Γιατί στρέφει το βλέμμα της στην αγορά της Ρουμανίας η Aegean

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί στρέφει το βλέμμα της στην αγορά της Ρουμανίας η Aegean
Μετεξέλιξη μιας πολυετούς συνεργασίας αλλά και μια επένδυση με υψηλές προοπτικές επιτυχίας η αύξηση της συμμετοχής στην Animawings.

Tην παρουσία της στη Ρουμανική αγορά αποφάσισε να ενισχύσει η Aegean, λίγο πριν την ανακοίνωση του θερινού πτητικού της προγράμματος, με στόχο να διευκολύνει την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από την Βαλκανική χώρα.

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, προχώρησε στην αύξηση της συμμετοχής της στην Animawings έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. Με το εν λόγω τίμημα, το οποίο αποτελεί λελογισμένη επένδυση σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική αεροπορική αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό (51%) στην Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour), από 25% που κατείχε μέχρι χθες. Σταδιακά μάλιστα αναλαμβάνει τόσο την υποστήριξη όσο και την συνδιοίκησή της Animawings - ειδικότερα η AEGEAN θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση και ο όμιλος Memento την εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της αεροπορικής.

H κίνηση χαρακτηρίζεται από την Aegean ως μετεξέλιξη μιας πολυετούς συνεργασίας αλλά και ως μια επένδυση με υψηλές προοπτικές επιτυχίας κυρίως χάρη στην επιτυχημένη μακροχρόνια συνεργασία των δύο μερών. Σημειωτέον ότι η AEGEAN συνεργάζεται 12 και πλέον χρόνια με τον ταξιδιωτικό όμιλο Cristian Tour μεταφέροντας ναυλωμένες πτήσεις από την Ρουμανία προς την Ελλάδα, ενώ την προηγούμενη χρονιά προχώρησε στην απόκτηση του 25% των μετοχών της αεροπορικής του Ομίλου έναντι 450 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, η επένδυση εναρμονίζεται με το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο προχωρά παρά την πανδημική κρίση όπως φάνηκε κι από την απόφαση, αρχικά να διατηρήσει την παραγγελία των 46 Airbus A320Neo και στη συνέχεια να επιταχύνει την παραλαβή τους λόγω της σταδιακής ανάκαμψης που παρατηρήθηκε φέτος.

Παράλληλα βέβαια θα μπορούσε να εκληφθεί κι ως ένα πρώτο δείγμα των αγορών - στόχων για τη νέα χρονιά, το πτητικό πρόγραμμα της οποίας βρίσκεται υπό διαμόρφωση κι εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η εταιρεία έδειξε ήδη από πέρυσι ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, επιλέγοντας από πολύ νωρίς να αφουγκραστεί τις διαφοροποιημένες ανάγκες των ταξιδιωτών. Να θυμίσουμε ότι η Aegean ήταν από τις πρώτες εταιρείες που επέλεξε να ενδυναμώσει τις απευθείας πτήσεις από αγορές του εξωτερικού προς τα ελληνικά νησιά, απόφαση που είχε θετική συνεισφορά στα αποτελέσματά της αλλά ενέτεινε τις πιέσεις που δέχτηκε από τους ανταγωνιστές και ειδικά από τις χαμηλού κόστους αεροπορικές. Με την νέα αυτή συνεργασία στοχεύει λοιπόν να ενδυναμωθεί περαιτέρω, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό που έφερε η μειωμένη, λόγω πανδημίας, ταξιδιωτική κίνηση.

Διαχρονικό το ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ρουμανικής αγοράς

Λαμβάνοντας υπόψη την μακροχρόνια συνεργασία με την Christian Tours αλλά και την εκθετική αύξηση του πτητικού της έργου προς την την ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, το ενδιαφέρον της Aegean για την ρουμανική αγορά δείχνει διαχρονικό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μέσω των ναυλωμένων πτήσεων που εκτελεί για λογαριασμό του Christian Tour η Aegean μετέφερε φέτος το καλοκαίρι σημαντικό αριθμό εισερχόμενων επιβατών από 3 μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς ( Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Μύκονο, και Σαντορίνη). Σήμερα η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου δέκα τακτικές πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχει προγραμματίσει ήδη αύξηση των διαθέσεων θέσεων κατά 15% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019. Σε αυτές τις θέσεις έρχονται πλέον να προστεθούν και νέες μέσω των 3 αεροσκαφών του στόλου της Aegean που θα επιχειρούν για λογαριασμό της Animawings, εξυπηρετώντας κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις.

Παρά το διαχρονικό ενδιαφέρον όμως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσει κανείς ότι η Ρουμανία αποτελεί μία ανερχόμενη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά για τα ελληνικά νησιά αλλά και τη Β. Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι αρχής γενομένης από το 2016 ο αριθμός των Ρουμάνων ταξιδιωτών διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2015, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 εκατ. κι έκτοτε έβαινε αυξανόμενος μέχρι και την πανδημική κρίση που έβαλε προσωρινά «φρένο» στα ταξίδια. Το 2019 μάλιστα, ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου προσέγγισε τα 1,4 εκατομμύρια με τους Ρουμάνους τουρίστες να δαπανούν για διακοπές στην Ελλάδα περί τα 483 εκατ. ευρώ. Ακόμα και φέτος δε, που η πανδημία δεν είχε καμφθεί, η Ρουμανία αποτέλεσε μια από τις πρώτες χώρες στις οποίες η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και χαρακτηρίστηκε από φορείς του τουρισμού ως αγορά-έκπληξη λόγω του σημαντικού αριθμού Ρουμάνων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Aegean αυξάνει στο 51% τη συμμετοχή της στην Animawings - Ενισχύει την παρουσία της στη Ρουμανία

Aegean: Συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Βασιλάκης (Aegean): Επιταχύνονται οι παραδόσεις των αεροσκαφών της Airbus - Κερδοφόρο το γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider