ΤΧΣ: Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο - «Κλειστά χαρτιά» ενόψει της ΑΜΚ της Alpha Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο - «Κλειστά χαρτιά» ενόψει της ΑΜΚ της Alpha Bank
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική του στην περίπτωση της ΑΜΚ της Alpha Bank.

Κλειστά μέχρι την ώρα της «κάλπης» ενδέχεται να κρατήσει τα χαρτιά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με το ύψος της συμμετοχής του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική του ΤΧΣ στην περίπτωση της ΑΜΚ της Alpha Bank. Το Ταμείο κατέχει ποσοστό 10,94% στην Alpha Bank και έχει τοποθετηθεί θετικά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι εναπόκειται στην κρίση του να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει την Τράπεζα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη, «καθώς πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου που δεν πραγματοποιείται για λόγους εξυγίανσης, όπως ήταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στις οποίες συμμετείχε μέχρι σήμερα το ΤΧΣ».

Η περίπτωση της ΑΜΚ της Alpha Bank είναι διαφορετική από την προ διμήνου αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ μείωσε το ποσοστό του από το 61% στο 27%. Η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς ήταν αναγκαία για την ταχεία εξυγίανση της Τράπεζας και υπήρχε παράλληλα η ανάγκη επανιδιωτικοποίησής της, δεδομένου μάλιστα ότι το ΤΧΣ έχει την υποχρέωση αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ, μέσω της οποίας έχει δοθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να λειτουργεί όπως οποιοσδήποτε επενδυτής και ο ρόλος του να μην περιορίζεται στην κάλυψη αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Με τον ρόλο του επενδυτή, το ΤΧΣ μπορεί να συμμετέχει πλέον και σε αναπτυξιακού χαρακτήρα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όπως αυτή της Alpha Bank. Η δέσμευση της αποεπένδυσης εξακολουθεί να ισχύει, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσοστό του ΤΧΣ είναι πολύ μικρότερο από το 61% που έφτασε να κατέχει στην Τρ. Πειραιώς ή το 40% που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα. Με αυτό το σκεπτικό, το ΤΧΣ θα μπορούσε να συμμετάσχει με πλήρες το ποσοστό του στην ΑΜΚ της Alpha Bank, καταβάλλοντας περί τα 87,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει στηρίξει φραστικά την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank, ενώ η στήριξη αυτή σίγουρα συνεκτιμά και το περιβάλλον των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών που διαμορφώνονται.

Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ καλείται να υλοποιήσει χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές τη στρατηγική εξόδου του από τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά όταν διαφαίνεται πως η έξοδος αυτή μπορεί να γίνει άνετα λόγω της ύπαρξης νέων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εν αναμονή.

Από τις επαφές με την επενδυτική κοινότητα που έχει πραγματοποιήσει η Alpha Bank και οι ανάδοχοι της ΑΜΚ, έχει προκύψει ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών. Το ενδιαφέρον αυτό, μάλιστα, «αποδυνάμωσε» την «καταψήφιση» της ΑΜΚ που έκανε λεκτικά, αλλά όχι και στην πράξη, ο μεγαλομέτοχος John Paulson (στην Alpha ελέγχει ποσοστό 5,6%), ο οποίος τελικά προτίμησε να μην εμφανιστεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank ώστε να μην καταψηφίσει στην πράξη την ΑΜΚ. Η στάση του αυτή ερμηνεύεται ως συμμετοχή και του ιδίου τελικά, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, στην επικείμενη ΑΜΚ.

Σημειώνεται ότι ποσοστό λίγο άνω του 5% στην Alpha Bank έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα η Schroeders, ενώ ποσοστά περί το 3,5% κατέχουν αμφότερα η Vanguard και το Norges Investment Fund και περίπου 3% έκαστο η Blackrock και το Capital World Fund.

Υπό το πρίσμα του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, το ΤΧΣ θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα της σταδιακής αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, μειώνοντας π.χ. το ποσοστό του στο 7% - 8%.

Το τι θα πράξει τελικώς το ΤΧΣ δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί πριν την ΑΜΚ. Ωστόσο, «κοντός ψαλμός αλληλούια», αφού το ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για την άντληση των κεφαλαίων έως 800 εκατ. ευρώ που αναζητεί η Alpha Bank, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξή της και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider