Μεγάλος real estate διαγωνισμός στον Πειραιά για τα νέα δικαστήρια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλος real estate διαγωνισμός στον Πειραιά για τα νέα δικαστήρια
«Βγήκε» η διακήρυξη για αναζήτηση ακινήτου που θα στεγάσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά ύψους έως 80,9 εκατ. ευρώ. Τα χαρακτηριστικά.

Σε έναν σημαντικό διαγωνισμό προχωρά το αρμόδιο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με σκοπό την εύρεση κατάλληλου ακινήτου το οποίο θα στεγάσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, εκτιμώμενου ύψους σχεδόν 81 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο project που πέρα από την κάλυψη των σχετικών αναγκών θα ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά της αγοράς real estate του Πειραιά.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού το αντικείμενό του είναι η αγορά ακινήτου εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Πειραιά του Δήμου Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, το οποίο θα περιλαμβάνει κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, που έχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια.

Ως ανώτατο όριο πληρωτέο τίμημα τέθηκαν τα 80.954.000 ευρώ και ως κριτήριο ανάθεσης η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

Οσον αφορά στον διαγωνισμό, δεκτές θα γίνουν προσφορές ακινήτων εντός του προβλεπόμενου ανώτατου πληρωτέου τιμήματος, τα οποία περιλαμβάνουν ή πρόκειται να περιλάβουν κτίριο επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με απόκλιση επί πλέον ή επί έλαττον έως 5%).

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 10η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή.

Το ζητούμενο ακίνητο θα πρέπει να περιλαμβάνει ή να πρόκειται να περιλάβει αυτοτελές κτίριο, κείμενο εντός ενός ενιαίου οικοδομικού τετραγώνου. Στο τελικό παραδοτέο κτίριο θα πρέπει να πληρούνται, κατ’ ελάχιστον, οι παρακάτω ιδιότητες:

· Να βρίσκεται πλησίον γραμμής τραμ ή γραμμής Ο.Α.Σ.Α. ή γραμμής υπόγειου ή υπέργειου σιδηροδρόμου.

· Να απέχει από τον κεντρικό λιμένα Πειραιά κατ’ ανώτατο όριο 1.500 μ. και κατά κατώτατο όριο 500 μ.

· Να βρίσκεται πλησίον κεντρικής οδικής αρτηρίας με άμεση σύνδεση με τον λιμένα Πειραιά και την πόλη των Αθηνών, καθώς και με άμεση πρόσβαση σε Εθνικές Οδούς.

· Να παρέχει ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση σε μεταγωγικά οχήματα εντός εσωτερικού αυλείου χώρου.

· Να παρέχει χώρο στάθμευσης τουλάχιστον δύο μεταγωγικών οχημάτων εντός εσωτερικού αυλείου χώρου.

· Να διαθέτει τoυς απαιτούμενους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εσωτερικούς χώρους στάθμευσης και τουλάχιστον 2.500 μ2.

· Να διαθέτει ελάχιστο ύψος ορόφων 3,80 μ. για την εξυπηρέτηση των δικαστικών αιθουσών.

· Η χρήση γης να επιτρέπει τη χρήση διοίκησης – γραφείων.

Επίσης, πρέπει το κτίριο να έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 25 ημέρες το insider είχε αναφερθεί σε σχετικό του θέμα για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά, αποκαλύπτοντας την πρόσκληση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ - ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως έχοντα την αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» για να υποβάλει πρόταση ένταξης του έργο προς χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί ότι της προκήρυξης έχουν προηγηθεί απόφαση (05/10/2021) του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων περί ένταξης του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και χρηματοδότησής του με ποσό των 17.144.000 ευρώ από Εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και απόφαση (τον Σεπτέμβριο) περί έγκρισης της ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021, στη ΣΑΤΑ-020, του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» με προϋπολογισμό 64.356.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι παλιότερα δημοσιεύματα αναφέρονταν, προ κάμποσων μηνών, σε σενάρια περί στέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά, με τίμημα που ανέρχεται σε 81.500.000 ευρώ, στο γνωστό κτήριο «Κεράνης» επί της Λ. Θηβών στο Ρέντη (σε χώρους του έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), αλλά έκτοτε το θέμα «χάθηκε» από τη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider