Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» σχεδιάζουν τα δικά τους μικροτσίπ για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες» σχεδιάζουν τα δικά τους μικροτσίπ για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις
microchip
Δεν περνάει... μήνας χωρίς να ανακοινώσει κάποια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία πως ξεκινάει το δικό της project για τη δημιουργία ημιαγωγών.

Να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τη βιομηχανία των ημιαγωγών προσπαθούν οι τεχνολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο, με τους «γίγαντες» του κλάδου να έχουν ανακοινώσει ήδη πως έχουν ξεκινήσει ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν δικά τους εξειδικευμένα μικροτσίπς.

Η Apple, η Amazon, η Facebook, η Tesla και η Baidu είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν κάνει γνωστά τα σχέδια τους για εξειδικευμένα στις ανάγκες τους μικροτσίπς. Σύμφωνα με το CNBC, με αυτό τον τρόπο ελπίζουν πως από τη μία θα κάνουν τα προϊόντα ακόμα πιο αποτελεσματικά και από την άλλη θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στη βιομηχανία οι παγκόσμιες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως αναφέρεται, δεν περνάει... μήνας χωρίς να ανακοινώσει κάποια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία πως ξεκινάει το δικό της project για τη δημιουργία ημιαγωγών. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών, ήταν η ανακοίνωση της Apple, το Νοέμβριο του 2020, πως αφήνει τη δομή του x86 της Intel, για να δημιουργήσει τον νέο M1 επεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις νέες συσκευές iMacs και iPads. Ενώ πιο πρόσφατα, η Tesla ανακοίνωσε πως δημιουργεί το μικροτσίπ «Dojo», το οποίο θα... εκπαιδεύει τα δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων (data centers).

Βέβαια, μέχρι στιγμής κανένας από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν οι ίδιες την κατασκευή των ημιαγωγών.

«Πρόκειται για το σχεδιασμό και την απόδοση των chip» ανέφερε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος της Dialog Semiconductor, Russ Shaw και πρόσθεσε πως «σε αυτό το στάδιο δεν συζητούν για εργοστάσια και χυτήρια, τα οποία είναι πολύ κοστοβόρα».

Σύμφωνα με το CNBC, η δημιουργία ενός προηγμένου εργοστασίου ημιαγωγών ή χυτηρίου, όπως αυτό της TSMC στην Ταϊβάν, κοστίζει περί τα 10 δισ. δολάρια και απαιτεί αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τesla ανέστειλε την παραγωγή οχημάτων στην Κίνα λόγω της έλλειψης σε τσιπ ημιαγωγών

Κοντά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής τσιπ 17 δισ. δολαρίων η Samsung στο Τέξας

GΜ: Διακόπτει την παραγωγή σε μονάδες στην Β. Αμερική λόγω έλλειψης τσιπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider