Διοικητικές «καραμπόλες» στις εταιρείες τροφίμων του CVC με ενδιαφέρον παρασκήνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διοικητικές «καραμπόλες» στις εταιρείες τροφίμων του CVC με ενδιαφέρον παρασκήνιο
Μπορεί για τους περισσότερους να πέρασε... στα ψιλά, για τους καλά γνωρίζοντες όμως των θεμάτων της αγοράς, το έργο επαναλαμβάνεται. 

Μπορεί για τους περισσότερους να πέρασε… στα ψιλά, για τους καλά γνωρίζοντες όμως των θεμάτων της αγοράς, το έργο επαναλαμβάνεται.

Πρόκειται για μια είδηση που έγινε γνωστή πριν από μερικά 24ωρα και αφορά στις διοικητικές ανακατατάξεις σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους τροφίμων της ελληνικής αγοράς. Οι εν λόγω ανακατατάξεις έχουν σαφώς υψηλούς συμβολισμούς, διαθέτουν ωστόσο και έντονο το στοιχείο της… επανάληψης.

Ο λόγος για τη διοικητική ομάδα της ΔΕΛΤΑ, θυγατρικής της Vivartia. Όπως έγινε γνωστό στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ, Μιχάλης Φυτάς αποχώρησε από την εταιρεία και πλέον, τα καθήκοντά του περνούν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vivartia, Θανάση Παπανικολάου. Η παραίτηση του κ. Φυτά αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους, ενώ γίνεται αντιληπτό πως μια τέτοια εσωτερική διοικητική διάρθρωση καθιστά τον κ. Παπανικολάου τον απόλυτο πρωταγωνιστή στα επιχειρηματικά πλάνα του Ομίλου.

Οι εν λόγω μεταβολές μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς η Vivartia, υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επιδιώκει τη μετάβασή της στη νέα εποχή, προσδοκώντας να διατηρήσει – αλλά και να μεγιστοποιήσει – την ήδη ισχυρή παρουσία της στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, αλλά και να δυναμώσει το διεθνές της προφίλ, με τη στήριξη του βασικού μετόχου.

Η Vivartia, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στην αγορά τροφίμων, πέρασε τους προηγούμενους μήνες στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners. Σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals των τελευταίων χρόνων, η MIG μεταβίβασε στο CVC το σύνολο των μετοχών που κατείχε στη Vivartia - 92,8% - με την αποτίμηση της συμφωνίας να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο Θανάσης Παπανικολάου… πανταχού παρών

Οι γνώστες του χώρου χαρακτηρίζουν τον Θανάση Παπανικολάου έναν πανέξυπνο και ικανό μάνατζερ που κατορθώνει να είναι… πανταχού παρών, καταλαμβάνοντας τις πιο νευραλγικές διοικητικές θέσεις στις πιο κρίσιμες χρονικά συγκυρίες.

Ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της MIG το 2016. Σε εκείνον η αγορά πιστώνει τους χειρισμούς πώλησης του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ στο CVC στα τέλη του 2018. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της MIG αλλά και ως πρόεδρος του ΥΓΕΙΑ, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την πώληση, επίσης στους Αμερικανούς του CVC, της έτερης θυγατρικής της ΜΙG, της Vivartia.

To deal ανακοινώθηκε τους προηγούμενους μήνες, με τον Θανάση Παπανικολάου να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Vivartia τον Απρίλιο του 2021. Και καθώς συμπληρώνονται έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Vivartia, αναλαμβάνει πλέον και τα ηνία της ΔΕΛΤΑ.

Με απλά λόγια, τόσο στην περίπτωση του ΥΓΕΙΑ, όσο και σε εκείνη της Vivartia, ο Θανάσης Παπανικολάου είναι ο μάνατζερ που χειρίζεται την πώληση μίας εταιρείας του Ομίλου του και μετά τοποθετείται επικεφαλής της ίδιας εταιρείας από τον αγοραστή… Ήτοι των Αμερικανών του CVC. «Ενδιαφέρουσες κινήσεις», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Να θυμίσουμε πως προτού αναλάβει το τιμόνι της MIG το 2016, ο Θανάσης Παπανικολάου ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Goody's – Everest, ενώ έχει διατελέσει παλαιότερα επικεφαλής της Βενέτης αλλά και της Carrefour Continent.

Μετά τη νέα διοικητική διάρθρωση, η εγχώρια αγορά τροφίμων αναμένει με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα της Vivartia, καθώς έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίηση νέου μεσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, με στόχο τη συνεχή ισχυροποίηση της επιχειρηματικής θέσης του Ομίλου.

Η ιστορία της Vivartia

Η Vivartia ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 μετά την απορρόφηση των ΔΕΛΤΑ, CHIPITA, GOODY’S (και FLOCAFE) και ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ, ενσωματώνοντας μια πολύχρονη ιστορία και μια πλούσια «κληρονομιά».

Από τον Ιούνιο του 2010 και κατόπιν του ανασχεδιασμού της δομής του Ομίλου, τα προϊόντα της Vivartia αναπτύσσονται στους κλάδους Γαλακτοκομικών και Ποτών, Υπηρεσιών Εστίασης και Ψυχαγωγίας και Κατεψυγμένων Τροφίμων μέσω των εταιρειών:

- ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. με αντικείμενο την παραγωγή και διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα και παρεμφερή προϊόντα γιαουρτιού και χυμών φρούτων.

- GOODY’S Α.Ε. και EVEREST Α.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων εστίασης, μέσω της λειτουργίας αλυσίδας εστιατορίων και καφε-ζαχαροπλαστείων και υπηρεσιών μαζικής εστίασης (catering).

- ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Β.Ε.Ε. που εστιάζει στην παραγωγή και διανομή καταψυγμένων τροφίμων, όπως λαχανικά και έτοιμες συνταγές γευμάτων και ζαχαροπλαστικής.

Μόλις τον περασμένο μήνα και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών ο Όμιλος Vivartia προχώρησε στην αύξηση της συμμετοχής του στις εταιρείες «Ελληνική Ζύμη» και «Άλεσις», από 49% και 51% αντίστοιχα, σε 75%.

Με ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξεπερνά τους 5.500 εργαζόμενους και ένα χαρτοφυλάκιο δεκάδων ελληνικών προϊόντων και ιστορικών εταιρειών, o Όμιλος αναπτύσσεται σταθερά με επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στηρίζοντας την εγχώρια αγορά και την ελληνική οικονομία.
Για την ιστορία, η MIG απέκτησε το 34,1% της Vivartia το 2007, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ολοκληρώθηκε η πώληση του 92,8% της εταιρείας στο CVC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider