Γ. Γεωργακόπουλος: Η Intrum έκανε «πράσινα» για την Τρ. Πειραιώς δάνεια 1 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Γεωργακόπουλος: Η Intrum έκανε «πράσινα» για την Τρ. Πειραιώς δάνεια 1 δισ. ευρώ
Η ελληνική αγορά χρειάζεται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητα, επισήμανε ο CEO της Intrum Hellas.

Η ελληνική αγορά χρειάζεται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητα να ανταποκριθούν σε μεγάλες και σύνθετες συναλλαγές, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Smith Novak, Global NPL 2021.

Στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του οικοσυστήματος των NPLs, o κ. Γεωργακόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες και συγκεκριμένη διαδικασία για την επάνοδο στο τραπεζικό σύστημα των δανείων που περιλαμβάνονται σε τιτλοποιήσεις και τα οποία μέσω της διαχείρισης, «θεραπεύονται».

«Ενώ υφίσταται πλαίσιο για τα δάνεια που «πρασινίζουν» και επιστρέφουν στις τράπεζες – εμείς το 2020 επιστρέψαμε στην Τράπεζα Πειραιώς δάνεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια – δεν υπάρχει πρόβλεψη για δάνεια που εντάσσονται σε πακέτα τιτλοποιήσεων και γίνονται εκ νέου εξυπηρετούμενα», σημείωσε, θέτοντας ένα ζήτημα που θα προκύψει μετ' επιτάσεως στη συνέχεια καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των NPLs είναι πλέον τιτλοποιημένα δάνεια.

Η επάνοδος των δανείων και των δανειοληπτών στον υγιή οικονομικό κύκλο είναι προς όφελος των ίδιων των δανειοληπτών, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Intrum Hellas.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς που ευνοείται από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως και την πρόοδο που έχει γίνει μέσω του Ηρακλή στην υλοποίηση μεγάλων τιτλοποιήσεων και τόνισε ότι οι ανάγκες είναι τέτοιες που προϋποθέτουν την ύπαρξη mega servicers με τεχνογνωσία και δυνατότητα να υλοποιήσουν μεγάλες συναλλαγές.

Οι διαχειριστές απαιτήσεων για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να κάνουν «χειρουργικές κινήσεις», έχοντας εξειδίκευση για assets όλων των κατηγοριών και κλάδων και να κινούνται πέραν των κλασικών ρυθμίσεων ή της ρευστοποίησης των collaterals, σημείωσε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Intrum Hellas που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της δυνατότητας στρατηγικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas τόνισε ότι η συγκυρία είναι ευνoϊκή και δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων στην ελληνική αγορά και ότι η εταιρεία αξιοποιεί ενεργά το επενδυτικό ενδιαφέρον, φέρνοντας σε επαφή επιχειρήσεις με επενδυτές, funds ή στρατηγικούς επενδυτές για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είτε στον ίδιο κλάδο, είτε σε παρεμφερείς ενώ προωθεί την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, σε διάφορα επίπεδα και κλάδους.

Ερωτώμενος για πιθανό νέο κύμα νέων NPLs λόγω της πανδημίας, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι ο συνδυασμός νομισματικής πολιτικής και μέτρων του Επίσημου Τομέα αλλά και συνεχούς στήριξης από τράπεζες και διαχειριστές, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων μεγάλου ύψους. Τόνισε, πάντως, την ανάγκη να μην υπάρχει εφησυχασμός από όλες τις πλευρές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.