Τράπεζες
03-11-2021 | 07:44

Τράπεζες: Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους πελάτες – «Στοίχημα» η εφαρμογή των νέων μέτρων

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους πελάτες – «Στοίχημα» η εφαρμογή των νέων μέτρων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανησυχία στις τράπεζες – από τα στελέχη των διοικήσεων μέχρι τους εργαζόμενους – προκαλούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας. 

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν να προσέρχονται σε αυτές μόνο με αρνητικό μοριακό (PCR) ή rapid test, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και πρόκειται να εξειδικευτούν με ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί το Σάββατο. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει «συμφόρηση» στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πελατών από τα τραπεζικά καταστήματα, τη στιγμή που οι εξ αποστάσεως συναλλαγές και η ψηφιοποίηση έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό ων εργαζομένων στις τράπεζες. Ήδη οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των τραπεζών είναι δύσκολες και τελευταία επικίνδυνες, καθώς πέραν του φόρτου εργασίας που μοιράζεται σε λιγότερα «χέρια», ο εκνευρισμός των πελατών από τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, εκτονώνεται με θύματα τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μετά το πρόσφατο επεισόδιο σε τράπεζα στον Άγιο Στέφανο όπου έξαλλος πελάτης έβγαλε μαχαίρι σε τραπεζοϋπάλληλο, χθες στο κεντρικό κατάστημα τράπεζας στην Κοζάνη σημειώθηκε νέο περιστατικό που έληξε με παρέμβαση της αστυνομίας. Ενώ ο υπάλληλος της τράπεζας βρισκόταν εκτός του καταστήματος και μοίραζε χαρτάκια με αριθμό προτεραιότητας σε μια ουρά 80 ατόμων που περίμεναν να μπουν στο κατάστημα, πελάτης στην ουρά επιτέθηκε στον υπάλληλο φτύνοντάς τον, καλώντας τους υπόλοιπους στην ουρά «να κάνουν ντου στην τράπεζα».

Η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει το «επαναστατημένο» πλήθος.

Τα καθημερινά περισταστικά που αντιμετωπίζουν πλέον οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των τραπεζών, δημιουργούν άμεσα την ανάγκη να αντιμετωπιστούν φαινόμενα προπηλακισμών εναντίον εργαζομένων που δεν κάνουν κάτι άλλο από το να τηρούν τις διαδικασίες που έχουν υπαγορεύσει οι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικά για το άγριο bullying που έχουν φτάσει να δέχονται οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι όσα αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων τράπεζας στα μέλη του:

«Διαρκώς πληθαίνουν οι αναφορές που λαμβάνουμε από συναδέλφους μας για περιστατικά ανάρμοστων και βίαιων συμπεριφορών. Πρόσφατα γεγονότα εναντίον συναδέλφων που προσπαθούν συνεχώς να ανταπεξέλθουν απρόσκοπτα στην εξυπηρέτηση των πελατών, τηρώντας με συνέπεια τόσο τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, όσο και τις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και του προσωπικού, δημιουργούν άμεσα την ανάγκη για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γεγονότος που έλαβε χώρα χθες, σε κατάστημα της περιφέρειας, είναι ο προπηλακισμό συναδέλφου, αλλά και η παράλληλη απειλή βίαιης εισόδου στο κατάστημα από περίπου 80 πελάτες που περίμεναν στην είσοδο του καταστήματος, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος. Προσθέτοντας και ένα ακόμα πρωτοφανές γεγονός – πάλι χθες - την απειλή συναδέλφου με μαχαίρι , καταλήγουμε ότι η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τη Διοίκηση της Τράπεζας είναι επιβεβλημένη. 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναποτελεσματική και βεβιασμένη πολιτική συρρίκνωσης που ακολουθεί η Διοίκηση της Τράπεζας, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη της την κοινωνική διάσταση του φαινομένου και θέτει – εν τέλει – σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα των συναδέλφων.
Τώρα είναι η ώρα της Διοίκησης να λάβει άμεσα μέτρα πριν οδηγηθούμε και σε άλλα ίσως πιο ακραία και επώδυνα γεγονότα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι συνθήκες «τρόμου» υπό τις οποίες δουλεύουν οι τραπεζοϋπάλληλοι στα καταστήματα, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση όπου εκφράζονται φόβοι για ακόμη πιο ακραία και επώδυνα γεγονότα, ανοίγει «μέτωπο» με τις διοικήσεις των τραπεζών. Για την ακρίβεια, οξύνει το «μέτωπο» που έχει ανοίξει η στρατηγική των τραπεζών για περαιτέρω μείωση καταστημάτων και προσωπικού. Η στρατηγική αυτή που στοχεύει στη μείωση του κόστους και είναι επιβεβλημένη από τις ευρωπαϊκές  εποπτικές αρχές συνδυάζεται με την εντατικοποίηση των ψηφιακών εργασιών και την απότομη μετάβαση στην digital εξυπηρέτηση, οι οποίες δημιουργούν άγχος προσαρμογής τόσο σε τραπεζοϋπαλλήλους, όσο και σε πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας των τραπεζών.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίζονται για τον αντίκτυπο των νέων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στην καθημερινή λειτουργία των τραπεζών και στο προσωπικό τους. Αν και γίνεται αποδεκτό ότι η οικονομία δεν μπορεί να υποστεί νέα οριζόντια lockdown και η έξαρση της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους εμβολιασμούς για την επίτευξη ισχυρού τείχους ανοσίας στην κοινωνία και την επιστροφή στην κανονικότητα, αναφέρεται ότι τα μέτρα θα φέρουν αντιμέτωπες τις τράπεζες με την κοινωνία.

Για να ανταποκριθούν στα νέα μέτρα, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν εργαζόμενο σε κάθε κατάστημα, ο οποίος θα ασχολείται με τους ελέγχους των παραστατικών εισόδου των πελατών στο κατάστημα. Παράλληλα, θα χρειαστεί να μεριμνήσουν και για την αποφυγή προπηλακισμών και επεισοδίων. 

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες βρίσκονται σε επιφυλακή για το πώς θα λειτουργήσουν ομαλά τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα για την εξυπηρέτηση των πελατών, με τήρηση των μέτρων αλλά και με προστασία των εργαζομένων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.