Επιχειρήσεις
05-11-2021 | 17:31

Boehringer Ingelheim: Επενδύσεις, εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Boehringer Ingelheim: Επενδύσεις, εξαγωγές και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ισχυρό «αποτύπωμα» αφήνει η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim στην οικονομία και την απασχόληση στην Ελλάδα, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2025., εξαγωγές που καταλαμβάνουν το 2.2 % των συνολικών εξαγωγών της χώρας  (εξαιρουμένου του πετρελαίου) και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου Wifor (6/ 2019), η άμεση συνεισφορά της Boehringer Ingelheim στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018, ανήλθε περίπου στο 8% της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας μας, ενώ αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία στην επόμενη έκθεση, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου όγκου εξαγωγών και στοιχείων προσληψιμότητας. 

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Κορωπί από το 1975 και είναι η μοναδική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία που διατηρεί τη βιομηχανική παραγωγική μονάδα της στην Ελλάδα, εφοδιάζοντας τις αγορές περισσότερων από 80 χωρών.

Είναι ενδεικτικό ότι η Boehringer Ingelheim Ελλάς  πέτυχε υψηλά επίπεδα πωλήσεων κατά το 2020, συνολικού ύψους  726,3 εκ. ευρώ, ιδιαίτερα λόγω των αυξημένων εξαγωγών, συγκριτικά με το 2019.

Μητσοτάκης: Ένα από τα καλύτερα του είδους του εργοστάσια στον κόσμο

Τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα εξήρε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή του στο εργοστάσιό της στο Κορωπί, την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Hubertus von Baumbach, και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αναγνωρίσω την πολύ σημαντική προσπάθεια μίας εταιρείας η οποία εξάγει το 40%  των συνολικών φαρμάκων που εξάγονται από τη χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του. «Είστε η μόνη φαρμακευτική από αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή στη χώρα μας. Αυτό θέλω να το αναγνωρίσω και να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη την οποία διαχρονικά δείχνετε στην Ελλάδα, επενδύοντας σημαντικούς πόρους στην επιχείρηση και φτάνοντας στο σημείο να έχετε ένα εργοστάσιο, το οποίο είναι υποδειγματικό, καινοτόμο και πιστεύω από τα καλύτερα στο είδος του στον κόσμο. Γι’ αυτό και εσείς και οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή σας έχετε κάθε λόγο να είστε εξαιρετικά υπερήφανοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Hubertus von Baumbach

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στην αντιστροφή του brain drain που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι νέοι επιστήμονες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα μας βρίσκουν πλέον μια επαγγελματική ενασχόληση αντάξια των προσόντων τους.

«Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία που θα επενδύσει ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία και θα δημιουργήσει αρκετές ακόμα θέσεις εργασίας. Όσο πιο προχωρημένα είναι τα συστήματα παραγωγής τα οποία είδα τόσο πιο εξειδικευμένο προσωπικό θα χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Και βλέπετε ότι αυτό το οποίο κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται, ότι η αυτοματοποίηση θα φτάσει σε τέτοιο βαθμό που θα καταστρέφει θέσεις εργασίας στην πράξη δεν ισχύει. Απλά θα χρειάζονται πιο εξειδικευμένα στελέχη για να μπορούν να λειτουργούν πιο εξειδικευμένα, “έξυπνα” συστήματα παραγωγής, όπως αυτά τα οποία έχετε εγκαταστήσει στην εταιρεία σας.

Σάς εύχομαι κάθε επιτυχία και μακάρι και άλλες ξένες επιχειρήσεις να αντιγράψουν το παράδειγμά σας και να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Hubertus von Baumbach. 

«Οι άνθρωποι που είναι εδώ έχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα αντιδιαβητικά φάρμακα που παράγονται εδώ εξάγονται σε όλο τον κόσμο», είπε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. von Baumbach. «Ως Boehringer Ingelheim επιλέξαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα γιατί νιώθουμε ευπρόσδεκτοι, και ευχαριστούμε γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, προσθέτοντας πως «ο δεύτερος λόγος, είναι οι άνθρωποι».

Ισχυρό «αποτύπωμα» στην οικονομία και την απασχόληση

Η Boehringer Ingelheim υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 - 2025, ενώ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ του 2009 και του 2018.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Boehringer Ingelheim Ελλάς αντιστοιχεί στο 2,2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένου του πετρελαίου). Κατά το 2020 οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 642,4 εκ. ευρώ, επιδεικνύοντας σημαντική αύξηση ύψους 128,9%, συγκριτικά με το 2019. Πρόσφατα έλαβε έγκριση από τον FDA για την προσθήκη της εναλλακτικής μονάδας παραγωγής αντιδιαβητικών  φαρμάκων στο εργοστάσιο στο Κορωπί, αποκτώντας υποστηρικτικό ρόλο στην εξαγωγή αντιδιαβητικών Φαρμάκων στην Αμερική.

«Αναμένουμε το 2025 οι εξαγωγές από την Ελλάδα να φτάσουν 1,4 δισ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για τα πλάνα μας, τα όνειρα μας αλλά και τις αγωνίες μας», τόνισε -μεταξύ άλλων- κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ο κ. Αναγνωστάκης.

Η Boehringer Ingelheim προήγαγε τη δημιουργία επιπλέον 5.764 έμμεσων και 1.573 επαγόμενων θέσεων στην Ελληνική αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ως εκ τούτου περίπου 7.700 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις 3.529 το 2014. 

«Στόχος είναι οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται. Εδώ οι εργαζόμενοι είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της εξέλιξης και έχουν το υψηλότερο επίπεδο επιμόρφωσης σε όλο τον κόσμο. Η φήμη του εργασιακού μας περιβάλλοντος έχει οδηγήσει αρκετά παιδιά, Ελληνόπουλα που δούλευαν στο εξωτερικό, να γυρίσουν και να δουλεύουν εδώ και αντί για brain drain να έχουμε brain gain», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο διευθυντής του εργοστασίου, Νίκος Μαζωνάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.