Λαγκάρντ: Περιορισμένη η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κρίση της Evergrande

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Περιορισμένη η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κρίση της Evergrande
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη άνοδό του είναι προσωρινοί και πρόκειται να ξεθωριάσουν το επόμενο έτος.

Η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande θα είναι «περιορισμένη», εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, εν μέσω των επιφυλάξεων των παγκόσμιων χρηματιστηρίων για τα προβλήματα χρέους της κινεζικής εταιρείας ακινήτων.

Σε συνέντευξή της στο CNBC, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση. «Το παρακολουθούμε και είχα μια ενημέρωση νωρίτερα σήμερα επειδή πιστεύω ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι συνδεδεμένες».

«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Κίνας που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στη Ευρωζώνη, ιδιαίτερα, η άμεση έκθεση θα είναι περιορισμένη», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για την προοπτική μιας χαοτικής παγκόσμιας επίδρασης σε περίπτωση κατάρρευσης της Evergrande, η Λαγκάρντ απάντησε: «Όπως σας είπα, προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι [μια] επίπτωση και έκθεση με επίκεντρο την Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες [αλλά] μπορώ να πω για την Ευρώπη ότι η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη».

Περίοδος προσαρμογής

Η αστάθεια στις τιμές ενέργειας θα διαρκέσει περισσότερο από τα προβλήματα τροφοδοσίας που σχετίζονται με τον Covid, εκτίμησε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας-και ο αντίκτυπός της στα στοιχεία του πληθωρισμού-μπορεί να είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ.

«Τα πράγματα θα μπουν στη θέση τους καθώς θα εντοπιστούν νέες πηγές εφοδιασμού», είπε, περιγράφοντας το τρέχον οικονομικό περιβάλλον ως «περίοδο προσαρμογής». «Η ενέργεια θα είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα μείνει μαζί μας περισσότερο. Επειδή φεύγουμε από ορυκτές πηγές ενέργειας και ελπίζουμε να είμαστε πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από αυτές», επεσήμανε.

«Αυτό που ισχύει είναι ότι αναθεωρήσαμε προς τα πάνω πολλές από τις προβλέψεις μας τα τελευταία τρία τρίμηνα. Τα πράγματα κινήθηκαν γρηγορότερα και αυτό ισχύει για την ανάπτυξη, ισχύει για τον πληθωρισμό και ισχύει για την απασχόληση. Επομένως, κατά κάποιο τρόπο είναι ένα πακέτο ειδήσεων γιατί σημαίνει ότι οι οικονομίες μας ανταποκρίνονται», είπε η Λαγκάρντ.

«Ωστόσο προκαλούνται τριβές», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενη στα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας και «η επανεκκίνηση χρειάζεται χρόνο».

Προσωρινές πολλές αιτίες αύξησης του πληθωρισμού

Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να κινούνται γρήγορα όταν πρόκειται για ανάπτυξη και όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας, τόνισε. «Όσο για τις τιμές πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επιστροφή σε πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα το επόμενο έτος, επειδή πολλές από τις αιτίες των υψηλότερων τιμών είναι προσωρινές», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider