Έρχονται ανατιμήσεις στη μπίρα. Τι εκτιμά ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας –Αισιοδοξία για ισχυρό 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται ανατιμήσεις στη μπίρα. Τι εκτιμά ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας –Αισιοδοξία για ισχυρό 2022
H ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται ως η πέμπτη φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη, παρά την υψηλή φορολογία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Δανιηλίδη.

Ανατιμήσεις στα προϊόντα της προαναγγέλλει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους και των αναταράξεων που έχουν προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενός παγκόσμιου φαινομένου που δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την ελληνική αγορά.

«Δεν θα έχουν όλα τα προϊόντα και όλες οι συσκευασίες την ίδια αύξηση τιμών», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στο περιθώριο της παρουσίασης της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την περίοδο 2019-2020, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «μέχρι στιγμής όλες οι αυξήσεις έχουν απορροφηθεί από την εταιρεία, προκειμένου να μην γίνουν αισθητές στον καταναλωτή. Δεν έχουν περάσει οι αυξήσεις στον καταναλωτή».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της κατά 1,5% μέσο όρο – σε επίπεδο τιμοκαταλόγου – τον περασμένο Φεβρουάριο και από τότε δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις, παρά το γεγονός πως πρώτες ύλες κάθε είδους και υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μεγάλο ζητούμενο παραμένει η «χρυσή» ισορροπία μεταξύ των επιδόσεων της εταιρείας και των συνθηκών της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται ως η πέμπτη φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη, παρά την υψηλή φορολογία.

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε πως έχει σημειωθεί μια αύξηση τιμών κατά 6% περίπου στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως η εταιρεία ήταν εξαρχής υποστηρικτική προς τους συνεργάτες της.

Σε ό,τι αφορά τυχόν επίδραση των επικείμενων ανατιμήσεων στο πλέγμα προσφορών που παρέχει η εταιρεία, ο κ. Δανιηλίδης αποσαφήνισε πως η αγορά μπίρας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και η προωθητική πίεση είναι πάντα ισχυρή. Εξήγησε, δε, πως είναι ξεκάθαρα ζήτημα επιλογής η προώθηση προσφορών στα διάφορα προϊόντα.

Αναπροσαρμογή επενδυτικού πλάνου

Το ξέσπασμα της πανδημίας έκρινε επιτακτική την αναπροσαρμογή του τριετούς επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, καθώς το 2020 δεν ήταν εφικτό να γίνουν επενδύσεις, στη σκιά της μείωσης τζίρου και κερδοφορίας που επέφερε η οικονομική κρίση που ξεσήκωσε στο πέρασμά του ο κορονοϊός.

Πλέον το επενδυτικό πλάνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για το 2019-2021 θα «κλείσει» κοντά στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι των αρχικών σχεδίων για 43 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία ξεκαθαρίζει πως δεν είναι δυσαρεστημένη από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και κυρίως του οικονομικού της κόστους.

Αισιοδοξία για την αγορά μπίρας το 2022

Ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει ρεαλιστικά αισιόδοξος για το 2022, προσδοκώντας μια καλύτερη χρονιά για την αγορά μπίρας. «Σχεδιάζουμε ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως η δυναμική που εμφανίστηκε το 2021, μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Μάλιστα, η αύξηση της κατανάλωσης μπίρας το καλοκαίρι ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που αποδίδεται, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, στους Έλληνες καταναλωτές και όχι στο τουριστικό ρεύμα που ήρθε στη χώρα μας. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια πρωτοφανή «έκρηξη» στον κλάδο horeca μετά τον περασμένο Μάιο, όταν μετά το πολύμηνο lockdown, επαναλειτούργησαν όλοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Μπίρα χωρίς αλκοόλ

Ο κ. Δανιηλίδης έκανε ειδική μνεία στην κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ, εξηγώντας πως η εταιρεία κατέχει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 5-7%, διαθέτοντας τέσσερα συνολικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ και αρκετά περισσότερα με ελάχιστο αλκοόλ. «Επενδύουμε σημαντικά στην εν λόγω κατηγορία», δήλωσε κατηγορηματικά.

Εξαγωγές βύνης

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέγραψε μια πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα βύνης το 2020, σε μια εξαιρετικά απαιτητική χρονιά και σε μια δύσκολη αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είχε ως αποδέκτες τις αγορές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές βύνης, το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η στρατηγική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 - την πέμπτη κατά σειρά Έκθεση Βιωσιμότητας - εστιάζει στους παρακάτω πυλώνες:

Προμηθευτές

Δίνεται μεγάλο βάρος στο δίκτυο των 893 προμηθευτών, το 96% των οποίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να παραμένει εντός των συνόρων της χώρας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, η εταιρεία εστιάζει στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, έχοντας καταφέρει το 95% των φιαλών που εμπορεύεται, να είναι επιστρεφόμενες.

Γεωργία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκίνησε από το 2008 να υλοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στην Ελλάδα, έχοντας κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια, να καλύπτει τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι. Πραγματοποιεί επίσης σημαντικές επενδύσεις σε δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και έχει ήδη επιτύχει το 2020 να πιστοποιήσει το 35% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας κριθαριού, ως προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής.

Παραγωγή

Σε αυτό το πλαίσιο, μειώνει διαρκώς την κατανάλωση ενέργειας, επιτυγχάνοντας το 2020 έναντι του 2019, μείωση των Scope 1 εκπομπών CO2 κατά 21% (αγορά και καύση καυσίμου για τις ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης) και αντίστοιχα μείωση 14,4% για τις Scope 2 (εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας). Επίσης, η εταιρεία ανακύκλωσε το 89% των αποβλήτων της. Την ίδια στιγμή, μείωσε τις αναλήψεις νερού κατά 21% για το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά και τις απορρίψεις κατά 23%. Μάλιστα, σε επίπεδο περαιτέρω ανάδειξης και έρευνας του φαινομένου της λειψυδρίας σχεδίασε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», το οποίο προωθεί στην πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προτείνοντας λύσεις για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Μεταφορές

Η εταιρεία μειώνει σταθερά τις εκπομπές διοξειδίου μέσω της βελτιστοποίησης των πρακτικών φόρτωσης και δρομολογίων, με αποτέλεσμα το 2020 να παρατηρείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 17% (σε σχέση με το 2019). Παράλληλα, αναβαθμίζει τα φορτηγά της με τη μετατροπή των κινητήρων τους σε συνδυασμένη κατανάλωση 20% LPG και 80% πετρελαίου - αντί αποκλειστικά πετρελαίου - ενώ γίνεται και χρήση ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές CO2.

Σημεία κατανάλωσης

Εδώ και μία δεκαετία η εταιρεία χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον, «πράσινα» ψυγεία και ψύκτες βαρελίσιας μπίρας, επιτυγχάνοντας έως και 35% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της ευρύτερης οικογένειας που ονομάζεται Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία ενισχύει ενεργά την κουλτούρα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της, έχοντας καταφέρει να μη σημειωθεί κανένα ατύχημα μέσα στο 2020. Ως προς την πανδημία COVID-19, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε σε έγκαιρη αναπροσαρμογή ολόκληρου του μοντέλου λειτουργίας της, με πλήρη υιοθέτηση της τηλεργασίας, εκπαιδεύσεις, κ.α., με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των συνεργατών της. Τέλος, η εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει σε καίρια ζητήματα όπως η παροχή ίσων ευκαιριών, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στις αξίες της Συμπερίληψης και της Διαφορετικότητας, μεταξύ άλλων και με την υπογραφή το 2020 της «Χάρτας Διαφορετικότητας».

Καταναλωτές

Η διαδρομή καταλήγει στους τελικούς καταναλωτές των προϊόντων, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγνωρίζει, ως κύριο μέλημά της την προώθηση της κουλτούρας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με ομάδες και φορείς, όπως η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδας, η ΜΚΟ «Νηφάλιοι – Στην υγειά μας», κ.α., σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά το θέμα, ενώ έχει καθιερώσει την κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ.

Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται πλήρως με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το οποίο έχει υιοθετήσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ευθυγραμμίζοντας τις δράσεις της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs). Σε αυτό το πλαίσιο και κοιτώντας προς το μέλλον, ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες την υιοθέτηση και υλοποίηση στην Ελλάδα της νέας, ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου HEINEKEN «Brew a better world – Raise the bar 2030» με 3 κύριους άξονες (περιβάλλον, κοινωνία, υπεύθυνη κατανάλωση) και μια σειρά φιλόδοξων στόχων με ορίζοντα το 2030.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 55 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Άμστελ, Άμστελ Dark, Άμστελ Radler, Άμστελ Free, Άμστελ Free Lemon, Άμστελ KARGO IPA, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, όπως και τις δύο μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗ και Strongbow στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, με ελληνικές πρώτες ύλες.

Παράλληλα, στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, ενώ εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι: Sol, Mc Farland, Erdinger, Murphy’s, Duvel, Lagunitas. Από την 1η Απριλίου 2021, ανέλαβε και ως επίσημος διανομέας των προϊόντων της Bacardi για την Ελλάδα.

Διαθέτει τρεις μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Από το 2008 πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό, με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και τα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία, δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρεία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει από την TÜV AUSTRIA HELLAS ISO 9001:2015 για την ποιότητα των προϊόντων, FSSC 22000: Version 5.1 για την ασφάλεια των προϊόντων, ISO 14001:2015 για την προστασία του περιβάλλοντος και ISO 45000 για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού.

Επίσης, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη Διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) το 2013 καθώς και πολυάριθμες βραβεύσεις για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον, ενώ το 2020 υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, πιστή στη φιλοσοφία της για ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης στον εργασιακό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider