Επιχειρήσεις
09-12-2021 | 11:31

Είσοδος του Ομίλου Κοπελούζου στη ΔΕΠΑ Υποδομών

Είσοδος του Ομίλου Κοπελούζου στη ΔΕΠΑ Υποδομών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επέκταση και στη διαχείριση των δικτύων διανομής αερίου θα πραγματοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Όμιλος Κοπελούζου, μετά την «είσοδό» του στην εταιρεία Senfluga που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την Italgas για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ Υποδομών υπό το νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας και την απόκτηση του 100% από τον Ιταλό διαχειριστή. 

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό, με βάση όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, η συμφωνία αφορά την εξαγορά ενός μεριδίου άνω του 10%. Υπενθυμίζεται ότι η Italgas ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό παραχώρησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τίμημα 733 εκατ. ευρώ, ενώ το SPA ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία και τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ 65%, ΕΛΠΕ 35%) θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή. 

Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, ώστε οι μετοχές ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ να περιέλθουν στην Italgas, εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιέρχεται και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, το μήκος των δικτύων διανομής θα αυξηθούν στα 11.500 χλμ. το 2030, από τα 6.875 χλμ. στο τέλος του 2022. Επίσης, τα σημεία παράδοσης θα ξεπεράσουν τα 1.050 το 2030, από 509 το 2020.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.