Ρεύμα: Ενισχύεται η επιδότηση τον Νοέμβριο – Σήμερα η απόφαση για το ύψος αύξησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ενισχύεται η επιδότηση τον Νοέμβριο – Σήμερα η απόφαση για το ύψος αύξησης
Τη διεύρυνση της επιδότησης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, λόγω της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους – Πηγή προέλευσης των κεφαλαίων τα δικαιώματα ρύπων, χάρις στα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Σε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στη χαμηλή τάση θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες Κυριακή σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως σημείωσε ο υπουργός, καθώς συνεχίζεται το ανοδικό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στόχος της αύξησης είναι η επιβάρυνση του χονδρεμπορικού κόστους να μην μετακυλισθεί στα τιμολόγια των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, από την ανακοίνωση της επιδότησης από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, είχε επισημανθεί πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών σε μηνιαία βάση, ώστε να προχωρήσει σε διεύρυνση της επιδότησης, αν υπάρξει περαιτέρω εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων, στις αρχές Οκτωβρίου το σχετικό ποσό αυξήθηκε στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, από 3 λεπτά του ευρώ που ίσχυσε τον Σεπτέμβριο.

Επομένως, με δεδομένο ότι η αναπροσαρμογή του μέτρου γίνεται σε μηνιαία βάση, όταν κριθεί αναγκαία από τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται η χονδρεμπορική τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η αύξηση της επιδότησης θα αφορά τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί εκτιμάται πως το χονδρεμπορικό κόστος θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και τον τρέχοντα μήνα, με συνέπεια να «βάλει φωτιά» στους λογαριασμούς στη χαμηλή τάση, αν δεν διευρυνθεί η επιδότηση.

Κεφάλαια από τα δικαιώματα ρύπων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος της αύξησης αναμένεται να «κλειδώσει» εκτός απροόπτου σήμερα, ώστε να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες. Όπως ισχύει και έως τώρα για την εφαρμογή του μέτρου, το ποσό αυτά θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ θα «περάσει» οριζόντια σε όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, όλων των προμηθευτών ρεύματος.

Τα κεφάλαια θα προέλθουν και πάλι από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ) ενισχύεται σημαντικά από τη συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στις χονδρεμπορικές αγορές, λόγω των υψηλών τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο υπάρχει ένα επιπλέον πλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ που μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αφαιρώντας ένα αποθεματικό ασφαλείας το οποίο θα παραμείνει στον Λογαριασμό.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα περιοριστεί έτι περαιτέρω το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων το οποία θα «οδεύσει» στον Ειδικό Λογαριασμό, καταλήγοντας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη χρηματοδότηση της αύξησης της επιδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί νέα ΚΥΑ για την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα CO2, στην οποία το μερίδιο για τον ΕΛΑΠΕ θα μειώνεται κάτω από το 30%, που προβλέπεται τώρα.

Όπως έγραψε το Insider.gr, ήδη τον Οκτώβριο το χονδρεμπορικό κόστος κατέγραψε ένα ακόμη μεγάλο άλμα κατά κατά 47%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Έτσι, η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας έφτασε τα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση της χονδρεμπορικής τον Νοέμβριο

Τα πρώτα στοιχεία για τον Νοέμβριο επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον μήνα που διανύουμε και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της επιδότησης, αφού δείχνει πως το χονδρεμπορικό κόστος κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες, η μέση τιμή για την Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 207,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ειδικά σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, η τιμή είναι 218,85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζεται και η αναστολή καταβολής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (δικτύου, μεταφοράς) για την περαιτέρω ελάφρυνσή τους, στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία. Το ίδιο μέτρο μελετάται να συμπεριληφθεί στα μέτρα ταμιακής διευκόλυνσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά η κυβέρνηση για τις εταιρείες μέσης τάσης, οι οποίες έχουν δει το ενεργειακό τους κόστος να εκτινάσσεται, με δεδομένο ότι τα τιμολόγια ρεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων «ακολουθούν» τις αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Σκρέκας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την ενίσχυση των μέτρων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο «δίχτυ προστασίας» περιλαμβάνει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και την απορρόφηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 15% των αυξήσεων του χονδρεμπορικού κόστους, στο κόστος προμήθειας των παρόχων-πελατών της, ώστε αυτοί να μετακυλίσουν την έκπτωση στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider