Μytilineos: Σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων «πράσινων» PPAs

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μytilineos: Σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων «πράσινων» PPAs
Μετά τη συμφωνία με την Egnatia, με την οποία έγινε και επίσημα η «πρεμιέρα» στη χώρα μας των εταιρικών συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPAs), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αποκάλυψε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση πως η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ακόμη ενδιαφερόμενους, για τη σύναψη ανάλογων συμβάσεων.

Μετά τη συμφωνία με την Egnatia, με την οποία έγινε και επίσημα η «πρεμιέρα» στη χώρα μας των εταιρικών συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (corporate PPAs), η Mytilineos βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ακόμη ενδιαφερόμενους, για τη σύναψη ανάλογων συμβάσεων.

Αυτό ανέφερε στη χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αποκαλύπτοντας έτσι ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες ανάλογες συμβάσεις ανάμεσα στην εισηγμένη και παραγωγούς ΑΠΕ, για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών της αναγκών μέσω της απευθείας προμήθειας «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Αν και το deal της Mytilineos με την Egnatia αποτελεί την πρώτη ανάλογη συμφωνία που ανακοινώθηκε επισήμως στην Ελλάδα, τα μακροχρόνια συμβόλαια απευθείας πώλησης της παραγωγής χαρτοφυλακίων ΑΠΕ είναι ήδη αρκετά διαδεδομένα στο εξωτερικό, καθώς είναι αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές. Κι αυτό γιατί, από τη μια μεριά, εξασφαλίζουν σε μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή και με μηδενικούς ρύπους, ενώ από την άλλη δίνουν τη δυνατότητα σε επενδυτές ΑΠΕ να αναπτύξουν νέα έργα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν κατακυρώσει μέσα από διαγωνισμούς αποζημιώσεις λειτουργικής ενίσχυσης.

Σημαντικός ρόλος της Mytilineos στα «πράσινα» PPA

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως η αγορά «πράσινων» PPAs θα προχωρήσει σχετικά σύντομα και στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί μία λύση για όλες τις πλευρές, στον βαθμό που βαίνουν προς το τέλος τους και στη χώρα μας οι εγγυημένες τιμές από το κράτος για τις ΑΠΕ.

«Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ελλάδα, και με σημαντική μάλιστα διαφορά από τον αμέσως επόμενο, έχουμε τη δυνατότητα να συνάψουμε PPAs σε καλές τιμές, ώστε να είναι ικανοποιημένοι και οι παραγωγοί, αλλά και εμείς», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «η Mytilineos δεν μπορεί να μην παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι το PPA με την Egnatia αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2023 και θα έχει διάρκεια 10+5 ετών, χρονικό διάστημα στο οποίο η εταιρεία θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την ηλεκτροπαραγωγή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 200 MW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group. Η αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με τιμή 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Η απεξάρτηση από τη ΔΕΗ μετά το 2023

Για τη δραστική επέκταση της Mytilineos στις ΑΠΕ, τα «πράσινα» PPAs θα συμπληρώνουν την ανάπτυξη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου που έχει στα σκαριά η εισηγμένη, με βασικό «όχημα» τα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,48 GW, τα οποία εξαγόρασε από την Egnatia. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μυτιληναίος, από τα έργα αυτά τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο καλοκαίρι, με «εμπροσθοφυλακή» τα έργα ισχύος 140 MW για τα οποία κατακυρώθηκε τιμή στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται υπό κατασκευή από την εταιρεία, θα αποτελέσουν τις πηγές τροφοδοσίας του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου από το 2023, όταν θα εκπνεύσει η νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας που θα συνάψει η Mytilineos με τη ΔΕΗ.

«Η νέα μονάδα και οι ΑΠΕ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία», υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής της εισηγμένης. Όπως πρόσθεσε, ο καινούριος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτει τρεις φορές τις ανάγκες της βιομηχανίας αλουμινίου, με την οποία θα συνδεθεί με απευθείας καλώδιο, καθώς θα απέχει μόλις 500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίος, σκοπός της εταιρείας είναι να μετατρέψει την απεξάρτηση της ΔΕΗ σε πλεονέκτημα, ξεκινώντας από το 2023-2024 τη σταδιακή διεύρυνση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροδότησης του εργοστασίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε και να "πρασινίσουμε" το αλουμίνιο, και να μειώσουμε το κόστος», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider