Τα app για την αποφυγή της μολυσμένης ατμόσφαιρας, εν μέσω κλιματικής αλλαγής και πυρκαγιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα app για την αποφυγή της μολυσμένης ατμόσφαιρας, εν μέσω κλιματικής αλλαγής και πυρκαγιών
Οι εφαρμογές διαθέτουν προς τους χρήστες δορυφορικά δεδομένα των κυβερνήσεων, προειδοποιήσεις για εκδήλωσης πυρκαγιών και στοιχεία από καταγραφείς επιβάρυνσης του αέρα από ιδιώτες.

Εν μέσω των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον της γης, που γίνεται αντιληπτή με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, τα app για τα κινητά τηλέφωνα που «διαβάζουν» την ατμοσφαιρική επιβάρυνση και τη μόλυνση αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει το CNBC, τα εν λόγω apps χρησιμοποιούν πλήθος δεδομένων για να προειδοποιούν τους χρήστες τους για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, από δορυφορικά δεδομένα των κυβερνήσεων, προειδοποιήσεις για εκδήλωσης πυρκαγιών και στοιχεία από καταγραφείς επιβάρυνσης του αέρα από ιδιώτες.

Μεταξύ του Ιανουαρίου του 2020 και του Ιουλίου του 2021, τα κορυφαία app για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ ήταν τα AirCare, AirVisual, και South Coast AQMD, με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών στο App Store και στο Google Play.

Το Air Care, που δημιουργήθηκε από προγραμματιστές στη Βόρεια Μακεδονία, παρέχει την πλήρη του έκδοση για 99 ή 14,99 δολάρια ετησίως για την έκδοση χωρίς διαφημίσεις και καταγράφει τη μόλυνση του αέρα και την ποιότητα της σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Ακόμα, σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές καταγράφει τα επίπεδα γύρης και της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το σουηδικό AirVisual, καταγράφει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας σε πάνω από 10.000 πόλεις σε άνω των 80 χωρών παγκοσμίως. Το δωρεάν app, πέρα από τα επίπεδα μόλυνσης, παρέχει στους χρήστες τους ενημέρωση για ειδήσεις σχετικά με την πρόγνωση του καιρού και τα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα.

Το αμερικανικό South Coast AQMD εξειδικεύεται στην καταγραφή της μόλυνσης του αέρα στις περιοχές της νότιας Καλιφόρνια. Πέρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το app δείχνει στους χρήστες σημεία για την φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους, ενώ δίνει και πληροφορίες σχετικά με νομοθετικές εξελίξεις γύρω από την ποιότητα του αέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider