνεται στους τομείς της ορθοπεδικής, της δερματολογίας, της νεφρολογίας, της ανοσο-ογκολογίας και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης ιστών. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, η Theracell Advanced Biotechnology συμμετέχει στη διαδικασία της υλοποίησης της Εξατομικευμένης Ιατρικής προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι η στρατηγική συνεργασία με την Orgenesis, με στόχο την επέκταση των θεραπευτικών διαδικασιών.

Να σημειωθεί ότι η Premia σχεδιάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται για τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ έχει στόχο την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ύψους 1 δις ευρώ μέσα στα προσεχή 5 χρόνια. Πρόσφατα επίσης, άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς του real estate, πέραν των logistics που έχει ηγετική θέση, όπως τα big boxes, τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (ήδη είχε παρουσία στα σχολεία), αλλά και το οικιστικό τομέα.

Στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), μέσω απόκτησης του 100% των μετοχών των ιδιοκτητριών εταιρειών του ακινήτου. Tο ακίνητο βρίσκεται στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ, το οποίο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Το σύνολο των διαμερισμάτων διατίθενται στην εταιρεία Teleperformance Hellas, στο πλαίσιο συνεργασίας της με θυγατρική της Premia Properties η οποία λήγει το 2033. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Premia Properties, στον κλάδο των serviced apartments, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου με την Dimand S.A.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia Properties: Απόκτηση ακίνητου βιοτεχνολογίας στην Παιανία με 20ετή μίσθωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider