Διεθνή
05-07-2021 | 14:56

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποσύρει τις επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες στη Δ. Όχθη

Newsroom
Μοιράσου το
Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποσύρει τις επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες στη Δ. Όχθη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδεσμεύεται από την συνεργασία του με τις γαλλικές εταιρείες Altice Europe και Alstom, καθώς και με 14 άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσά τους και η αμερικανική Motorola, λόγω των σχέσεών τους με τους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Οχθη.

«Η Motorola και άλλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να γίνουν συνεργοί σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το KLP, ταμείο που διαχειρίζεται 95 δισεκατομμύρια δολάρια στοιχείων ενεργητικού (περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η αποδέσμευση, που αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, ακολουθεί την δημοσίευση τον Φεβρουάριο 2020 από τον ΟΗΕ λίστας 112 επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ είχε καταγγείλει ως «επονείδιστη» την δημοσίευση αυτής της λίστας, η οποία περιλαμβάνει κολοσσούς όπως οι Airbnb, Expedia, Motorola και TripAdvisor.

«Η αποδέσμευση από την Motorola Solutions ήταν μία εύκολη απόφαση δεδομένου του ρόλου της στην παρακολούθηση των κατεχομένων εδαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ταμείου, το οποίο προσάπτει στον αμερικανικό όμιλο ότι χορηγεί λογισμικό βιντεοπαρακολούθησης που επιτρέπει τον έλεγχο των συνόρων με τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το KLP αποδεσμεύθηκε επίσης από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Δυτική Οχθη καθιστώντας τους εβραϊκούς οικισμούς «ελκυστικές ζώνες κατοίκησης». Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel και Partner Communications.

Η απόφαση αφορά επίσης πέντε τράπεζες που έχουν διευκολύνει και χρηματοδοτήσει την ανέγερση κατοικιών και την κατασκευή υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και εταιρείες μηχανικής και κατασκευών, ανάμεσά τους η γαλλική Alstom.

Συνολικά, η αποεπένδυση του νορβηγικού ταμείου αποτιμάται σε 32 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ανεξαρτήτως του σεβασμού αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ίδια τα κράτη», τονίζει αναλύτρια του KLP, η Κίραν Αζίζ, στο κείμενο της ανακοίνωσης.

«Μία σύρραξη μπορεί να εγείρει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες οφείλουν κατά συνέπεια να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουν να εμπλακούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα», επισημαίνει η αναλύτρια.

Στα τέλη του Ιουνίου, το KLP είχε ανακοινώσει την αποδέσμευσή του από τον ινδικό όμιλο λιμενικών και επιμελητειακών υπηρεσιών Adani Ports εξαιτίας των σχέσεών του με την βιρμανική στρατιωτική χούντα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.