Attica Bank: Επισπεύδονται οι εξελίξεις – Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α' εξαμήνου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Επισπεύδονται οι εξελίξεις – Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α' εξαμήνου
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρχεται νωρίτερα από τις 2 Σεπτεμβρίου που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, νωρίτερα από τις 2 Σεπτεμβρίου που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το απόγευμα η Αttica Bank.

Η εικόνα για το πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση της Attica Bank και η ενημέρωση προς τους αναλυτές που θα ακολουθήσει είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει του σχεδίου πλήρους εξυγίανσης που προγραμματίζει η Διοίκηση της Τράπεζας και των εξελίξεων που αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, μετά τις 16 Αυγούστου, στην Attica Bank «τρέχουν» παράλληλες διεργασίες: αφενός ως απόρροια της κεφαλαιακής της ενίσχυσης κατά 152 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο έναντι αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων της Τράπεζας και αφετέρου με την προετοιμασία για αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120 – 240 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες για την αναπτυξιακή ΑΜΚ και με τον σύμβουλο – Axia Ventures – είναι πολύ προχωρημένες και εντός του Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί το ενημερωτικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων όπου θα εξειδικευθούν οι όροι της ΑΜΚ.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η κινητικότητα και σε επίπεδο Δημοσίου, μετά την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου (σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή),με την επιστροφή του οποίου πραγματοποιήθηκε μία πρώτη «ένεση» κεφαλαίων στην Attica Bank. Στο πλαίσιο αυτό, η Attica Bank εξέδωσε και μεταβίβασε στις 16 Αυγούστου στο Ελληνικό Δημόσιο 992.512.679 δωρεάν παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών, με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο. Τα παραστατικά αυτά αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας έναντι του Δημοσίου, ύψους 151.854.440 ευρώ.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς αυτών των warrants και να καταβάλλουν το σχετικό τίμημα κατά το χρονικό διάστημα από 31.08.2021 έως και 15.09.2021. Εάν οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς (call option) των warrants, αυτά θα μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους. Αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τρίτους επενδυτές, τα warrants θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την ενεργοποίηση του DTC και πριν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταστεί προσωρινά μέτοχος με ποσοστό περίπου 52%. Oι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank έχουν εκτιμηθεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, προκειμένου η Τράπεζα να μπορέσει να επιτύχει διπλασιασμό του δανειακού χαρτοφυλακίου της στη διάρκεια της ίδιας περιόδου και να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Το σχέδιο εξυγίανσης που έχει παρουσιάσει η Διοίκηση της Τράπεζας περιλαμβάνει και την εξέταση της προοπτικής έκδοσης ομολόγων Additional Tier 1 ή Tier 2 για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση. «Κλειδί» για την εξυγίανση της Attica Bank θα είναι η μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω του 4% τους επόμενους 12 – 18 μήνες μέσω σημαντικών τιτλοποιήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider