Moody's: Οι κίνδυνοι του ψηφιακού ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Οι κίνδυνοι του ψηφιακού ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες
Σε ανάλυσή της, τονίζει τα μειονεκτήματα για χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. 

Τους κινδύνους που εγείρει για τις τράπεζες το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ψηφιακό ευρώ επισημαίνει η Moody's σε ανάλυσή της, τονίζοντας τα μειονεκτήματα για χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, το ψηφιακό ευρώ θα αυξήσει ενδεχομένως το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και θα μειώσει τα έσοδα από προμήθειες, ενώ θα πλήξει την ήδη αδύναμη κερδοφορία τους.

Σημειώνεται πως στις 14 Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που ανοίγουν το δρόμο για την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος. Η ερευνητική αυτή φάση θα διαρκέσει 24 μήνες και θα αφορά θέματα, όπως ο σχεδιασμός και η διανομή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, που επικαλείται η Moody's, το ψηφιακό ευρώ περισσότερο θα συμπληρώνει παρά θα αντικαθιστά τον ρόλο των μετρητών, θα είναι άμεση ευθύνη της ΕΚΤ ενώ θα διευκολύνει τις άμεσες πληρωμές, πιθανότατα με μηδενικό κόστος για τους χρήστες και με άμεσο διακανονισμό.

Εξάλλου, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, οι πελάτες των τραπεζών ενδεχομένως θα προτιμήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, έναντι των καταθέσεων σε λογαριασμούς, ιδιαίτερα σε χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Αυτή η προτίμηση θα μπορούσε να περιορίσει την τραπεζική χρηματοδότηση και να αυξήσει το κόστος δανεισμού, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επίσης απώλειες εσόδων από προμήθειες, επισημαίνει.

Στα πλεονεκτήματα, ένα ψηφιακό ευρώ θα πρόσφερε γρήγορες και δωρεάν πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, επιλύοντας την εξάρτηση των κρατών - μελών από τα δίκτυα πληρωμών στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημειώνει η Moody's, η ελκυστικότητα και η επίδραση του ψηφιακού ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από βασικές επιλογές στη λειτουργία και τον σχεδιασμό του. Δεδομένων των ετερογενών οικονομιών και των διαφορετικών προτιμήσεων στους τρόπους πληρωμής, τα ποσοστά υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ αναμένεται να είναι διαφορετικά και η επίδραση της υιοθέτησης στα τραπεζικά συστήματα επίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider