Premia Properties: Στα 183 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο – Ιανουάριο το ομόλογο των 100 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Στα 183 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο – Ιανουάριο το ομόλογο των 100 εκατ.
Στις αρχές του 2022 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Έρχονται νέες εξαγορές εντός Δεκεμβρίου.

Το πλάνο της για μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία «ξετυλίγει» η εταιρεία ακινήτων Premia Properties, όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει η διοίκηση της εισηγμένης υπό τον CEO, Κ. Μαρκάζο.

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) μετά την αίτηση που υπέβαλλε στις 18 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε την Παρασκευή 10/12, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μαρκάζος. Η εκτίμηση είναι ότι επειδή η Premia είναι ήδη εισηγμένη η άδεια θα δοθεί γρηγορότερα, πιθανότατα αρχές 2022.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Νοέμβριο η εταιρεία, που πρόσφατα ολοκλήρωσε επιτυχώς συνδυαστική ΑΜΚ ύψους 75 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζει και την έκδοση ομολογιακού δανείου (περίπου 100 εκατ. ευρώ), αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Όπως έχει αναφέρει το insider, η έκδοση του ομολόγου περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται για τον Ιανουάριο του 2022, μια κίνηση που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που σήμερα φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη του αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) που εξαγόρασε από τη Dimand η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της είναι στα 183 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχου προς αξιοποίηση και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη προχωρά γρηγορότερα από το στόχο της και επιταχύνει την πορεία της, ενώ εντός Δεκεμβρίου πιθανότατα θα ανακοινώσει νέες εξαγορές, όπως σημείωσε ο κ. Μαρκάζος.

Όπως αναφέραμε, σε σχέση με τις νέες επενδύσεις εξετάζει ακίνητα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Για κάποια από αυτά είναι προχωρημένες οι συζητήσεις, με την Premia να παραμένει πιστή στη λογική της στρατηγικής της για επενδύσεις σε αποθήκες, κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, γηροκομεία, κ.λπ.), κατοικίες (serviced apartments). Μάλιστα, αναφορικά με το οικιστικό κομμάτι ο στόχος της να αποκτήσει σταδιακά περίπου 1.000 διαμερίσματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως να υπάρχει κεντρική διαχείριση σε ολόκληρο το κτίριο, σε συγκεκριμένες περιοχές, παραμένει σε ισχύ. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, ο τομέας με τις κατοικίες στην χώρα μας για συγκεκριμένους λόγους (αντιπαροχή, πολυϊδιοκτησία κ.α.) έχει γερασμένο προϊόν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες νεότερων ηλικιών ή αγοραστών από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι η Premia Properties είχε θέσει ως στόχο να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια και ύψους 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η εισηγμένη διακρίνεται πλέον και για τη μετοχική διασπορά της μετά και την πρόσφατη ΑΜΚ.

Πρόσφατα η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου 2021 ενώ δημοσίευσε την ενδιάμεση οικονομική κατάσταση της εν λόγω περιόδου. Η PREMIA ενίσχυσε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των εμπορικών ακινήτων τύπου big-box, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα της στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων.

Η PREMIA εστιάζει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών για τους μετόχους της, επιδιώκοντας την ενίσχυση της παρουσίας της στους στρατηγικούς κλάδους που είναι ήδη τοποθετημένη, όπως logistics, εμπορικά ακίνητα τύπου big-box και κτίρια κοινωνικών υποδομών, καθώς επίσης και στον τομέα των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων στον οποίο εισήλθε πρόσφατα και τον οποίο σκοπεύει να αναπτύξει δυναμικά. Παράλληλα, αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων με στόχο, εφόσον κριθεί σκόπιμο, να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της και σε άλλους κλάδους του real estate.

Ταυτόχρονα με την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, η PREMIA επιδιώκει την ενεργή διαχείριση της κεφαλαιακής της δομής και στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της Εταιρείας διερευνά τις διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησής της, με στόχο την περαιτέρω δυναμική και υγιή ανάπτυξή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BriQ Properties: Η πρώτη ΑΕΕΑΠ που μπαίνει στον δείκτη Athex ESG του Χ.Α.

Έρχεται η ομολογιακή έκδοση 120 εκατ. ευρώ της Noval Property ΑΕΕΑΠ

Premia Properties: Ολοκληρώθηκε απόκτηση ακινήτου στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider