K. Μαύρος: Στα σκαριά νέες «πράσινες» επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
K. Μαύρος: Στα σκαριά νέες «πράσινες» επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Εντός του Ιουλίου η προκήρυξη νέου φωτοβολταϊκού 65 MW στην Πτολεμαΐδα, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο συνέδριο του Economist.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς για κατασκευή τουλάχιστον 500MW φωτοβολταϊκών σταθμών στους επόμενους 7-9 μήνες, όπως σημείωσε στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαύρος. Σε αυτό το νέο «κύμα» διαγωνισμών, η «πρεμιέρα» θα γίνει με την προκήρυξη ενός καινούριου φωτοβολταϊκού 65MW στη περιοχή των Αγίων Χριστοφόρων στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τα έργα αυτά βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και αντιστοιχούν σε επενδύσεις της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, από τις οποίες θα δημιουργηθούν 1000 περίπου θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, 80 μόνιμες θέσεις και 180 εποχιακές κατά τη λειτουργία.

Όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει κατασκευή μεγάλων έργων και στην Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη και το χαρτοφυλάκιό της αναμένεται να ξεπερνά τα 500 MW στο τέλος του 2022. Ο στόχος που έχει θέσει είναι η εγκατεστημένη ισχύς της σε έργα ΑΠΕ να αγγίζει το 1,5GW σε βάθος τριετίας.

Στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος της Elpedison, Andrea Testi, αναφέρθηκε στην προκλήσεις που ενέχει η ενεργειακή μετάβαση στον δρόμο προς την πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2050, στο πλαίσιο της οποίας θα χρειαστεί να δοκιμασθούν διάφορες νέες τεχνολογίες, σε τομείς όπως η αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως σημείωσε, κατά τη μείωση των εκπομπών δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας, αφού ο ηλεκτρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή μας. Επομένως, για τα επόμενα 10-20 χρόνια, όσο θα δοκιμάζονται στην πράξη αυτές οι καινούριες τεχνολογικές λύσεις, θα πρέπει να διασφαλισθεί παράλληλα η επαρκής τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο η συμβατική παραγωγή ηλεκτρισμού να συνοδεύσει την ενεργειακή μετάβαση, με τον πιο αποδοτικό τρόπο και όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετασχηματισθεί σε έναν υψηλής απόδοσης Διαχειριστή δικτύου διανομής, ο οποίος θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην απανθρακοποίηση, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αναστάσιος Μάνος. Όπως συμπλήρωσε, μέχρι το 2028 ο ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις πάνω από 3,2 δισ. ευρώ, ώστε να ξεπερασθεί το σημερινό «γερασμένο» δίκτυο και να μπορέσει να γίνει εφικτό και στην Ελλάδα το μοντέλο του prosumer.

Το τελευταίο έτος έχουν αποκατασταθεί οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, με συνέπεια να έχει ανανεωθεί η επενδυτική ασφάλεια στον κλάδο, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης. Όπως συμπλήρωσε, ο ΔΑΠΕΕΠ παίρνει νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του κλάδου των ΑΠΕ, όπως με την ανάπτυξη του συστήματος εγγυήσεων προέλευσης, για την έκδοση των «πράσινων» πιστοποιητικών.

Στα σχέδια επενδύσεων της Enel Green Power Ηellas περιλαμβάνονται έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW, ανακοίνωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας και Πρόεδρος της SolarPower Europe. Ο κ. Χαντάβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αιολικό πάρκο της εταιρείας στον Καφηρέα, το οποίο όπως επισήμανε αποτέλεσε ορόσημο στην προσέλκυση στη χώρα μας επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider