Βρετανία: Φόβοι για χρεοκοπία 4 ακόμη προμηθευτών ενέργειας από την κρίση στην αγορά αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Φόβοι για χρεοκοπία 4 ακόμη προμηθευτών ενέργειας από την κρίση στην αγορά αερίου
Επείγουσες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, καθώς στις 5 εταιρείες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει, προστίθεται και άλλοι πάροχοι οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά κόστη των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας.

Φόβοι για ένα νέο «κύμα» χρεοκοπιών παρόχων ενέργειας εκφράζονται στη Βρετανία, καθώς και άλλες εταιρείες φαίνεται να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρεώσεις προμήθειας που κοστολογούν τους πελάτες τους, με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

Ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων, Κουάζι Κβάρτενγκ, πραγματοποίησε εκτάκτως επαφές το Σαββατοκύριακο με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ofgem) της χώρας, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, κυκλοφορούν πληροφορίες πως τέσσερις ακόμη προμηθευτές θα αποσυρθούν από την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Αυγούστου 5 πάροχοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς δεν διέθεταν τη ρευστότητα ή δεν είχαν προχωρήσει σε hedging ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ενέργεια στις τιμές που είχαν «κλειδώσει» με τους πελάτες τους. Τώρα, ωστόσο, εκφράζεται η ανησυχία πως οι 5 αυτές εταιρείες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, με συνέπεια μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες έως και 1 εκατομμύριο καταναλωτές να πρέπει να αλλάξουν πάροχο.

Ο φόβος των προμηθευτών είναι ότι, αν χρειαστεί να αναλάβουν πελάτες που προμηθεύονται ρεύμα με τιμολόγια σταθερής τιμής, θα αρχίζουν να γράφουν ζημιές. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν παρενέργειες ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρείες. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Baringa, «πιθανόν μετά τον χειμώνα να υπάρχουν λιγότερες από 10 εταιρείες προμήθειας», όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη Μαρτίου δραστηριοποιούνταν 49 πάροχοι στη Βρετανία.

Πιθανό «τσουνάμι» χρεοκοπιών

Μέσω αναρτήσεών του στο Twitter, πάντως, ο Κβάρτενγκ διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας» για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η μεταβλητότητα των διεθνών τιμών αερίου υπονομεύει το πλάνο της χώρας να ενισχύσει το εγχώριο μερίδιο ΑΠΕ, ώστε να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι Financial Times επικαλούνται τις δηλώσεις διευθυντή μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείας προμήθειας της χώρας, ο οποίος μιλά για «πρωτόγνωρες συνθήκες», εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα «τσουνάμι» χρεοκοπιών, μεταφέροντας την πίεση στην Ofgem, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει τη μεταφορά των πελατών αυτών των εταιρειών σε άλλους παρόχους.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο υπουργός το Σάββατο, ανάμεσα στις πιθανές επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η δανειοδότηση με κρατική στήριξη των εταιρειών που θα αναλάβουν πελάτες χρεοκοπημένων παρόχων. Αλλά υπό εξέταση εναλλακτική λύση είναι η μείωση ή η άρση ορισμένων ρυθμιστικών χρεώσεων στους λογαριασμούς.
Εναλλακτικές λύσεις

Διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ενέργειας προειδοποιεί ότι εκφράζονται φόβοι στην αγορά πως ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα ορισμένοι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς. Η Ofgem αναγνωρίζει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου «ασκούν αναμφίβολα πίεση» στους προμηθευτές, αλλά επιμένει ότι διαθέτει «μηχανισμούς και διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται αδιάλειπτα οι ανάγκες των καταναλωτών».

Στις διαδικασίες αυτές πιθανόν να συμπεριληφθεί ο διορισμός ειδικού διαχειριστή για την προσωρινή λειτουργία όσων προμηθευτών χρεοκοπήσουν, εάν δεν είναι εφικτή η λύση του προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, σύμφωνα με το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας & Βιομηχανίας.

«Θύμα» όλη η βρετανική οικονομία

Οι τιμές -ρεκόρ του αερίου έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη τη βρετανική οικονομία, αναγκάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα δύο μεγάλων εργοστασίων λιπασμάτων στη βόρεια Αγγλία να βάλουν λουκέτο και απειλώντας την παραγωγή μίας μεγάλης σειράς προϊόντων – από το κρέας έως τον χάλυβα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αξιοποίησε την πρόσβαση σε διάφορες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου «για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βαριά βιομηχανία λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται σε δίκαιη τιμή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε τακτική επαφή με τους παραγωγούς τροφίμων, τον γεωργικό κλάδο και τη βιομηχανία, ώστε να τους παράσχουμε βοήθεια για να διαχειριστούν την τρέχουσα κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider