Επιχειρήσεις | Ελλάδα
10-12-2021 | 20:12

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς η υπερκάλυψη ήταν 2,3 φορές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του insider.gr.

Το επιτόκιο των ομολογιών διαμορφώθηκε τελικώς στο 2,30% ετησίως, ενώ η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 683,4 εκατ. ευρώ.

Διατέθηκαν 203.000 ομολογίες (ποσοστό 67,7%) σε ιδιώτες επενδυτές και 97.000 ομολογίές (ποσοστό 32,3% σε ειδικούς επενδυτές)

Όπως ανέφερε από το πρωί το Insider.gr, αυξημένη ζήτηση είχε ήδη καταγραφεί κατά τις πρώτες δυο ημέρες της διαδικασίας (ξεκίνησε την Τετάρτη), κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που σχετίζονται με τη διαδικασία της έκδοσης, το ομόλογο φαίνεται να προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των θεσμικών επενδυτών, κάτι που έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν αναμενόμενο, αλλά και του retail. Γεγονός που αποδίδεται από αναδόχους και αναλυτές στην πρωτοποριακή για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς «ρήτρας αειφορίας» με την οποία είναι συνδεδεμένο το ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αειφορίας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025.

Πρόκειται για στόχο αρκετά φιλόδοξο, ο οποίος για να επιτευχθεί θα πρέπει η εισηγμένη να αυξήσει μέσα σε μία τετραετία τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ που έχει σε Ανανεώσιμες Πηγές (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW, από 1.300 MW που διαθέτει σήμερα (σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη). Επί της ουσίας, θα υλοποιήσει επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είναι γνωστό, το επιτόκιο του ομολόγου θα λάβει προσαύξηση της τάξεως του 0,20%. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστά το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελκυστικότερο, κάτι που ίσως εξηγεί την αυξημένη ζήτηση που φέρεται να καταγράφεται από την πλευρά των μικροεπενδυτών.

Πέρα όμως από την «ρήτρα αειφορίας», το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει και μία σειρά από άλλες παραμέτρους που βοηθούν τη ζήτηση. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ο όμιλος διαθέτει ένα διευρυμένο αλλά και αμυντικό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η «Τράπεζα Eurobank A.E.», η «Alpha Τράπεζα Α.Ε.», η «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» και η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, συνδεδεμένου με ρήτρα αειφορίας, και την εισαγωγή των Ομολογιών εκδόσεως της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» (η «Εταιρεία») προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 10.12.2021, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ότι διατέθηκαν συνολικά 300.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι «Ομολογίες») με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους €300 εκατ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €683,4 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 2,3 φορές.

Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,30% ετησίως.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 203.000 Ομολογίες (67,7% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 97.000 Ομολογίες (32,3% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Που θα πάνε τα 300 εκατ. ευρώ της ομολογιακής έκδοσης

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινάει σήμερα η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ