Στα «χαρακώματα» OTOE με διοικήσεις τραπεζών για τους Covid ελέγχους στα καταστήματα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «χαρακώματα» OTOE με διοικήσεις τραπεζών για τους Covid ελέγχους στα καταστήματα
Εξώδικο στις τράπεζες, την ΟΤΟΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος απέστειλε η ΟΤΟΕ, ζητώντας οι έλεγχοι των πιστοποιητικών Covid εισερχομένων πελατών από Δευτέρα, να ανατεθούν σε security και να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα.

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι με τις διοικήσεις των τραπεζών με αφορμή τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα, με μοριακό (PCR) ή rapid test να είναι απαραίτητο για τους ανεμβολίαστους. Οι τραπεζοϋπάλληλοι αισθάνονται αναρμόδιοι και απροστάτευτοι για να διεξάγουν τους ελέγχους ων πιστοποιητικών των πελατών και έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών, με το έργο αυτό να επιφορτιστούν εταιρείες security.

Το θέμα είχε αναδείξει το insider.gr, καθώς οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των τραπεζών γίνονται ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα στόχος προπηλακισμών από πελάτες που αντιτίθενται στα μέτρα που επιβάλλει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας.

Η ΟΤΟΕ, αλλά και μεμονωμένα Σύλλογοι Εργαζομένων σε τράπεζες, είχαν αποστείλει επιστολή στις τράπεζες από τις 3 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ούτε το προσωπικό στα καταστήματα επαρκεί για να αναλάβει τον έλεγχο εισερχομένων πελατών, και πολύ περισσότερο τίθεται μείζον θέμα ασφάλειας του προσωπικού που θα κληθεί να αναλάβει ρόλο «ελεγκτή». Στο πλαίσιο αυτό, είχε ζητηθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθέσουν το έργο αυτό σε εταιρείες security για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα.

Σήμερα, και ενώ αύριο αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων με ΚΥΑ που πρόκειται να δημοσιευτεί ώστε να ισχύσουν από την Δευτέρα, η ΟΤΟΕ απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις τράπεζες εξώδικη πρόσκληση – διαμαρτυρία, ζητώντας τους να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού στο δίκτυο των καταστημάτων και να διασφαλίσουν άμεσα το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας που θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή διενέργειας των απαιτούμενων tests. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΟΤΟΕ δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ψυχικής ισορροπίας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών.

Η εξώδικη πρόσκληση απευθύνεται στα πιστωτικά ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, HSBC, Optimabank, BNP Paribas Securities Services, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ.

Όπως αναφέρει το εξώδικο της ΟΤΟΕ:

Σε συνέχεια της από 3 Νοεμβρίου 2021 επιστολής μας και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει να έχετε προβεί σε οποιοδήποτε ανακοίνωση για τοποθέτηση από 8-11-2021 στα καταστήματα ειδικού προσωπικού ασφάλειας για τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή διενέργειας των απαιτούμενων tests σας τονίζουμε για μια ακόμη φορά:

  1. Είναι υποχρέωση των Τραπεζών η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων η οποία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, επαπειλείται καθημερινά από προπηλακισμούς από εξοργισμένους πελάτες που λόγω της συρρίκνωσης των καταστημάτων του δικτύου συνωστίζονται, σχηματίζοντας ουρές έξω από τα καταστήματα.
  2. Δεν συνάδει στην φύση των τραπεζικών καθηκόντων ο έλεγχος των ως άνω πιστοποιητικών - εγγράφων και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε κανένας τραπεζοϋπάλληλος να εξέρχεται των καταστημάτων για έλεγχο των ως άνω εγγράφων για την είσοδο των πελατών στα καταστήματα.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, οφείλετε:

  1. Να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού του Δικτύου των Καταστημάτων και
  2. Να διασφαλίσετε άμεσα το απαραίτητο ειδικό προσωπικό ασφάλειας το οποίο θα είναι ειδικά και αποκλειστικά επιφορτισμένο με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή διενέργειας των απαιτούμενων tests, η διασφάλιση του οποίου αποτελεί επιβεβλημένη υποχρέωσή σας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ψυχικής ισορροπίας και σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων του δικτύου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank εξέδωσε δελτίο Τύπου, με το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να αρνηθούν να κάνουν τους security.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 οι Τραπεζοϋπάλληλοι, με βάση την υπουργική απόφαση, θα βρεθούν απέναντι σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση να αναλαμβάνουν ρόλο security με κίνδυνο ακόμη και την προσωπική τους ασφάλεια.

Οι Τράπεζες αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους για την όποια δυσάρεστη εξέλιξη θα έχει η επιλογή ανάληψης καθηκόντων που δεν τους αναλογούν.

Ανεξάρτητα από την από την απόφαση των Τραπεζών, ο Σύλλογος ζητά από όλους τους εργαζόμενους στο δίκτυο να αρνηθούν να βγουν έξω από το κατάστημα και εσωτερικά καλεί τα μέλη του να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους πελάτες.

Είναι φυσικό ότι το Νομικό Επιτελείο του Συλλόγου θα είναι σε μόνιμη βάση στη διάθεση των συναδέλφων.

Μπορείτε να δείτε στα ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ την ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που απέστειλε σήμερα η ΟΤΟΕ στις Τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Υποχρεωτικό τεστ για την είσοδο σε εστίαση, εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για νέα μέτρα: Στοχοποίηση λιανεμπορίου, ανεφάρμοστος ο έλεγχος στα καταστήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider