Ελλάδα
28-09-2021 | 18:20

Καρέλιας: Αύξηση των καθαρών κερδών στο α' εξάμηνο - Στα 41,183 εκατ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
Καρέλιας: Αύξηση των καθαρών κερδών στο α' εξάμηνο - Στα 41,183 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αύξηση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας κατά το α' εξάμηνο φτάνοντας στα 561,8 εκατ. ευρώ από 515,4 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 41,183 εκατ. σε σύγκριση με τα 32,246 εκατ. του α' εξαμήνου του 2020. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 556,9 εκατ. ευρώ.

Η  Γενική  Συνέλευση  για  τη  χρήση  που  έληξε  την  31.12.2020  συνήλθε  την  30η  Ιουνίου  2021.  Η  Γενική  Συνέλευση, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού Ευρώ 25.944 χιλιάδων, που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα Ευρώ 9,40  ανά  μετοχή.  Το  προτεινόμενο  μέρισμα,  είναι ισόποσο  σε  σύγκριση  με  αυτό  της  χρήσης  του  έτους  2019.  H μερισματική  απόδοση  διαμορφώνεται  σε  ποσοστό  3,38%  με  βάση  τη  χρηματιστηριακή  τιμή  της  μετοχής  την  31 Δεκεμβρίου 2020.

Τι αναφέρει η Καρέλιας:

Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων (Εταιρείας) στο εξάμηνο 2021, σε σύγκριση με το εξάμηνο 2020, σημείωσε αύξηση κατά 4,8%, με ιδιαίτερη θετική πορεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Άπω Ανατολή, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) και λοιπής Ασίας.

Στην ελληνική αγορά η Εταιρεία σημείωσε στο εξάμηνο 2021, αύξηση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) Κύκλου Εργασιών  της κατά 8,2%, συγκριτικά με το εξάμηνο 2020. Συνεπεία των αυξημένων όγκων πωλήσεων σε Ελλάδα αλλά και στις πλείστες χώρες του εξωτερικού, η Εταιρεία πέτυχε αυξήσεις μεριδίων
αγοράς, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 επεκτείναμε την συνεργασία μας με την εταιρεία Villiger στην ελληνική αγορά με το λανσάρισμα της οικογένειας St Louis Blues, πετυχαίνοντας αύξησης του όγκου πωλήσεων των πούρων του οίκου κατά 177%.  Σταθερότητα σε απόλυτο μέγεθος, και σε ποσοστό επί του τζίρου, παρουσιάζουν τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου και της Εταιρείας.

Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η μείωση του κόστους παραγωγής, συνεπεία συνεχών επιτυχημένων διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές μας καπνών και λοιπών βασικών υλών, αποτελούν βασική επιδίωξη της Διοίκησης της Εταιρείας και του Ομίλου. Πρόσφατες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, συνεπεία πληθωριστικών πιέσεων και ελλείψεων στην παγκόσμια προσφορά, δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021, εξαιτίας της υπάρξεως υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας σε ανταγωνιστικές τιμές κτήσης αλλά και των εν ισχύ συμφωνιών με του κυριότερους προμηθευτές μας.

Αντίθετα, η σταδιακή αύξηση του κόστους μεταφορών από και προς τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από ήδη προγραμματισμένες αυξήσεις στις εργοστασιακές  τιμές πώλησης, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αλλά και από την βελτίωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.