Ροδόλφος Οντόνι: 30 χρόνια επενδύσεων στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ροδόλφος Οντόνι: 30 χρόνια επενδύσεων στην Ελλάδα
Tα τελευταία χρόνια βλέπουμε επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα μας και να επενδύουν.

Στα φώτα της δημοσιότητας, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα μας και να επενδύουν με ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί ο επιχειρηματίας Ροδόλφος Οντόνι.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που βλέπει το «σπορ» των επενδύσεων, όχι ως κούρσα ταχύτητας ή ημιαντοχής. Για τον Ροδόλφο Οντόνι το επενδυτικό του ταξίδι έχει όραμα, πλάνο και στρατηγική και αποτελεί έναν μαραθώνιο με σημαντικές επιτυχίες που αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα.

Ροδόλφος Οντόνι: 30 χρόνια επενδύσεων στην Ελλάδα

Η πορεία του κ. Οντόνι ξεκινά σχεδόν 30 χρόνια πριν. Διαθέτοντας διορατικότητα ως «γνήσιος» επενδυτής, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα και σε μία πολλά υποσχόμενη και νέα αγορά, αυτήν των video games, του Internet και των multimedia.

Έτσι, γεννήθηκε η Centric Multimedia (το 1996) η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του κ. Οντόνι, με ξεχωριστή θέση στις πολλαπλές επενδύσεις που ακολούθησαν.

Οι πιο παλιοί ίσως να θυμούνται ότι «όποιο παιχνίδι και αν σκεφτείς, η Centric το έχει», και αυτό ήταν μία από τις εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες της εταιρείας, αφού εκτός από τα games του Playstation, κατάφερε να διαθέτει και αυτά του Xbox! Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά το 2001, η Centric ήταν η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που είχε επιτύχει κάτι τέτοιο.

Η επιτυχία της εταιρείας τράβηξε τα βλέμματα του περίφημου επενδυτικού group Van Dorp Despec, το οποίο επένδυσε στη Centric, αυξάνοντας κατακόρυφα τη φήμη της αφού η εταιρεία αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία gaming που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο κ. Οντόνι έγινε ευρύτερα γνωστός στους επιχειρηματικούς κύκλους ως ο μικρότερος CEO και μεγαλομέτοχος εισηγμένης εταιρείας.

Αποδεικνύοντας ότι στις φλέβες του κυλάει… επενδυτικό αίμα, ο κ. Οντόνι δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και εξελίσσει περαιτέρω τη Centric και έτσι προχωράει στη διαδικτυακή εποχή του online betting με την ίδρυση της Vistabet, τη συνεργασία δύο χρόνια αργότερα με την Sportingbet, αλλά και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της bwin!

Diversfication: Όπως λέμε, επενδύσεις σε πολλαπλές αγορές

Κάθε επιχειρηματίας και ειδικά ένας εμπνευσμένος επενδυτής όπως ο Ροδόλφος Οντόνι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορείς να μένεις στάσιμος. Οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι συνεχείς και μάλιστα διαφοροποιημένες ώστε να μειώνεται το ρίσκο και η εξάρτηση από έναν τομέα. Ήδη, η είσοδος της Centric στο online betting ήταν μία εξαιρετικά σοφή κίνηση, αλλά ο ανήσυχος Οντόνι δεν σταμάτησε εκεί.

Το 2003 βρίσκει την ευκαιρία να μπει στον χώρο των media, όταν η ιστορική Αθλητική Ηχώ και η Sportime βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Τότε ο Ροδόλφος Οντόνι συστήνει το Sportime Radio και το sportime.gr , εμπλουτίζοντας το βασικό δημοσιογραφικό τους κορμό με κορυφαίους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ όπως οι Σωτηρακόπουλος, Χελάκης, Χριστόγλου κ.λπ. Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία και ξεχωρίσει στο χώρο των εκδόσεων, ο κ. Οντόνι οραματίζεται να δημιουργήσει το κορυφαίο αθλητικό portal στην Ελλάδα και το πετυχαίνει λίγο αργότερα με το περίφημο gazzetta.gr.

Πολύ γρήγορα, το gazzetta.gr γίνεται ο κινητήριος μοχλός για τα ιντερνετικά media του κ. Οντόνι, οπότε και δημιουργείται ο όμιλος Liquid στον οποίο σταδιακά υπάγονται μεταξύ των άλλων το jenny.gr,το insider.gr και το reader.gr. Ο νέος αυτός πολυσχιδής Όμιλος έχει στο επίκεντρο τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των σύγχρονων αναγνωστών. Το σήμερα βρίσκει τον Όμιλο Liquid του Ροδόλφου Οντόνι πρωταγωνιστή του διαδικτύου και ίσως τον μεγαλύτερο ιντερνετικό όμιλο στη χώρα.

Έχοντας ανοίξει τις δραστηριότητες της Centric, σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, η νέα επιχειρηματική κίνηση του Ροδόλφου Οντόνι αποτελεί ακόμα μία καινοτομία, που συνδυάζει δημιουργικά το gaming με τον τουρισμό Με την ίδρυση της Playseas, υλοποιείται μία εξαιρετικά ευφυής ιδέα: Αφού οι ταξιδιώτες μίας κρουαζιέρας έχουν εξ ορισμού ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία και περιορισμένες επιλογές on-board, η Playseas έρχεται να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει μία ανανεωμένη εμπειρία ταξιδιού. Έτσι, με την Playseas, κορυαζιερόπλοια που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αποκτούν «πλωτούς χώρους ψυχαγωγίας» με δημοφιλή παιχνίδα όπως video games, ρουλέτα αλλά και slots . Η ιδέα είχε εξαιρετική απήχηση, εμπλουτίστηκε στη συνέχεια και με live tables, με την εταιρεία να διαχειρίζεται πλέον 60 τέτοιους χώρους σε 43 κρουαζιερόπλοια σε όλον τον κόσμο.

Υπάρχει και συνέχεια;

Όπως είπαμε, οι επενδύσεις είναι ένας μαραθώνιος. Η πίστη και η εμπιστοσύνη ανθρώπων όπως ο Ροδόλφος Οντόνι στην Ελλάδα, δεν είναι τυχαία, ούτε ευκαιριακή ή στιγμιαία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πρωτοβουλίες, ενώ βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καλύψαμε με αυτήν την ενδεικτική αναφορά όλη την επενδυτική του δράση - ειδικά στον τομέα του τουρισμού για παράδειγμα, έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές νέες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η Ελλάδα (αλλά και κάθε χώρα), χρειάζεται τέτοιου είδους επενδυτές. Επιχειρηματίες με όραμα, που αγαπούν τη χώρα, κατανοούν τα προβλήματα αλλά και τα πλεονεκτήματά της, και είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν σε κάθε νέα ευκαιρία, σε νέες τεχνολογίες και αγορές, φέρνοντας ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και -εν τέλει- προσελκύοντας με τις επιλογές και την επιτυχία τους, και νέους, αντίστοιχου βεληνεκούς και σκέψης, επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider