Διεθνή
04-10-2021 | 16:09

Πάνω από 51 δισ. δολάρια οι ζημιές των αεροπορικές εταιρειών το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Πάνω από 51 δισ. δολάρια οι ζημιές των αεροπορικές εταιρειών το 2021
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ζημιές 51,8 δισ. δολαρίων αναμένεται να έχει ο κλάδος των αερομεταφορών παγκοσμίως για το 2021, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αερομεταφορών (IATA).

Η προηγούμενη πρόβλεψη της IATA έκανε λόγο για ζημιές 47,7 δισ. δολαρίων στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

Ακόμα, η IATA αναμένει πως ο αριθμός επιβατών στις αεροπορικές μετακινήσεις θα διαμορφωθεί στα 2,3 δισ. ατόμων για το 2021 και στα 3,4 δισ. ατόμων για το 2022.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία αναμένει πως η αεροπορική κίνηση παγκοσμίως για το 2021 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα 22% συγκριτικά με την προ-κορονοϊού εποχή και σε επίπεδα 44% για το 2022. 

Η IATA αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις απώλειες που υπέστησαν οι εταιρίες το 2020, στα 137,7 δισεκ. έναντι 126,4 δισεκ.

Παρά το "τεράστιο μέγεθος" της υγειονομικής κατάστασης στον τομέα των αερομεταφορών, που θα μεταφραστεί σε σωρευτικές απώλειες τουλάχιστον 200 δισεκ. δολαρίων από το 2020 έως το 2022, "ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό το πιο χαμηλό σημείο της κρίσης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλι Γουόλς.

"Για να επιβιώσουν, οι εταιρίες μείωσαν θεαματικά το κόστος τους και προσάρμοσαν τη δραστηριότητά τους σε όλες τις διαθέσιμες ευκαρίες", όπως η ανάπτυξη των μεταφορών φορτίων, η ζήτηση για τις οποίες εκτινάχθηκε, σημείωσε.

Η κατάσταση διαφέρει ωστόσο ανάλογα με τις ζώνες δραστηριότητας: οι αμερικανικές εταιρίες, που επωφελούνται από μια ισχυρή εσωτερική αγορά, θα είναι "οι μοναδικές σε θετικό οικονομικό έδαφος το 2022 με αναμενόμενο κέρδος 9,9 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την Iata (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών)

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές εταιρίες, που είναι πιο εκτεθειμένες σε δίκτυα μεγάλων αποστάσεων που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και των περιορισμών, θα παραμείνουν καθαρά ελλειμματικές το 2022 με προβλεπόμενες απώλειες ύψους 9,2 δισεκ. δολαρίων, το οποίο ωστόσο είναι κάτω από το μισό σε σχέση με το 2021 (20,9 δισεκ.).

Πράγματι, οι εσωτερικές αγορές στο σύνολό τους αναμένεται να φθάσουν το 2021 περίπου το 73% της ζήτησης του 2019, του τελευταίου πλήρους έτους πριν από την κρίση, και το 93% το 2022.

"Οι άνθρωποι δεν έχασαν την επιθυμία για ταξίδια, όπως βλέπουμε στη ισχυρή ανάπτυξη των εσωτερικών αγορών. Αλλά εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω των περιορισμών, της αβεβαιότητας και της περιπλοκότητας", είπε ο Ουόλς.

"Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις θέλουν να βγουν από την κρίση μέσω των εμβολίων. Πιστεύουμε πως οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δουν την ελευθερία τους να περιορίζεται", επανέλαβε.

Όπως είπε ο επικεφαλής της IATA, "η ελευθερία να ταξιδεύουν είναι μια καλή προτροπή ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα για όλους εκείνους που το επιθυμούν."

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.