Ρεύμα: Σε εφαρμογή από αρχές 2022 ο διαχωρισμός των τιμολογίων σε 3 κατηγορίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Σε εφαρμογή από αρχές 2022 ο διαχωρισμός των τιμολογίων σε 3 κατηγορίες
Βάσει των νέων Κατευθυντήριων Οδηγιών που θα εκδώσει η ΡΑΕ, τα τιμολόγια θα διακρίνονται με κριτήριο την πιθανή διακύμανση της χρέωσης, ώστε να κατατάσσονται σε σταθερά, κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης, και κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης.

Τη βασική φιλοσοφία της διάκρισης των τιμολογίων ρεύματος σε τρεις κατηγορίες, με κριτήριο τη διακύμανση των χρεώσεων ανάλογα με τις αυξομειώσεις των χονδρεμπορικών τιμών, θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr οι Κατευθυντήριες Οδηγίες που πρόκειται να εκδώσει σύντομα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο τιμολόγησης των καταναλωτών.

Η έκδοση των Κατευθυντήριων Οδηγιών θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους της συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης των τιμολογίων, την οποία η ΡΑΕ είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Με τον ίδιο τρόπο, από το 2022 θα αποκτήσουν ενιαία φόρμα οι λογαριασμοί ρεύματος και τα έντυπα προσυμβατικής ενημέρωσης, που επίσης είχαν τεθεί σε διαβούλευση από την Αρχή, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να αντιπαραβάλλουν εύκολα τα διαθέσιμα συμβόλαια των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στο κάδρο» οι επιπλέον επιβαρύνσεις

Το κριτήριο για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων θα είναι το εύρος της διακύμανσης της χρέωσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των αυξομειώσεων των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Έτσι, ως σταθερά τιμολόγια θα χαρακτηρίζονται τα τιμολόγια που δεν περιλαμβάνουν κανενός είδους ρήτρα, με συνέπεια η χρέωση να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές του χονδρεμπορικού κόστους ή κάποια άλλης παραμέτρου που το επηρεάζει (π.χ. ρήτρα CO2).

Επίσης, ως κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα χαρακτηρίζονται τα συμβόλαια τα οποία περιλαμβάνουν μεν ρήτρα, η οποία ωστόσο θα μπορεί να προκαλέσει ένα μέγιστο «κατώφλι» επιπλέον επιβάρυνσης, το οποίο θα το γνωρίζει εκ των προτέρων ο καταναλωτής. Επομένως, σε αυτά τα συμβόλαια θα υπάρχει προκαθορισμένο πλαφόν στην επιπλέον αύξηση της ανταγωνιστικής χρέωσης, με τον προμηθευτή να απορροφά τις επιβαρύνσεις που τυχόν θα προκύψουν πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, στα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα κατατάσσονται τα συμβόλαια προμήθειας στα οποία δεν υπάρχει πλαφόν στην επιπλέον επιβάρυνση από τη ρήτρα. Κάτι που σημαίνει πως ανεξάρτητα από το ύψος του επιπλέον ποσού που προκύπτει από τη ρήτρα, αυτό θα «περνά» σε κάθε περίπτωση στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή.

Πιθανή απαλοιφή της διαβάθμισης «κινδύνου»

Αν και τα παραπάνω σημαίνουν πως η ΡΑΕ θα διατηρήσει την αρχική προσέγγιση της προωθούμενης παρέμβασης, όπως είχε αποτυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση, είναι ανοικτό κάθε κατηγορία να μην περιγράφεται με τον βαθμό του κινδύνου που επιφέρει στον καταναλωτή. Στη διαβούλευση, η ΡΑΕ είχε ονομάσει τα σταθερά τιμολόγια «μηδενικού ρίσκου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με πλαφόν «οριοθετημένου κινδύνου» και τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς πλαφόν «υψηλού ρίσκου».

Με βάση ωστόσο τις τοποθετήσεις των εταιρειών στη διαβούλευση, αρκετές εταιρείες σημείωναν πως η χρήση του όρου «κίνδυνος» θα προκαταλαμβάνει αρνητικά τον καταναλωτή. Επομένως, αν τελικώς κάποια τιμολόγια ομογενοποιηθούν, πρότειναν να μην χαρακτηριστούν βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου, αλλά να τυποποιηθούν μόνο με το πραγματικό όνομα της κατηγορίας τους (π.χ. κυμαινόμενα τιμολόγια με πλαφόν).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολλοί προμηθευτές απέρριπταν πλήρως με τις τοποθετήσεις τους το νέο αυτό σύστημα κατηγοριοποίησης, επισημαίνοντας πως ο χαρακτηρισμός των συμβολαίων εστιάζει σε ένα μόνο τιμολογιακό στοιχείο τους. Στον αντίποδα, η ΕΚΠΟΙΖΩ τασσόταν υπέρ της κατηγοριοποίησης των τιμολογίων λιανικής στη βάση του «κινδύνου τιμών», όπως και η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), για την εφαρμογή της στα τιμολόγια μέσης τάσης των επιχειρήσεων.

Ενιαία φόρμα για τα τιμολόγια

Με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, θα τεθεί επίσης σε ισχύ από τις αρχές του 2022 μία ενιαία φόρμα για τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και ένα πρότυπο για το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή την περίπτωση η ΡΑΕ θα διατηρήσει το πνεύμα των αλλαγών που είχε προτείνει, προχωρώντας ωστόσο σε επιμέρους προσαρμογές με βάση τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι προμηθευτές στη δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανέφερε η Αρχή στο κείμενο της διαβούλευσης, σκοπός της τυποποίησης είναι τόσο οι προσυμβατικές επικοινωνίες όσο και η συμβατική ενημέρωση των πελατών να διαμορφώνονται κατά τρόπο λειτουργικό και κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου που εξυπηρετούν, δηλαδή για την τόνωση της δυνατότητας των καταναλωτών να κατανοήσουν τον τρόπο διαμόρφωσης του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, να αντιληφθούν το κόστος που συνεπάγεται η εκάστοτε επιλογή προμηθευτή και τιμολογίου και να προβούν σε ενημερωμένες επιλογές συμμετέχοντας ενεργητικότερα στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider