ΔΕΠΑ Υποδομών: Αύριο Πέμπτη, 15 Ιουλίου, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Αύριο Πέμπτη, 15 Ιουλίου, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών
Η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία αναμένεται να είναι οι δύο «μνηστήρες» που θα διεκδικήσουν την εταιρεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ τις δεσμευτικές προσφορές από τους επενδυτές που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Από τα έξι σχήματα και εταιρείες που βρίσκονται στη short list, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο αναμένεται να υποβάλουν προσφορές, και πιο συγκεκριμένα η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors).

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού παραχωρείται το 100% της εταιρείας, καθώς πωλείται παράλληλα το 65% που κατέχει το Δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων. Στα asset της ΔΕΠΑ υποδομών περιλαμβάνεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ καθώς και το μάνατζμεντ ανήκει στην Eni Gas e Luce, η οποία σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον κλάδο διανομής φυσικού αερίου. Έτσι, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Eni με το ΤΑΙΠΕΔ, η ιδιωτικοποίηση θα συγχρονιστεί με την «έξοδο» της ιταλικής εταιρείας, καθώς με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα εξαγοράσει το μειοψηφικό της μερίδιο στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Τα προφίλ των δύο αναμενόμενων διεκδικητών

Εκτός από τους δύο παραπάνω «μνηστήρες», στη short list περιλαμβάνονται τέσσερις ακόμη υποψήφιοι, η First State Investments, η KKR, η Macquarie και η κινεζικής κοινοπραξίας SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP). Με βάση ωστόσο την έως τώρα συμμετοχή τους στη διαδικασία, θεωρείται μάλλον απίθανο να καταθέσει προσφορά κάποιο από τα συγκεκριμένα σχήματα.

Το αντίθετο ισχύει για την Italgas, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να δηλώνει πρόσφατα σε συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο, ότι η ιταλική εταιρεία θα υποβάλει προσφορά. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Από την άλλη πλευρά, η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider