Thessaloniki Summit: Το reskilling είναι το «κλειδί» για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Thessaloniki Summit: Το reskilling είναι το «κλειδί» για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
Ο κ.Τζωρτζάκης, εστίασε στο ζήτημα του reskilling των εργαζομένων.

Το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων (σ.σ reskilling), είτε αυτοί σήμερα κατοικούν στη χώρα είτε, ως μέρος μιας διαδικασίας brain regain, βρίσκονται εκτός Ελλάδας αλλά θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν στη χώρα, εστίασαν οι κ.Παντελής Τζωρτζάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας HDB, Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Cisco, Ανδρέας Ξηρόκωστας, Διευθύνων Δύμβουλος της SAP Hellas, Cyprus, Malta και Δημήτρης Γιάντσης Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» ΚτΠ ΑΕ σε συζήτηση που έλαβε χώρα κατά τη δεύτερη ημέρα του Thessaloniki Summit.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τζωρτζάκης, εστίασε στο ζήτημα του reskilling των εργαζομένων, καθώς και στην σημασία που έχει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας η δημιουργία "προϊόντων", είτε λογισμικού, είτε hardware, όχι για την ελληνική, αλλά για την παγκόσμια αγορά, ενώ τόνισε πως η εξεύρεση χρηματοδότησης δεν είναι κύριο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. «Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης που εξήγησε πως στην ελληνική κοινωνία το μεγάλο πρόβλημα είναι διττό. «Από τη μια είναι η έλλειψη πολιτικής συνέχειας σε κρίσιμα έργα υποδομών - π.χ. το "Σύξευξη 2" μας πήρε 10 χρόνια για να το φτιάξουμε και άλλα 10 χρόνια μας πήρε το "ERP" του ελληνικού Δημοσίου. Για 10 χρονια τα χρήματα "κάθονταν" και κινδυνεύαμε να τα χάσουμε. Είναι σημαντικό το κομμάτι των απορροφήσεων των χρημάτων», σημείωσε επί του θέματος ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Σημαντικό όμως είναι το κομμάτι του "reskilling". Υπάρχει έλλειψη (σ.σ σε ειδικότητες σε ζήτηση). Δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να βρεις προγραμματιστές», προσθέσε ο κ.Τζωρτζάκης, που τόνισε πως πρέπει να «έρθουν κοντά αγορά και πανεπιστήμια στην Ελλαδα», να συνδυάζονται οι δυνατότητες των παραγωγικών σχολών των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων του νέου ψηφιακού κόσμου των επιχειρήσεων: «Δεν είναι πρόβλημα (σ.σ εξεύρεση) τα χρήματα, όλα τα άλλα είναι...», σημείωσε με έμφαση.

«Ο σύγχρονος εργαζόμενος είναι ένας ευέλικτος εργαζόμενος. Είναι πολίτης του κόσμου, αντιλαμβάνεται και μαθαίνει διαρκώς», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή. Χρειάζεται ευελιξία και δια βίου μάθηση», εξήγησε το στέλεχος της HDB. Όσο για τα ποια θα είναι τα ψηφιακά προϊόντα που η Ελλάδα θα παράγει, ο κ.Τζωρτζάκης ήταν σαφής για το ζητούμενο: «δεν έχουμε μάθει να πουλάμε σε ξένες αγορές. Είμαστε όμως στην Ελλάδα μια μικρή αγορά και πρέπει να πάμε στη διεθνή αγορά με ένα προϊόν που θα έχει "αξία για τα χρήματα" (σ.σ value for money)», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Είκοσι χρόνια «Κοινωνία της Πληροφορίας»

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπάρχουν αυτή τη στιγμή έργα πληροφορικής τα οποία για πρώτη φορά δεν προλαβαίνει ο ιδιωτικός τομέας να υλοποιήσει» ανέφερε σχολιάζοντας τις εξελίξεις ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα ο κ.Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» που φέτος έχει και μια σημαντική επέτειο αφού «γίνεται 20 ετών».

Ο κ. Γιάντσης, περιέγραψε την υιοθέτηση στη χώρα μιας «σύγχρονης μορφής ψηφιακής διακυβέρνησης», εξήγησε πως «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» σήμερα διαχειρίζεται 186 συμβάσεις δημοσίων έργων που αρθροίζουν 2.5 δις ευρώ ενώ τόνισε πως θα ακολουθήσει μεταξύ άλλων και μια ακόμη δέσμη 45 έργων με 650 εκατομμύρια ευρώ σύνολο μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Η πρόκληση για την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» γίνεται ακόμη μεγαλύτερη», προσέθεσε ο κ.Γιάντσης που στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε ακόμη 40 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.1 δις ευρώ που θα κληθεί η ΑΕ να διαχειριστεί ενώ περιέγραψε μια πληθώρα έργων που μέχρι σημέρα έχουν υλοποιηθεί από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» όπως το έργο του «112», την ψηφιοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης, το Έργο της «Διαύγειας», το Taxisnet και άλλα. Στα ευρύτερα πρότζεκτ ο κ.Γιάντσης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι» για 4500 φορείς και ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» στο πλαίσιο του οποίου «34.000 δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν πολύ γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο».

«Χωρίς τη συνεργασία του δημοσίου και της ιδιωτικής αγοράς δεν θα εκμεταλλευτούμε αυτά τα έργα για να άλλαξει το μοντέλο της χωρας», συμπλήρωσε ο κ.Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ» που τόνισε πως στο Τάμειο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται τέτοιου τύπου έργα για την κεντρική δημόσια διοίκηση σε τομείς όπως αυτούς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης «...όπως και στον τομέα των Smart Cities, όπου μέρος του έργου 90 εκατομμυρίων ευρώ θα τρέξει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Γιάντσης μίλησε μάλιστα για έργα τηλεπικοινωνιών της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης ενώ αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα για Fiber 2 Home που θα αφορά 120.000 κτίρια στη χώρα.

Η τεχνολογία και το σύγχρονο μοντέλο οικονομίας της χώρας

«Ήρθαμε σε επαφή με την τεχνολογία με μια "κακή" αιτία, την πανδημία το προηγούμενο διάστημα αλλά (ο ψηφιακός μετασχηματισμός) είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας, Διευθύνων Δύμβουλος της SAP Hellas, Cyprus, Malta που περιέγραψε πως η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι μια εποχή «...που ‘ταιριάζει' στην Ελλάδα».

«Είμαστε μια χώρα χωρίς μεγάλη έκταση. Η τεχνολογία είναι κομμάτι της σύγχρονης εποχής που δεν χρειάζεται μεγάλα κεφάλαια για να αναπτυχθεί» ανάφερε ο κ.Ξηρόκωστας που τόνισε πως η χώρα έχει πολύ ποιοτικό εργατικό δυναμικό στο νεαρό της τμήμα ακόμη και εάν ο αριθμός των νέων επιστημόνων στους τομείς της ψηφιακής ειδίκευσης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. «Δεν έχουμε πολλά νέα παιδιά. αλλά έχουμε καλά, ικανά νέα παιδιά σε ένα τομέα όπου ο μέσος εργαζόμενος στον χώρο έχει πολύ καλύτερες αμοιβές (σ.σ συγκριτικά με άλλους εργασιακούς τομείς)» τόνισε. «Πρέπει να εντάξουμε την τεχνολογία στο σύγχρονο μοντέλο οικονομίας της χώρας. Μας ταιριάζει κιόλας!», σημείωσε με έμφαση το στέλεχος της SAP Hellas, Cyprus, Malta.

Ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Cisco ανεφέρθηκε στα πρώτα θετικά μηνύματα από την επενδυση της εταιρίας του στη Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά το δημιουργηθέν Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της εταιρίας του και μίλησε για «...δείγματα γραφής πολύ θετικά» μέχρι στιγμής. «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τεχνολογικές λύσεις που θα προωθηθούν στην αγορά, λύσεις που να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιμπούκης.

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της εταιρίας ανεφέρθηκε στις πολυάριθμες επαφές που έχουν γίνει ήδη με τα ελληνικά πανεπιστήμια και μίλησε για μια «πρωτόγνωρη ανταπόκριση» από πλειάδα Ακαδημαικών Ιδρυμάτων. «Είναι πράγματι πρόβλημα το reskilling, (...) μπορούμε όμως έτσι να διορθώσουμε πολλά πράγματα, οι δουλειές αλλάζουν και γίνονται ψηφιακές», τόνισε ο κ.Τσιμπούκης που απαντώντας στην πρόκληση του brain regain για την Ελλάδα τόνισε πως με το reskilling κάποιοι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων ετών «...μπορούν να γυρίσουν με νέες ψηφιακές δεξιότητες».

«Η καινοτομία είναι αυτό που θα μας πάει μπροστά. Αυτό είναι που θα πετύχουμε μαζί με τα πανεπιστήμια», σημείωσε με έμφαση το στέλεχος της πολυεθνικής εταιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κινδυνεύουν με αφανισμό τα επαγγέλματα χαμηλών προσόντων - «Σωσίβιο» το reskilling

gazzetta
gazzetta reader insider insider