Ελλάδα
08-10-2021 | 11:09

Διπλασιάζεται η έκπτωση στο ρεύμα στα 326 εκατ. - Αύξηση στα 168 εκατ. για το επίδομα θέρμανσης

Μοιράσου το
Διπλασιάζεται η έκπτωση στο ρεύμα στα 326 εκατ. - Αύξηση στα 168 εκατ. για το επίδομα θέρμανσης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Επιπλέον έκπτωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και επιπλέον αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο. Διπλασιάζεται στα 326  εκατ. ευρώ η επιδότηση για το ρεύμα, ενώ  το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 100 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ, με διεύρυνση κριτηρίων,  καλύπτοντας πάνω από ένα εκατ. νοικοκυριά, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων κάλυψης από την ενεργειακή κρίση που φτάνει πλέον στα 500 εκατ ευρώ.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει – και θα συνεχίσει – να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, ώστε αυτή να υπερκαλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις και κρίσεις» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.  

Έκανε σαφές όμως πως τα νέα μέτρα «στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς». Και «τροποποιούν – προσωρινά – προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή».

Ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκει  πόρους για να χτίζει  «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και «θα συνεχίσει να το πράττει για όσο χρειαστεί».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε επίσης πως το φαινόμενο  αποτελεί «απειλή για την ανάκαμψη»  και συνιστά  μία «νέα, ενεργειακή αυτή τη φορά κρίση» αλλά «παροδική, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διεθνείς εκτιμήσεις» και «οξεία, που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις». Την περιέγραψε ως «νέα πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που «επιβάλλει δράση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και  αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες  της Ελληνικής Κυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ (μέσω των 2 επιστολών), και ανέλυσε τη δράση σε εθνικό επίπεδο.

Η επιδότηση στο ρεύμα και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας 

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν κατά 88% από την άνοδο του φυσικού αερίου, που έχει ανατιμηθεί κατά 6 φορές εντός του 2021.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο για περαιτέρω κλιμάκωση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, λόγω του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως διπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε πλέον να διαμορφωθεί στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 3 λεπτά του ευρώ όταν είχε ανακοινωθεί το μέτρο. Επομένως, για 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 18 ευρώ, από 9 ευρώ. 

Όπως είναι γνωστό, η επιδότηση αγορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια όλων των παρόχων ρεύματος. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, με την αύξηση της επιδότησης, η τελική επιβάρυνση που θα «περάσει» στους καταναλωτές δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 ευρώ τον μήνα.  

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ στους πελάτες της θα παράσχει επιπλέον έκπτωση για τη μηνιαία κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, από αυτήν που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει. Όπως ανέφερε ο υπουργός, αρκετές ακόμη ιδιωτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις στους πελάτες τους, για το συγκεκριμένο τμήμα μηνιαίας κατανάλωσης. 

Όσον αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση αυξάνεται ακόμη περισσότερο, ώστε σύμφωνα με τον υπουργό να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη, στα 8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, η μηνιαία επιδότηση θα είναι 24 ευρώ για 300 κιλοβατώρες κατανάλωση. 

Σχετικά με το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως πέρα από το επίδομα θέρμανσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας των νοικοκυριών. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους παρόχους για να τους παράσχει επιπλέον έκπτωση, που οι προμηθευτές με τη σειρά τους θα «περάσουν» στα νοικοκυριά. 

«Σε αυτήν την κρίση δε θα μείνει απροστάτευτο κανένα νοικοκυριό», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

 Από 100 – 750 ευρώ το επίδομα θέρμανσης σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά - Μέχρι 68% η αύξηση του φετινού επιδόματος

«O αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας το νέο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, το κονδύλι του οποίου θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, το επίδομα αυξάνεται μέχρι και 68% με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων:

 Αύξηση ύψους επιδότησης

- Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

o             Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

o             Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

o             Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

o             Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

-        Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

-         Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

-         Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

-        Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

- Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.-

Σε περίπτωση οικογένειας, το κριτήριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

-  Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

- Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

- Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

o             Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

o             Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

- Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

- Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο «πακέτο» στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος

Αυξάνεται η επιδότηση στο ρεύμα

MUST READ

Αύριο στις 11 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης