Attica Bank: «Καθαρή» την ζητούν οι επενδυτές – Σενάριο από 73% και πάνω φοβάται για τη συμμετοχή του το ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Attica Bank: «Καθαρή» την ζητούν οι επενδυτές – Σενάριο από 73% και πάνω φοβάται για τη συμμετοχή του το ΤΧΣ
Στην τελική ευθεία από σήμερα οι διαδικασίες για την ΑΜΚ. Στενά τα περιθώρια ελιγμών για το ΤΧΣ. Επίκειται μετασχηματισμός στο Ταμείο. Έλευση αναπληρωτή CEO, δύο μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή και «συγχώνευση» με το Γενικό Συμβούλιο.

Τις αποφάσεις του, μέσα σε πολύ στενά περιθώρια επιλογών, αναμένεται να λάβει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη συμμετοχή του στην δρομολογημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank.

Η ΑΜΚ έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς σήμερα θα γίνει η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής, αύριο θα καταγραφούν οι δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης, στις 24 Νοεμβρίου θα πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στους Λογαριασμούς Αξιογράφων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. και στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων. Στις 3 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης και στις 8 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα για την άσκησή τους. Στις 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Η ΑΜΚ, ύψους 240 εκατ. ευρώ, θα γίνει με την έκδοση έως 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης 0,20 ευρώ εκάστη. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ θα δικαιούνται να αποκτήσουν 49,5 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά. Μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται σε 244.845.889 ευρώ και θα διαιρείται σε 1.224.229.445 κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές.

Το ΤΧΣ βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο το ποσοστό συμμετοχής του στην Attica Bank να ενισχυθεί στο 73,12% αντί να μειωθεί κάτω του 68,2%, εφόσον άλλοι υφιστάμενοι μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% στην Τράπεζα, δεν ασκήσουν τα δικαιώματά τους προτίμησης. Οι μετοχές που θα αποκτήσει το Ταμείο στην περίπτωση αυτή θα ανέλθουν σε 835.360.046 από 16.533.102 με τα τρέχοντα δεδομένα, όπως προέκυψαν από την μετατροπή των warrants. Τρίτοι μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% κατέχουν σήμερα 1.649.678 μετοχές και εφόσον δεν ασκήσουν τα δικαιώματά τους, το ποσοστό τους από 6,8% θα περιοριστεί σε 0,14%, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ. Στην περίπτωση αυτή επίσης, το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα αυξηθεί στο 15,75% από 14,70% (θα κατέχει 179.930.078 από 3.561.102 μετοχές) και του e-ΕΦΚΑ στο 10,99% από 10,3% (σε 125.586.839 από 2.485.563 μετοχές).

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει εξαντλητικές διαπραγματεύσεις ώστε το ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό που απέκτησε στην Αttica Bank κάτω του 68,2%, με την είσοδο ξένου επενδυτή. Ωστόσο, οι δύο προσφορές από ξένους ιδιώτες επενδυτές – Ellington (από κοινού με το ΤΜΕΔΕ) και Bain Capital με JC Flowers – προϋποθέτουν ότι η είσοδός τους θα γίνει τώρα συμβολικά και υπό προϋποθέσεις που θα ανοίγουν το πεδίο αργότερα για την απόκτηση της Τράπεζας μέσω νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέχρι την τελευταία στιγμή, οι επενδυτές θέτουν ως προαπαιτούμενο να πάρουν την Attica Bank καθαρή. Πράγμα που σημαίνει ότι αφενός δεν προτίθενται να αυξήσουν σε αυτό το στάδιο της συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με μετρητά πέραν των 20 – 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αφετέρου ότι αμέσως μετά θα διενεργήσουν AQR προκειμένου να διαγνώσουν το βάθος των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας.

Ο υπολογισμός των 240 εκατ. ευρώ ως κεφαλαιακές ανάγκες για την Attica Bank που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία εποπτική εικόνα της στιγμής, καθώς αφορά το ύψος κεφαλαίων που αποδέχτηκε ο SSM ότι χρειάζεται η Attica προκειμένου να μην της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, η πραγματική κεφαλαιακή τρύπα μπορεί να είναι υπερδιπλάσια, με άγνωστο Χ τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων της Τράπεζας.

Το «καθαρίστε τα τρέχοντα και ό,τι άλλο προκύψει» που λένε οι υποψήφιοι επενδυτές, σημαίνει ότι το ΤΧΣ είναι αυτό που θα αναλάβει όλη τη ζημία εξυγίανσης της Αttica Bank. Το ζητούμενο είναι το ΤΧΣ να μπορέσει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να συμμετέχει και το ίδιο, σε ένα ποσοστό, στην επόμενη ΑΜΚ που θα γίνει στην εξυγιασμένη Attica Bank και αυτή να μην γίνει αποκλειστικά υπέρ του ιδιώτη μετόχου.
Οι αποφάσεις του ΤΧΣ θα ληφθούν ενώ επίκειται η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, ο οποίος θα πρέπει να θεσμοθετήσει μία Επιτροπή Αποεπένδυσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στον νέο νόμο που αναμένεται να εγκρίνουν οι Θεσμοί θα υπάρχει ενιαίος μηχανισμός εταιρικής διακυβέρνησης του Ταμείου, με «συγχώνευση» Γενικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία θα έχει 2 μέλη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παραίτηση που φέρεται να έχει υποβάλει ήδη το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ιορδάνης Αϊβάζης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, ο οποίος θα είναι Έλληνας investment banker του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:37

Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

17:34

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

17:34

Αρειος Πάγος: Στον εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημ/φος Τ. Τέλλογλου επί 3,5 ώρες για τις υποκλοπές

17:15

Μπλε Κέδρος: Απέκτησε ακίνητο στη Μεταμόρφωση έναντι 2,6 εκατ. ευρώ

17:07

Σουηδία: Εκδίδει στην Τουρκία Κούρδο καταζητούμενο μετά την συμφωνία Στοκχόλμης-Άγκυρας για ΝΑΤΟ

17:03

CPI: Στα 196.800 οι stock options επί των νέων μετοχών - Τιμή άσκησης στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή

16:55

Ευλογιά πιθήκων: Συνολικά 48 κρούσματα στην Ελλάδα - 17.897 στην Ευρώπη

16:47

Wall Street: «Πλώρη» για νέα κέρδη με τα θετικά στοιχεία για πληθωρισμό να συνεχίζονται

16:32

Κομισιόν: Ενέκρινε τις τροποποιήσεις της Ελλάδας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

16:18

Ethereum: Πέρασε το τελευταίο τεστ και είναι έτοιμο να υιοθετήσει το μοντέλο «proof to stake»

16:12

ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς τους πολίτες με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

16:09

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

16:05

ΗΠΑ: Στο 0,5% οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Πρώτη μείωση σε δύο χρόνια

16:01

«Γάμος» Cepal Hellas και Resolute Asset Management για τη διαχείριση ακινήτων

15:56

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

15:45

Gazprom: Αποστολή 41,6 εκατ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη την Πέμπτη - Αδυναμία πληρωμής δηλώνει η Μολδαβία

15:35

Lamda Development: Κατέβαλε 40 εκατ. ευρώ για το McArthurGlen Designer Outlet Athens

15:23

Τέσσερα αεροπλάνα του στόλου της ΕΕ στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία

15:16

ΕΠΑΣ: Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού

15:08

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Να παύσει άμεσα κάθε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

15:01

Ιταλία: Εκλογική συμφωνία για την δημιουργία «κεντρώου πόλου» ενόψει των βουλευτικών εκλογών

14:49

Κίνα: Ταυτοποιήθηκε νέος ιός ονόματι Langya - Δεκάδες τα κρούσματα

14:43

NN Group: Μείωση των κερδών κατά 12% στο α' εξάμηνο

14:40

ILO: Μικρή μείωση των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο

14:35

Κρι-Κρι: Στα 6.613.027,20 ευρώ το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους

14:31

Κεφαλονιά: Επίθεση σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε πιτσαρία στο Αργοστόλι

14:25

Μεσσηνία: Φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πανιπέρι

14:08

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Θάσο - Ενισχύονται και από τον στρατό οι πυροσβεστικές δυνάμεις

14:01

Ρωσία: Η Ελβετία δεν είναι πλέον ουδέτερη και δεν μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος με την Ουκρανία

13:51

Μακρόν: Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Ελλάδα, σπεύδουν να βοηθήσουν τη Γαλλία με τις πυρκαγιές