Πάνω από το 45% των δικαιωμάτων ρύπων για την επιδότηση σε ρεύμα & φυσικό αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από το 45% των δικαιωμάτων ρύπων για την επιδότηση σε ρεύμα & φυσικό αέριο
«Ξεκλειδώνουν» τα κονδύλια, με ΚΥΑ για την κατανομή των εσόδων των δημοπρασιών για το 2021.

Περίπου οι μισοί πόροι από τις φετινές δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων θα επιστρατευθούν για το «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών από τις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρηματοδότηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, θα χρησιμοποιηθεί πάνω από το 45% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς για το 2021, τα οποία θα οδεύσουν γιʼ αυτό τον σκοπό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ποσά αναμένεται να «κλειδώσουν» κι επίσημα σήμερα Δευτέρα, με την υπογραφή από τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Απόφασης για τη φετινή κατανομή των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Για τη δημιουργία του απαραίτητου οικονομικού «χώρου» για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, θα μειωθούν αισθητά (κάτω από 35%) τα έσοδα από τις δημοπρασίες που θα καταλήξουν φέτος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Αύξηση του κονδυλίου και για τις επανασυνδέσεις

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στο ΤΕΜ αγγίζουν τα 470 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα ποσά, θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση στο ρεύμα, ενώ θα ενισχυθεί κατά 80 εκατ. το επίδομα για το φυσικό αέριο (στο πλαίσιο του επιδόματος θέρμανσης), το οποίο φέτος υπερδιπλασιάζεται.

Παράλληλα, θα αυξηθεί στα 40 εκατ., από 10 εκατ., το κονδύλι για τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα δημιουργηθεί ένα τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να ενεργοποιείται άμεση η σχετική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης, η οποία θα εφαρμοσθεί αυτόματα και οριζόντια για τους καταναλωτές όλων των προμηθευτών ρεύματος με κυμαινόμενα τιμολόγια, καλύπτει τις 300 πρώτες κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Για τον Σεπτέμβριο, έχει καθοριστεί στα 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ αυξάνεται στα 6 λεπτά του ευρώ από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη, στα 8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η μεταβίβαση των ποσών στους προμηθευτές ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η επιδότηση έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από όλους τους προμηθευτές, για λογαριασμούς που εκδίδουν εντός Οκτωβρίου, με τις εταιρείες να τελούν παράλληλα εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο. Με βάση όλες τις ενδείξεις, πάντως, η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την απόφαση που θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια από τους ρύπους.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα «περάσουν» τα ποσά στους παρόχους, ώστε να καλυφθεί η παροχή της επιδότησης από τις εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται μία διαδικασία για την άμεση καταβολή κονδυλίων, με την τελική εκκαθάριση να γίνεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Για να δοθούν τα πρώτα κονδύλια, θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός πελατών που είχε κάθε εταιρεία προμήθειας (γενικοί καταναλωτές και δικαιούχοι ΚΟΤ) έως το τέλος του Αυγούστου. Για να γίνει ένας πρώτος υπολογισμός της επιδότησης που αναλογεί σε κάθε πελάτη (αφού αυτή καθορίζεται ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας), θα ληφθούν υπόψη οι καταναλώσεις του το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, δηλαδή την περιόδου από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider