ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τουλάχιστον διπλάσια υπερκάλυψη για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τουλάχιστον διπλάσια υπερκάλυψη για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ
Λίγο πριν «κλείσει» το βιβλίο προσφορών για την έκδοση με ρήτρα αειφορίας, πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Λίγο πριν «κλείσει» το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των 300 εκατ. ευρώ, πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για υπερκάλυψη τουλάχιστον δύο φορές στη διαδικασία των εγγραφών για το νέο, 7ετές ομόλογο, με ρήτρα αειφορίας.

Όπως ανέφερε από το πρωί το Insider.gr, αυξημένη ζήτηση είχε ήδη καταγραφεί κατά τις πρώτες δυο ημέρες της διαδικασίας (ξεκίνησε την Τετάρτη), κάτι που συνεχίστηκε και σήμερα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που σχετίζονται με τη διαδικασία της έκδοσης, το ομόλογο φαίνεται να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των θεσμικών επενδυτών, κάτι που έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν αναμενόμενο, αλλά και του retail. Γεγονός που αποδίδεται από αναδόχους και αναλυτές στην πρωτοποριακή για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς «ρήτρας αειφορίας» με την οποία είναι συνδεδεμένο το ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αειφορίας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025.

Πρόκειται για στόχο αρκετά φιλόδοξο, ο οποίος για να επιτευχθεί θα πρέπει η εισηγμένη να αυξήσει μέσα σε μία τετραετία τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ που έχει σε Ανανεώσιμες Πηγές (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW, από 1.300 MW που διαθέτει σήμερα (σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη). Επί της ουσίας, θα υλοποιήσει επενδυτικό πλάνο που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είναι γνωστό, το επιτόκιο του ομολόγου (σημειώνεται ότι το εύρος απόδοσης έχει οριστεί μεταξύ 2,30% και 2,70% και αναμένεται η τελική τιμή) θα λάβει προσαύξηση της τάξεως του 0,20%. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αναλυτές, καθιστά το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελκυστικότερο, κάτι που ίσως εξηγεί την αυξημένη ζήτηση που φέρεται να καταγράφεται από την πλευρά των μικροεπενδυτών.

Πέρα όμως από την «ρήτρα αειφορίας», το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκεντρώνει και μία σειρά από άλλες παραμέτρους που βοηθούν τη ζήτηση. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ο όμιλος διαθέτει ένα διευρυμένο αλλά και αμυντικό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Που θα πάνε τα 300 εκατ. ευρώ της ομολογιακής έκδοσης

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 2,30-2,70% το εύρος απόδοσης του 7ούς ομολόγου

gazzetta
gazzetta reader insider insider