ΡΑΕ: Σε εφαρμογή από αρχές Μαρτίου οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Σε εφαρμογή από αρχές Μαρτίου οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος
Τίθενται σε ισχύ οι τρεις κατηγορίες της ΡΑΕ, ανάλογα με το εάν ένα τιμολόγιο περιλαμβάνει ή όχι ρήτρα και το κατά πόσο υπάρχει όριο στην επιβάρυνση που μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Στις αρχές Μαρτίου σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, με την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με το εάν περιλαμβάνουν ή όχι ρήτρα αναπροσαρμογής, και το κατά πόσο υπάρχει όριο στο ύψος της επιβάρυνσης που μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Η διάκριση των τιμολογίων σε τρεις κατηγορίες ακολουθεί την προσέγγιση της σχετικής πρότασης που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ και την οποία, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η Αρχή σκόπευε να δρομολογήσει από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, με βάση την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ένα τιμολόγιο, ο καταναλωτής θα έχει μία πρώτη σαφή εικόνα για το αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει στην πορεία η χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποίησε, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια αναφορικά με την εμπορική πολιτική των εταιρειών προμήθειας.

Συγκριτικά με την πρόταση στη διαβούλευση, στο σχήμα που θα τεθεί σε εφαρμογή μία διαφορά θα είναι ο χαρακτηρισμός κάθε κατηγορίας, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει τον όρο «κίνδυνος». Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση χώριζε τα τιμολόγια σε «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου» και «υψηλού κινδύνου» - ονομασίες που τελικά δεν θα υιοθετηθούν, καθώς η ΡΑΕ αποδέχθηκε τα σχόλια προμηθευτών, για το ότι ο συγκεκριμένος όρος θα προκαταλαμβάνει τους καταναλωτές. Έτσι, θα υιοθετηθούν ένας πιο ουδέτερος προσδιορισμός, για κάθε ομάδα τιμολογίων.

Σε κάθε περίπτωση, η μία κατηγορία τιμολογίων θα περιλαμβάνει μόνο τα προϊόντα σταθερής χρέωσης (δηλαδή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής), ενώ στη δεύτερη θα κατατάσσονται τα τιμολόγια που έχουν μεν ρήτρα αναπροσαρμογής (και επομένως η τελική χρέωση θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών), ωστόσο θα προβλέπουν όριο στην προσαύξηση που αυτή μπορεί να προκαλέσει.

«Πράσινο φως» σήμερα στις αλλαγές από τη ΡΑΕ

Αυτό σημαίνει πως, αν από τη ρήτρα προκύψει μεγαλύτερη επιβάρυνση από το συγκεκριμένο όριο, τότε το υπόλοιπο ποσό θα απορροφηθεί από τον προμηθευτή. Αντίθετα, στην τρίτη κατηγορία θα κατατάσσονται τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, στα οποία δηλαδή δεν θα υπάρχει πλαφόν στην επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει από τη ρήτρα.

Η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων θα περιλαμβάνεται στις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες που θα εγκριθούν σήμερα από την Ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας. Με τις νέες Κατευθυντήριες, θα πάρουν επίσης το «πράσινο φως» οι ενιαίες φόρμες για τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και τα έντυπα προσφοράς νέου συμβολαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή την περίπτωση η ΡΑΕ θα διατηρήσει την προσέγγιση της πρότασης που είχε θέσει σε διαβούλευση, προχωρώντας ωστόσο σε επιμέρους προσαρμογές με βάση τις τοποθετήσεις των εταιρειών προμήθειας.

Σε ακρόαση 12 προμηθευτές για χρέη προς τους Διαχειριστές

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, η ΡΑΕ θα αποστείλει άμεσα στο ΥΠΕΝ γνωμοδότηση για τη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Επίσης, η Αρχή έχει καλέσει σε ακρόαση 12 προμηθευτές, για ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τους Διαχειριστές μέσα στο 2021.

Όπως πρόσθεσε, η Αρχή έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα σε 5 εταιρείες, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, στόχος της Αρχής είναι εντός του 2022 να μηδενισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των παρόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider