Πρόταση εξαγοράς της Vectura έναντι 1,2 δισ. δολαρίων κατέθεσε η PMI - Τι σημαίνει για την Παπαστράτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση εξαγοράς της Vectura έναντι 1,2 δισ. δολαρίων κατέθεσε η PMI - Τι σημαίνει για την Παπαστράτος
Μέσω της εξαγοράς η PMI θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτόμων προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη», επιταχύνοντας την είσοδό της στη θεραπευτική κατηγορία των εισπνεόμενων προϊόντων.

Πρόταση εξαγοράς της Vectura έναντι 1,2 δισ. δολάρια ανακοίνωσε πως κατέθεσε η μητρική εταιρεία της Παπαστράτος, Philip Morris International (PMI), κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε η PMI συμφώνησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 852 εκατομμυρίων βρετανικών στερλινών (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Στόχος της εν λόγω εξαγοράς είναι η PMI να προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτόμων προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη», επιταχύνοντας την είσοδό της στη θεραπευτική κατηγορία των εισπνεόμενων προϊόντων.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο άλλωστε και η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης η οποία θέτει ως στόχο 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατα εξαγγελθείσα συμφωνία της PMI για την απόκτηση της Fertin Pharma, δίνοντάς της τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων (εισπνεόμενα προϊόντα και προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα), στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της «πέρα από τη νικοτίνη» (“beyond nicotine strategy”) και σύμφωνα με τις βασικές δεσμεύσεις της για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Μέσα από την απόκτηση της Vectura, αν προχωρήσει η εξαγορά, η PMI θα επιταχύνει την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για το 2025, ώστε το 50% των καθαρών εσόδων της να προέρχεται από καινοτόμα, εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα «πέρα από τη νικοτίνη».

Παράλληλα διεισδύει στους τομείς των καινοτόμων εισπνεόμενων προϊόντων και των σκευασμάτων που λαμβάνονται από το στόμα ενώ αποκτά και πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες για την ανάπτυξη ενός ευρέου φάσματος σύνθετων εισπνεόμενων θεραπειών, διευρύνοντας την εξειδίκευσή της σε προϊόντα αερολύματος σε συναφή πεδία, όπως η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής, η ευεξία και η προσωπική φροντίδα.

Η Vectura άλλωστε αποτελεί μία εταιρεία με εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, με προηγμένη τεχνογνωσία στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη συστημάτων χορήγησης φαρμάκων μέσω εισπνοής, καθώς και με εξειδίκευση στη διαχείριση των διαδικασιών της φαρμακευτικής βιομηχανίας, το οποίο θα ενσωματωθεί στην Philip Morris International. Αυτός ο συνδυασμός θα αναβαθμίσει πλήρως τις υπάρχουσες δυνατότητες της PMI στις βιοεπιστήμες, στα καινοτόμα προϊόντα και στην κλινική εμπειρία.

Η έμπειρη διοικητική ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 200 επιστήμονες, που εξειδικεύονται στους τομείς της χημικής σύνθεσης σκευασμάτων, των συσκευών εισπνοής και στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτών των προϊόντων, αναμένεται να βοηθήσει την επιτάχυνση της PMI στην ανάπτυξη των προϊόντων φροντίδας υγείας και ευεξίας.

Ποιος είναι ο Όμιλος Vectura

Όσο για την Vectura να διευκρινίσουμε ότι αποτελεί έναν πάροχο καινοτόμων συστημάτων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής.

Η εταιρεία διαθέτει 13 βασικά εισπνεόμενα και 11 μη εισπνεόμενα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο από μεγάλους παγκόσμιους φαρμακευτικούς συνεργάτες, καθώς και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών για φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης.

Το 2020, τα καθαρά έσοδα της Vectura ανήλθαν σε 191 εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες (περίπου 245 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η αξία της συναλλαγής αντιπροσωπεύει ένα πολλαπλάσιο περίπου 14 φορές το EBITDA της Vectura για το 2020.

Τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την Παπαστράτος

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς αναμένεται να συμβάλει και στις δεσμεύσεις της Παπαστράτος στην Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη την οποία δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας της.

Κι αυτό γιατί συνδέεται με τον 1ο Πυλώνα – Καινοτομία Προϊόντων σύμφωνα με τον οποίο η Παπαστράτος, γνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά του τσιγάρου, δεσμεύεται:

  • Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.
  • Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος να προέρχεται από καινοτόμα, εναλλακτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστράτος: Νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ και 115 νέες θέσεις εργασίας

Philip Morris: Πρόταση εξαγοράς για την Vectura έναντι 1,2 δισ. δολαρίων

Philip Morris International: Οι προκλήσεις στη μέτρηση της χρήσης προϊόντων νικοτίνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider