Εντείνονται οι ανησυχίες για την πληρωμή των κουπονιών των ομολόγων της Evergrande

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι ανησυχίες για την πληρωμή των κουπονιών των ομολόγων της Evergrande
Την ερχόμενη εβδομάδα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τόκων $47,5 δισ.

Εντείνονται οι ανησυχίες για τους ομολογιούχους της Evergrande καθώς η προθεσμία της Πέμπτης πέρασε για την πληρωμή του κουπονιού του ομολόγου ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από την εταιρεία ή οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα καταβληθεί το συγκεκριμένο ποσό στους κατόχους ομολόγων.

Από τη στιγμή που η προθεσμία για την αποπληρωμή των οφειλών εξέπνευσε χθες, η Evergrande μπαίνει σε μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, στην οποία θα πρέπει να αποπληρώσει τους τόκους ή να κηρύξει χρεοκοπία.

Για τους επενδυτές και τους ομολογιούχους της εταιρείας, που δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση, αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προταθεί ένας διακανονισμός των οφειλών, με σχεδόν σίγουρο «κούρεμα» των κεφαλαίων για τους επενδυτές και τους ομολογιούχους, ενώ αναλυτές που μίλησαν στο Reuters υποστηρίζουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αναμένεται μια πολιτική χαμηλών τόνων, τόσο από τη διοίκηση της Evergrande όσο και από τις κινεζικές αρχές.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τόκων 47,5 δισ. δολαρίων από την Evergrande, η οποία κατέχει το 40% της αγοράς ακινήτων της Κίνας.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της ασιατικής χώρας έχει προχωρήσει στην παροχή 42 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας την τελευταία εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσό πρόσθετης ρευστότητας εβδομαδιαία από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αναφέρει το Bloomberg προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η έκθεσή τους είναι περιορισμένη στον κινεζικό κολοσσό, ενώ τμήματα και προσωπικό της εταιρείας δεν έχει πληρωθεί.

Οι μετοχές και τα ομόλογα της Evergrande διαπραγματεύονται χαμηλότερα μετά το ράλι 17% της Πέμπτη. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 11,24% στα 2,37 στο Χονγκ Κονγκ, ενώ περαιτέρω υποχωρεί και το ομόλογο της εταιρείας λήξης 2022.

Αξίζει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση της Κίνας έχει ζητήσει τις τοπικές αρχές της χώρας να ετοιμάζονται για την κατάρρευση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Evergrande.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Πεκίνο δεν δείχνει διάθεση για να διασώσει την Evergrande από τη χρεοκοπία, δίνοντας οδηγίες για τον περιορισμό του αντικτύπου από το «κανόνι» της εταιρείας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Evergrande, σκοπεύει να ρευστοποιήσει το μετοχικό του πακέτο, «τραβώντας» πάνω από 1 δισ. δολάρια από την εταιρεία.

Την ίδια στιγμή η εκτίμηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ γύρω από την κατάσταση της Evergrande είναι πως η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην εταιρεία είναι «περιορισμένη». Σε συνέντευξή της στο CNBC, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση. «Το παρακολουθούμε και είχα μια ενημέρωση νωρίτερα σήμερα επειδή πιστεύω ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι συνδεδεμένες».

«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Κίνας που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στη Ευρωζώνη, ιδιαίτερα, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider