Οι startup τεχνολογίας κλίματος άντλησαν 32 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής στο 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι startup τεχνολογίας κλίματος άντλησαν 32 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής στο 2021
κλιματική αλλαγή
Το ποσό των χρημάτων από venture capitals που εισρέουν στην τεχνολογία του κλίματος φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της εταιρείας προώθησης London & Partners.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει ένα ρεκόρ 32 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη κι επικαλείται το CNBC.

Το ποσό των χρημάτων από venture capitals που εισρέουν στην τεχνολογία του κλίματος φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της εταιρείας προώθησης London & Partners.

Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές στήριξαν τις startup στον κλάδο με μόλις 6,6 δισ. δολάρια.

Έρχεται καθώς ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου χαιρετίζουν τις δυνατότητες για startups που εστιάζουν στο κλίμα. Τη Δευτέρα, ο CEO της Blackrock, Λάρι Φινκ, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι επόμενες 1.000 startup αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορούν την κλιματική τεχνολογία. Ενώ ο Μπιλ Γκέιτς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει να δημιουργηθούν 8 ή 10 Tesla στο διάστημα.

Μεταξύ 2016 και 2021, οι startup τεχνολογίας κλίματος στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ οι αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στη σειρά.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή παγκοσμίως για την κλιματική τεχνολογία σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία αναλύουν εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις VC σε startup τεχνολογίας κλίματος είναι επτά φορές υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2016, από 1,1 δισ. δολάρια σε 8 δισ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση.

Το Λονδίνο στο επίκεντρο της κλιματικής τεχνολογίας

Με εξαίρεση την Bay Area στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση startup τεχνολογίας κλίματος καθώς έχουν δημιουργηθεί 416 startup τεχνολογίας κλίματος μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - ένα παγκόσμιο σύμφωνο που σφυρηλατήθηκε στη COP21 το 2015, όταν σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έκθεση, οι startup στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο αποτιμώνται συλλογικά στα 28 δισ. δολάρια.

Η ανταγωνίστρια της Google, Ecosia, η οποία χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις διαφημίσεις της για να φυτεύει δέντρα, ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου venture capital fund για την κλιματική τεχνολογία, ύψους 350 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη startup σε όλη την Ευρώπη την Τρίτη.

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNBC ο CEO της Ecosia, Κρίστιαν Κρολ, λίγες μέρες πριν από την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη, γνωστή και ως COP26.

«Το κάνουμε αυτό στην Ecosia εδώ και πολύ καιρό φυτεύοντας δέντρα», πρόσθεσε ο Κρολ, λέγοντας ότι η εταιρεία έχει φυτέψει 136 εκατ. δέντρα μέχρι στιγμής. «Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό».

Αυξάνονται οι πιέσεις σε παγκόσμιους ηγέτες και CEO για να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η Γη προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς μια κλιματική καταστροφή.

Η έκθεση του Dealroom και του London & Partners κυκλοφόρησε για να συμπέσει με το COP26.

«Η βιομηχανία της τεχνολογίας διαδραματίζει θεμελιωδώς σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Λάουρα Σίτρον, CEO της London & Partners, σε μια δήλωση της.

Και προσθέτει: «Τα σημερινά ευρήματα καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα των εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας στο Λονδίνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο τεχνολογικός τομέας του Λονδίνου, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα εταιρειών τεχνολογίας κλίματος στην Ευρώπη και ένα ακμάζον οικοσύστημα αφοσιωμένων VC funds και επιταχυντών, μαζί με ερευνητές και ταλέντο παγκόσμιας κλάσης, ο τεχνολογικός τομέας του Λονδίνου συγκεντρώνεται για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider