Ελλάδα
08-10-2021 | 08:55

Intracom Holdings: Τι περιλαμβάνει η δεσμευτική συμφωνία με Netcompany για την Intrasoft International - Η αξία της συναλλαγής

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Intracom Holdings: Τι περιλαμβάνει η δεσμευτική συμφωνία με Netcompany για την Intrasoft International - Η αξία της συναλλαγής
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας πληροφορικής ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Ο λόγος για την δανέζικη Netcompany Group η οποία αποκτά το σύνολο των μετοχών της Intrasoft International, του ομίλου της Intracom Holdings.

Η ανακοίνωση της δεσμευτικής συμφωνίας με την Netcompany Group A/S για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Intrasoft International ήρθε να επιβεβαιώσει την φημολογία που επικρατεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Αναλυτικότερα, με βάση της συμφωνία, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης NETCOMPANY πρόκειται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, εκ των οποίων ποσοστό 91,74% ανήκει στην INTRACOM TECHNOLOGIES, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της INTRASOFT INTERNATIONAL.

Το τίμημα της συναλλαγής, ανήλθε σε 235 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Intrasoft International και η καταβολή του ανέρχεται σε 184,8 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως άνω αγοράστριας. Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται στη σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση, για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους € 166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας € 18 εκατ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

«Καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας της INTRACOM υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή η συναλλαγή είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: η NETCOMPANY και η INTRASOFT INTERNATIONAL ξεκινούν μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία έχοντας κοινό όραμα, και η INTRACOM με τη σειρά της, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την επενδυτική στρατηγική της σε τομείς αιχμής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της» ανέφερε σχετικά με την συναλλαγή, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της INTRACOM HOLDINGS.

Τα μεγέθη των δύο εταιρειών

Σημειωτέον ότι η Intrasoft International η οποία ιδρύθηκε το 1996 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών με έντονη παρουσία σε έργα πληροφορικής και επικοινωνιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η εταιρεία έχει ισχυρή δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, δίνοντας έμφαση τόσο σε περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε αγορές όπως αυτή της υποσαχάριας Αφρικής. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 2.200 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης με άριστες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, τα οποία εκπροσωπούν 50 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν περισσότερες από 30 γλώσσες. Με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει φυσική παρουσία μέσω γραφείων, υποκαταστημάτων και θυγατρικών σε 13 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κένυα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αμερική). Κατά την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις της INTRASOFT INTERNATIONAL ανήλθαν σε € 197 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα € 18 εκατ. Τα EBIT ανήλθε σε € 10,6 εκατ ενώ το ανεκτέλεστο συμβάσεων στα € 702 εκατ.

Αντίστοιχα η INTRACOM HOLDINGS, ιδρυτής και κύριος μέτοχος ενός Ομίλου εταιρειών με ισχυρή παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά, έχει μέχρι σήμερα 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και η δραστηριότητά της επεκτείνεται σε 70 χώρες.

Όσο για την Netcompany ιδρύθηκε το 2000, έχει έδρα στην Κοπεγχάγη, στο χρηματιστήριο της οποίας είναι εισηγμένη. Η κεφαλοποίηση της φτάνει σήμερα τα 4,9 δισ. ευρώ και έχει περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους σε 6 χώρες. Κατά το προηγούμενο έτος η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις ύψους 381 εκατ. ευρώ και EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Επενδυτική εταιρεία θα γίνει σταδιακά η INTRACOM HOLDINGS 

H πώληση της INTRASOFT INTERNATIONAL, έρχεται μετά από 25 χρόνια κερδοφορίας και ανάπτυξης και όπως επισημαίνεται «αποτελεί μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητας της INTRACOM HOLDINGS, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της, και της αξίας που μπορεί να προσφέρει στους μετόχους της».

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της INTRASOFT INTERNATIONAL ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η INTRACOM HOLDINGS, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα € 300 εκατ., ποσό το οποίο θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στα οποία η INTRACOM HOLDINGS έχει σχεδιάσει να συμμετάσχει.

Χαράσσοντας στο εξής μια πιο διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση, η INTRACOM HOLDINGS διερευνά προσεκτικά τη συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και στοχεύει στην καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate developments.

Επιπλέον, η εταιρεία εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, θα διερευνήσει κάθε υποσχόμενη επένδυση στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε καινοτόμα start up, τεχνολογικά σχήματα και συμπράξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Η νέα στρατηγική σταδιακά θα εξελίξει την φυσιογνωμία της INTRACOM HOLDINGS σε επενδυτική εταιρεία, η οποία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της. Κατ’ αποτέλεσμα, θα μπορεί υπό αυτήν την προσέγγιση να επιτυγχάνει σε μονιμότερη βάση μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της ίδιας και για τους μετόχους των θυγατρικών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.