Πώς «είδαν» οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «είδαν» οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς
Θετική είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το β' τρίμηνο τους έτους, από τις JP Morgan, και Axia. Τι «βλέπουν» για τη συνέχεια. Που θέτουν τον «πήχη» για τη μετοχή Goldman Sachs, Pantelakis, Euroxx.

Θετική είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το β' τρίμηνο τους έτους, από τις JP Morgan και Axia, καθώς η εκτέλεση του business plan της τράπεζας βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο με τη διοίκηση να εμφανίζεται σίγουρη για τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους της.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η αύξηση των εκταμιεύσεων νέων δανείων, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αλλά και το οργανικό κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR), ήταν ισχυρότερα από τις αρχικές προσδοκίες. Οι καθαρές ζημιές ύψους 2,04 δισ. ευρώ, που ήταν χαμηλότερες και από τις εκτιμήσεις της JP Morgan (ανέμενε 2,2 δισ. ευρώ) αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το τρέχον σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, με βάση τις προβλέψεις για ζημιές που έλαβε η διοίκηση αυτό το τρίμηνο για τις τρεις τιτλοποιήσεις NPEs (2,2 δισ. ευρώ για το «Phoenix, «Vega», καθώς και το 100% του «Sunrise 1»).

Επιπλέον, με τις τριμηνιαίες ζημιές, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας FL CET1 σε όρους Βασιλείας ΙΙΙ υποχώρησε στο 8,8% (10,9% phased in, 11,6% pro forma phased in), αλλά αυτό δεν αντανακλά τα οφέλη από το «Sunrise 1» στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό (RWA), καθώς και τις επικείμενες κεφαλαιακές δράσεις (απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, δεύτερη συνθετική τιτλοποίηση). Το CoR ήταν μόλις στο 1,1% επί των καθαρών δανείων, χαμηλότερα από το guidance της διοίκησης για 1,5% για το 2021, αντανακλώντας την αποαναγνώριση του «Phoenix» και του «Vega» και των μέχρι στιγμής ανθεκτικών οργανικών τάσεων.

Παράλληλα, η JP Morgan εστιάζει στην υποχώρηση του δείκτη NPE στο 23% από 45% που ήταν στο τέλος του 2020, με τον όγκο των NPEs να μειώνεται κατά 13,5 δισ. ευρώ κατά το α' εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση των «Phoenix» και «Vega» (6,2 δισ. ευρώ) και της κατηγοριοποίησης ως προς πώληση του «Sunrise 1» (6,8 δισ. ευρώ). Με τις υπόλοιπες συναλλαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πρώτα δείγματα από τα δάνεια που είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, ο δείκτης NPE είναι σε μια καλή πορεία ώστε να φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο στις αρχές του 2022, όπως επισημαίνει η JP Morgan, ώστε εν συνεχεία να βελτιωθεί ο δείκτης ROTE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) προς ένα βιώσιμο διψήφιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Πειραιώς

Επιπλέον, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων για φέτος ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ και φαίνεται πως θα ξεπεραστεί ο στόχος των νέων εκταμιεύσεων 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, με καλή ζήτηση από διάφορους κλάδους. Ευρύτερα, όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός οίκος, οι συνολικές εκταμιεύσεις το 2019 ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ και σε 3,2 δισ. ευρώ το 2018. Ωστόσο, περαιτέρω ώθηση στις νέες εκταμιεύσεις θα δώσουν και τα επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά έργα που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με την Τρ. Πειραιώς να στοχεύει σε 26 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις δανείων τα επόμενα τέσσερα χρόνια (6,5 δισ. ετησίως), κάτι που αποτελεί και τον πιο φιλόδοξο στόχο ανάμεσα στις υπόλοιπες τράπεζες.

Έτσι, η JP Morgan διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ (μέχρι το τέλος του 2022). Για το 2024, το πρώτο έτος «κανονικοποιημένης» κερδοφορίας, ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» την τράπεζα να αποδίδει ROTE περίπου στο 8%, δικαιολογώντας ένα δίκαιο δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/BV) στο 0,7x με δυνατότητα για μακροπρόθεσμο re-rating από το τρέχον P/BV για το 2022 στο 0,36x.

Αντίστοιχα και η Axia διατηρεί σε γενικές γραμμές αμετάβλητη την ευρύτερη εκτίμησή της για την Τρ. Πειραιώς, υποστηριζόμενη από την πρόοδο που καταγράφει η τράπεζα κάθε τρίμηνο. Επιπλέον, παρόλο που θα καθίστανται δυνατό για την Τρ. Πειραιώς να φτάσει σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2021, η διοίκηση διατηρεί το στόχο για επίτευξή του στις αρχές του 2022. Ως προ το σκέλος των μεγεθών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες (NII) ενισχύθηκαν από μια one - off προσαρμογή που σχετίζεται με τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, TLTROs (από 50 μ.β σε 100 μ.β), με την Axia να αναμένει πως θα υποχωρήσουν το 2022 και από εκεί και πέρα ​​θα ανακάμψουν από την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων. Επιπλέον, η Τρ. Πειραιώς κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο τριμηνιαίων καθαρών εσόδων από προμήθειες ιστορικά, της τάξεως των 101 εκατ. ευρώ λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο σκέλος των δανειοδοτήσεων, της κίνησης κεφαλαίων, των πιστωτικών καρτών και του bancassurance.

Υπό αυτό το πρίσμα η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 2,15 ευρώ, επισημαίνοντας πως η Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο για το 2023 P/TBV στο 0,31x για εκτιμώμενο RoTE 9%.

Επιπλέον η Pantelakis (χωρίς να να δίνει νέα τιμή στόχο από τα 1,40 ευρώ με «ουδέτερη» σύσταση) χαρακτηρίζει ισχυρότερα τα βασικά αποτελέσματα λόγω των πολύ ισχυρών εσόδων από πορμήθειες και του χαμηλότερου οργανικού κόστους κινδύνου. Το σχεδόν 80% του «Sunrise» ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα έξι μηνών και ο δείκτης ROTE είναι σε καλό δρόμο. Μετά την ΑΜΚ, την άνετη κεφαλαιακή θέση και την έκδοση του AT1, η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/BV για το 2022 στο 0,35x, ελαφρώς χαμηλότερα από τις υπόλοιπες συστημικές, με την εξυγίανση του ισολογισμού να οδηγεί σε περαιτέρω re-rating.

Goldman Sachs

Αξίζει να επισημανθεί πως σε αυτές τις κατευθύνσεις ευθυγραμμίζονται τόσο η Euroxx με σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ, όπως και η Goldman Sachs με «ουδέτερη» σύσταση και τιμή στόχο στα 1,47 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Δέκα κινήσεις – «ματ» για την αλλαγή προφίλ – Στόχος ΜΕΔ μόλις 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider