«Ξετυλίγεται το κουβάρι» των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και φραγμάτων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξετυλίγεται το κουβάρι» των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και φραγμάτων
«Πράσινο φως» από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών για projects άνω των 146 εκατ. ευρώ συνολικά. Προχωρούν και οι ευρύτερες διαδικασίες.

Όπως έχουμε αναδείξει από το insider, ένα μεγάλο σχέδιο προώθησης νέων έργων υποδομής τόσο για την άρδευση και ύδρευση όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών σε όλη την χώρα προωθείται εδώ και καιρό από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ένα πακέτο έργων που έχει «αντιπλημμυρική» διάσταση (προστασία οδικών αξόνων, οικισμών κ.α.) όσο και σχέση με το κομμάτι «άρδευση» (διαγωνισμοί για φράγματα Ενιπέα Φαρσάλων, Ταυρωνίτη Κρήτης κ.λπ.). Όπως είχε σημειώσει μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, συνολικά το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικότερα, έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.

Και στο αρμόδιο υπουργείο συνεχίζουν σε αυτό το τέμπο, δηλαδή της προώθησης διαδικασιών ή διαγωνισμών. Μόλις προ ημερών, στη «Διαύγεια» του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναρτήθηκαν έγγραφα για τη δέσμευση κονδυλίων άνω των 146 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) συνολικά για την χρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων αλλά και για την έγκριση της διακήρυξης των τευχών δημοπράτησης των συγκεκριμένων συμβάσεων έργου.

Σύμφωνα με έγγραφο (ημερομηνία 29/07) της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου (Γ.Δ. ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ & ΚΤHΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ), εγκρίθηκε η δέσμευση ποσού 85,696 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και η διακήρυξη των τευχών δημοπράτησης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου με τίτλο: «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ». Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του ρέματος Ραφήνας.

Το δεύτερο project αφορά στον διαγωνισμό με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και στην έγκριση της Διακήρυξης και των λοιπών Τευχών Δημοπράτησης για την ανάθεση της ως άνω σύμβασης έργου. Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου κρίνεται απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης.

Ο άλλος διαγωνισμός σχετίζεται με τον διαγωνισμό για τα: «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΠΡΑΘΙ – ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑ - ΚΑΡΕΛΗ)», συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), για το οποίο επίσης δεσμεύθηκε το ποσό και δόθηκε η έγκριση της Διακήρυξης και των λοιπών Τευχών Δημοπράτησης για την ανάθεση της ως άνω σύμβασης έργου. Όπως επίσης, αναφέρεται, η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου.

Στο ίδιο μοτίβο, έγιναν ανάλογες ενέργειες για το έργο με τίτλο: «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΦΑΣΗ Β’», ύψους 10,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με το σχετικό έγγραφο να αναφέρει ότι η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Δήμου Καλαμαριάς.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Υποδομών, προχώρησαν διαδικασίες για την ανάθεση της σύμβασης παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με τίτλο: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στην εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης Τροποποίησης ΑΕΠΟ του φράγματος Μύρτου και στη σύνταξη υποστηρικτικών εκθέσεων για την περιβαλλοντική υποστήριξη έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ, όπως έχει αναφέρει το insider, πρόσφατα μόλις «κάλεσαν» σε διαπραγμάτευση φορείς για να προκύψουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που θα βοηθήσουν στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ), ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ» (ύψους 70 εκατ. ευρώ) αλλά και του διαγωνισμού: «ΈΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» (ύψους 160 εκατ. ευρώ).

Και τα δύο αυτά θα προχωρήσουν με μοντέλο ΣΔΙΤ, όπως άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και για την κατασκευή του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, προϋπολογισμού περίπου 86 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 106 εκατ.), που περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης.

Επίσης, αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα η ανακοίνωση δημοπράτησης του αρδευτικού έργου Τριανταφυλλιάς, έργο προϋπολογισμού 41.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (από το ΥΠΑΑΤ). Με το έργο «Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς–Α’ φάση» αρδεύεται γεωργική έκταση 18 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του έργου «Αρδευτικά δίκτυα Πεδιάδας Φλώρινας» συνολικής εκτάσεως 54 χιλιάδων στρεμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider