Ρεύμα: Οριακή αύξηση τιμών λιανικής το α' εξάμηνο – Τι προμηνύει για τη συνέχεια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Οριακή αύξηση τιμών λιανικής το α' εξάμηνο – Τι προμηνύει για τη συνέχεια
Μόλις 0,35% η άνοδος έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – Πτώση 7% στη λιανική τιμή του αερίου

Σύμφωνα με την Eurostat, σχεδόν σταθερή παρέμεινε η λιανική τιμή του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2020, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο μόλις 0,5%. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δημιουργεί παράθυρο αισιοδοξίας ότι η ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε στο μεταξύ, θα αφήσει μικρότερο «αποτύπωμα» στη εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος κατά το δεύτερο εξάμηνο, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 (πριν δηλαδή την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών), η λιανική τιμή για τα ελληνικά νοικοκυριά σημείωσε πτώση 7% σε ετήσια βάση. Το ίδιο συνέβη και σε 19 ακόμη ευρωπαϊκές αγορές, από τα 23 κράτη-μέλη της ΕΕ που παρέχουν στοιχεία για τιμολόγια οικιακών καταναλωτών.

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το ανοδικό ράλι του ενεργειακού κόστους σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», η μέση λιανική τιμή στη χώρα μας διαμορφωνόταν στα 168 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (συμπεριλαμβανόμενων όλων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των φόρων), έναντι 167,4 €/MWh έναν χρόνο νωρίτερα. Η τιμή αυτή κατέταξε την Ελλάδα στην 15η θέση στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών, τοποθετώντας την σε αρκετή απόσταση από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ήταν 219,2 €/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάταξη της χώρας μας αλλάζει αν ληφθεί υπόψη το «καθαρό» κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή χωρίς τα διάφορα τέλη και φόρους. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση λιανική στην Ελλάδα (130,4 €/MWh) μάς φέρνει κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο (132,9 €/MWh), καταλαμβάνοντας την 9η θέση στις ακριβότερες αγορές της Ε.Ε.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στην Ευρώπη

Πανευρωπαϊκά, η μεγαλύτερη αύξηση (εκφρασμένη σε εθνικά νομίσματα) καταγράφηκε στη Σλοβενία (+15%), ενώ ακολούθησε η Πολωνία (+8%) και η Ρουμανία (+7%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-10%), στην Κύπρο (-7%) και τη Λιθουανία (-6%). Στην Ολλανδία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα της περικοπής της φορολογίας.

Εκφρασμένες σε ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν μικρότερες στην Ουγγαρία (100 €/MWh), τη Βουλγαρία (102 €/MWh) και τη Μάλτα (128 €/MWh). Οι υψηλότερες στη Γερμανία (319 €/MWh), τη Δανία (290 €/MWh) το Βέλγιο (270 €/MWh) και την Ιρλανδία (256 €/MWh).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις (εκφρασμένες σε εθνικά νομίσματα) παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (-23%), στη Σλοβακία (-10%) και την Πολωνία (-9%).

Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν στη Δανία (19%), στη Γερμανία (8%) και το Λουξεμβούργο (6%). Το κόστος της ενέργειας ήταν η κύρια αιτία ανόδου των τιμών στη Δανία, ενώ οι φόροι προκάλεσαν αυτή το άλμα σε Γερμανία και Λουξεμβούργο.

Φθηνότερο αέριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Από την άλλη πλευρά, η πτώση κατά 7% της λιανικής τιμής του αερίου προήλθε από τη διαμόρφωση του μέσου οικιακού τιμολογίου στα 44,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (και πάλι συνυπολογίζοντας τέλη και φόρους), έναντι 48,3 €/MWh το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η τιμή αυτή απέχει αισθητά από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ήταν 63,9 €/MWh. Επίσης, κατέταξε τη χώρα μας στην 11η φθηνότερη ανάμεσα σε 23 κράτη της Ε.Ε. (καθώς στη Μάλτα και την Κύπρο δεν υπάρχει οικιακή πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ενώ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν ήταν διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία).

Εκφρασμένες σε ευρώ, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν χαμηλότερες στη Λιθουανία (28 €/MWh), τη Λετονία (30 €/MWh) και την Ουγγαρία (31 €/MWh) και οι υψηλότερες στην Ολλανδία (96 €/MWh), τη Δανία (90 €/MWh) και την Πορτογαλία (76 €/MWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider