Amazon: Πέντε βουλευτές την κατηγορούν πως είπε ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amazon: Πέντε βουλευτές την κατηγορούν πως είπε ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου
Η επιστολή αναφέρει ότι η επιτροπή εξετάζει «εάν η παραπομπή αυτού του θέματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ποινική έρευνα είναι κατάλληλη».

Πέντε μέλη της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ έγραψαν την Κυριακή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon και κατηγόρησαν τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή Τζεφ Μπέζος, ότι είτε παραπλάνησαν το Κογκρέσο είτε ενδεχομένως είπαν ψέματα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η επιτροπή εξετάζει «εάν η παραπομπή αυτού του θέματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ποινική έρευνα είναι κατάλληλη».

Απευθυνόμενη στον CEO της Amazon Άντι Τζάσι, η επιστολή ακολουθεί έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα που έδειξε ότι η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει μια συστηματική εκστρατεία αντιγραφής προϊόντων και παραποίησης αποτελεσμάτων αναζήτησης στην Ινδία για να αυξήσει τις πωλήσεις των δικών της brands.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι «αξιόπιστες αναφορές» στο άρθρο του Reuters και σε πρόσφατα άρθρα σε πολλά άλλα ειδησεογραφικά μέσα έρχονται σε αντίθεση με την ένορκη κατάθεση από κορυφαία στελέχη της Amazon - συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO Τζεφ Μπέζος.

«Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η αναφορά επιβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι της Amazon παραπλάνησαν την Επιτροπή. Στη χειρότερη περίπτωση, αποδεικνύει ότι μπορεί να είπαν ψέματα στο Κογκρέσο για πιθανή παραβίαση του ομοσπονδιακού ποινικού δικαίου», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Amazon εξέδωσε μια δήλωση που έλεγε: «Όπως έχουμε δηλώσει ξανά, έχουμε μια εσωτερική πολιτική, η οποία υπερβαίνει αυτήν της πολιτικής οποιουδήποτε άλλου λιανοπωλητή γνωρίζουμε, η οποία απαγορεύει τη χρήση μεμονωμένων δεδομένων πωλητών για την ανάπτυξη προϊόντων ετικέτας Amazon. Διερευνούμε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι αυτή η πολιτική μπορεί να έχει παραβιαστεί και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα ».

Οι έρευνες της επιτροπής

Από το 2019, η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνά τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η Amazon χρησιμοποιεί δεδομένα πωλητών από την πλατφόρμα της και εάν η εταιρεία ευνοεί αθέμιτα τα δικά της προϊόντα.

Σε ένορκη μαρτυρία ενώπιον της αντιμονοπωλιακής υποεπιτροπής της Δικαστικής Επιτροπής πέρυσι, ο Μπέζος είπε ότι η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν δεδομένα για μεμονωμένους πωλητές για να επωφεληθούν από τις δικές της σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σε μια άλλη ακρόαση το 2019, ο Νέιτ Σάτον, ο γενικός σύμβουλος της Amazon, κατέθεσε ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί τέτοια δεδομένα για να δημιουργήσει τα δικά της επώνυμα προϊόντα ή να αλλάξει τα αποτελέσματα αναζήτησης προς όφελός τους.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Κογκρέσου του 2019 εάν η Amazon αλλάζει αλγόριθμους για να κατευθύνει τους καταναλωτές στα δικά της προϊόντα, ο Σάτον απάντησε: «Οι αλγόριθμοι είναι βελτιστοποιημένοι για να προβλέπουν τι θέλουν να αγοράσουν οι πελάτες ανεξάρτητα από τον πωλητή».

Η επιστολή των βουλευτών δίνει στον Τζάσι «μια τελευταία ευκαιρία» να παράσχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την προηγούμενη μαρτυρία και δηλώσεις της εταιρείας. Σημειώνει επίσης ότι «είναι εγκληματικά παράνομο να κάνετε εν γνώσει και εκούσια δηλώσεις που είναι ουσιαστικά ψευδείς, να αποκρύπτετε ένα ουσιαστικό γεγονός ή με άλλο τρόπο να παρέχετε ψευδή έγγραφα ως απάντηση σε έρευνα του Κογκρέσου».

Παράλληλα, δίνει στον CEO διορία μέχρι την 1η Νοεμβρίου να δώσει μια ορκωτή απάντηση για να διευκρινίσει «πώς η Amazon χρησιμοποιεί μη δημόσια δεδομένα μεμονωμένων πωλητών για να αναπτύξει και να εμπορευτεί τη δική της σειρά προϊόντων» και πώς οι ταξινομήσεις αναζήτησης της Amazon ευνοούν αυτά τα προϊόντα.

Ζητά επίσης αντίγραφα όλων των εγγράφων που αναφέρονται στην έρευνα του Reuters στις 13 Οκτωβρίου.

«Σας ενθαρρύνουμε θερμά να αξιοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να διορθώσετε το αρχείο και να δώσετε στην Επιτροπή ένορκες, αληθείς και ακριβείς απαντήσεις σε αυτό το αίτημα, καθώς εξετάζουμε εάν η παραπομπή αυτού του θέματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ποινική έρευνα είναι κατάλληλη», αναφέρει η επιστολή.

Η έρευνα του Reuters βασίστηκε σε χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων της Amazon - συμπεριλαμβανομένων email, εγγράφων στρατηγικής και επιχειρηματικών σχεδίων. Έδειξαν ότι, τουλάχιστον στην Ινδία, η Amazon είχε μια επίσημη, μυστική πολιτική χειραγώγησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης για να ευνοήσει τα ίδια τα προϊόντα της Amazon, καθώς και την αντιγραφή αγαθών άλλων πωλητών - και ότι τουλάχιστον δύο ανώτερα στελέχη της εταιρείας το γνώριζαν.

Σε απάντηση στην έρευνα του Reuters, η Amazon ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στην πραγματικότητα λανθασμένοι και αβάσιμοι». Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η εταιρεία δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν ευνοεί τα προϊόντα των δικών της brands.

Η επιστολή των βουλευτών παραθέτει επίσης άλλα πρόσφατα άρθρα στο Markup, στη Wall Street Journal και στο Capitol Forum.

Η σύγκρουση με τις Big Tech

Η οξεία διατύπωση της επιστολής ενισχύει τη ρητορική μεταξύ Ουάσινγκτον και Big Tech. Οι εταιρείες όπως η Amazon, η Facebook, η Apple και η Google βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο στην Ουάσινγκτον, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίες τροφοδοτούνται από ανησυχίες μεταξύ αρμόδιων αρχών, νομοθετών και οργανώσεις καταναλωτών ότι οι εταιρείες έχουν υπερβολική δύναμη και συμμετέχουν σε αθέμιτες πρακτικές που βλάπτουν άλλες επιχειρήσεις.

Η επιστολή των βουλευτών υπογράφηκε από μια διμερή ομάδα και περιλάμβανε τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής, τον Δημοκρατικό Τζέρολντ Νάντλερ, και τέσσερα μέλη της αντιμονοπωλιακής υποεπιτροπής - τον πρόεδρο, τον Δημοκρατικό Σιτσιλίνε, την αντιπρόεδρο Πραμίλα Τζεϊάπαλ και τους Ρεπουμπλικάνους Κεν Μπακ και Ματ Γκάτζ.

Την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Reuters, η γερουσιαστής των ΗΠΑ Δημοκρατική Ελισάβετ Γουόρεν, εξέχουσα επικρίτρια της Amazon, ζήτησε την διάλυση της εταιρείας. Στην Ινδία, μια ομάδα που εκπροσωπεί εκατομμύρια λιανοπωλητές προέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να αναλάβει δράση κατά της Amazon.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποκαθήλωση της Amazon: Πώς η εταιρεία αντέγραφε προϊόντα και άλλαζε τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ινδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider