Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» εφαρμογής της επιδότησης ζητούν οι προμηθευτές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» εφαρμογής της επιδότησης ζητούν οι προμηθευτές
Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου

Τις λεπτομέρειες για την αναπροσαρμογή της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα περιγράφονται στην Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναμένουν οι προμηθευτές για την εφαρμογή του μέτρου.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, δεν διευκρινίστηκε για παράδειγμα αν η αυξημένη επιδότηση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου ή αν θα εφαρμοσθεί από την 1η Οκτωβρίου, όπως θα ισχύσει για τη στήριξη των υπόλοιπων τιμολογίων χαμηλής τάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα, ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 24 ευρώ τον μήνα. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με αυτό τον τρόπο για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, θα απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων.

Για τους υπόλοιπους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει διασαφηθεί πάντως ότι η ενισχυμένη επιδότηση θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου έως και το τέλος του έτους. Επομένως, για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, η στήριξη θα παραμείνει στο ύψος της αρχικής εξαγγελίας, στα 60 ευρώ/MWh.

Από εκεί και πέρα, διαμορφώνεται σε 60 ευρώ/MWh. Κάτι που «μεταφράζεται» σε αύξηση της μηνιαίας επιδότησης σε 18 ευρώ το μήνα από 9 ευρώ, για μηνιαία κατανάλωση 300 KWh.

Άμεσα η χρηματοδότηση από το ΤΕΜ

Σύμφωνα με παράγοντες των προμηθευτών, η ΚΥΑ είναι επίσης απαραίτητη ώστε να αποσαφηνιστούν πολλές ακόμη λεπτομέρειες οι οποίες χρειάζονται για τη διαχείριση του πελατολογίου τους, στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν, είναι σημαντικό να διασαφηθεί τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που ένας καταναλωτής αλλάξει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάροχο, αφού αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν στον μήνα της «μετακίνησής» του θα λάβει την επιδότηση από τον παλιό πάροχό του (στο πλαίσιο του εκκαθαριστικού λογαριασμού που θα εκδοθεί) ή από τη νέα εταιρεία προμήθειας.

Σύμφωνα με τις εταιρείες προμήθειας, επίσης, η αύξηση της επιδότησης καθιστά ακόμη πιο σημαντική την όσο το δυνατόν πιο άμεση χρηματοδότηση από την πολιτεία, με την καταβολή μέρους των κονδυλίων που προβλέπονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Κι αυτό γιατί με τις συνθήκες ταμειακής ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών, δύσκολα μπορούν οι πάροχοι να δεσμεύσουν επιπλέον κεφάλαια, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να καλύψουν οι ίδιοι τα ποσά της επιδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider