Τράπεζες
17-09-2021 | 07:41

Alpha Bank: Κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ σε μόλις 6 μήνες από τις αγορές μετά τη μείωση των NPEs

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Alpha Bank: Κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ σε μόλις 6 μήνες από τις αγορές μετά τη μείωση των NPEs
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κεφάλαια 1,8 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, έχει φέρει στην Alpha Bank η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της που συντελέσθηκε με «όχημα» τον «Ηρακλή» και το σχέδιο Tomorrow που υλοποιεί επιτυχώς η Τράπεζα για να αξιοποιήσει την επόμενη μέρα που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη χθεσινή νέα έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), η Alpha Bank καταγράφει τρεις επιτυχημένες εξόδους φέτος στις αγορές, προσελκύοντας ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές και αποτυπώνοντας την αλλαγή σελίδας συνολικά για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Η έκδοση του senior preferred ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank κατέγραψε ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει πλέον από διεθνείς επενδυτές για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα στην πρώτη μόλις ώρα από το άνοιγμά του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, έναντι ζητούμενων κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ.

Στην έκδοση που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2,5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με τη συμμετοχή των ξένων - κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία) - να ανέρχεται στο 57%. 

Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEs και την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου. 

Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών. 

Αυτή ήταν η τρίτη επιτυχημένη έξοδος της Alpha Bank στις αγορές μέσα σε ένα (το τρέχον) έτος, μετά την έκδοση ομολόγου Τier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021. Συνολικά, η Alpha Bank, εντός του 2021, συγκέντρωσε από τις αγορές κεφαλαίου ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας την πλήρη επάνοδο στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα.  

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, η χθεσινή έκδοση του senior preferred ομολόγου αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).

Σημειώνεται ότι, με στοιχεία α’ εξαμήνου 2021, η Αlpha Bank είχε ικανοποιήσει το 16,4% της εν λόγω απαίτησης και απέμενε 0,9% για να καλύψει τον προσωρινό της στόχο μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό (0,9%) αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε με την έκδοση του senior ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%, διάρκεια 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Commerzbank και Morgan Stanley. 

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank, αντίστοιχες εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα έτη, με στόχο την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, την ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές κεφαλαίου και την επέκταση της επενδυτικής βάσης της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια για το ομόλογο - Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Στο 2,625% το επιτόκιο για το ομόλογο της Alpha Bank - Σημαντική υπερκάλυψη